Menu

De Tjechische theoloog Tomáš Halík wint 'Nobelprijs voor de religie'

Redactie Theologie.nl

De Tsjechische socioloog en godsdienstfilosoof Tomáš Halík (65) krijgt dit jaar de Templetonprijs, ook wel de Nobelprijs voor religie genoemd. Halik geldt als een van de belangrijkste Oost-Europese rooms-katholieke intellectuelen. Hij was onder anderen de vertrouweling van de Tsjechische president Vaclav Havel en van de Tsjechische aartsbisschop Frantisek Tomasek.
Hoewel Halik in de communistische tijd onder voortdurende bewaking stond, slaagde hij er toch in theologie te studeren. In 1978 werd hij in het geheim tot priester gewijd en zette zich daarna in voor de ondergrondse kerk.
Bekijk het filmpje met de aankondiging van de winnaar van de Templetonprijs (in het Engels).
In het najaar verschijnt voor het eerst een van zijn boeken in het Nederlands, namelijk Zoeken naar God. Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven.

De Tjechische theoloog Tomáš Halík wint 'Nobelprijs voor de religie'

De Tsjechische socioloog en godsdienstfilosoof Tomáš Halík (65) krijgt dit jaar de Templetonprijs, ook wel de Nobelprijs voor religie genoemd. Halik geldt als een van de belangrijkste Oost-Europese rooms-katholieke intellectuelen. Hij was onder anderen de vertrouweling van de Tsjechische president Vaclav Havel en van de Tsjechische aartsbisschop Frantisek Tomasek. Hoewel Halik in de communistische tijd […]

Boekomslag Geduld met god van Tomás Halík
Boekomslag Geduld met god van Tomás Halík

Nieuwe boeken