Menu

Dietrich Bonhoeffer: Geloven betekent beslissen

Redactie Theologie.nl

Yko van der Groot schreef een recensie van de biografie over Dietrich Bonhoeffer van Ferdinand Schlingensiepen die vorig jaar verscheen. Hieronder kunt u het eerste deel lezen. Door op de link onder het artikel te klikken kunt u de hele recensie lezen.

***

Dietrich Bonhoeffer is één van de invloedrijkste theologen van de 20ste eeuw. Luthers theoloog, geboren in 1906, in 1945 opgehangen vanwege zijn rol in het verzet tegen Hitler en de nazi’s. Er is al minstens een handvol biografieën over hem geschreven, waaronder die van Eric Metaxas. In Duitsland verscheen in 2007 een biografie van de hand van Ferdinand Schlingensiepen, die in 2017 in het Nederlands is uitgebracht: Dietrich Bonhoeffer 1906-1945. Een biografie.

Eerlijk gezegd staan de teksten van Bonhoeffer vaak ver van mij af. Wie weet kan deze biografie helpen meer te begrijpen van het geloof en de theologie van deze bijzondere man, die volgens Schlingensiepen zijn theologie ‘geleefd’ heeft als bijna geen ander.

Jeugd en studie

Bonhoeffer, geboren 4 februari 1906, groeit op in een liberale familie. Ze zijn thuis ‘christelijk, maar niet meer kerkelijk’. Zijn vader verbaast zich erover dat hij theologie gaat studeren, voor zijn oudere broers is het een reden tot spot. Zijn moeder zal het mooi gevonden hebben, zij is opgegroeid in een pastorie en geeft zelf elk van de acht kinderen drie jaar lang godsdienstonderwijs.
Hij begint zijn studie in Tübingen en maakt in 1924 een reis naar Italië, bezoekt ook Rome. Als jonge protestant, hij is dan 18 jaar, raakt hij in de ban van de rooms-katholieke kerk. Aan zijn ouders schrijft hij dat de protestantse kerk vaak ‘een kleine sekte’ lijkt, als je de geweldige plechtigheden in de kerken in Rome ziet. Hij ontdekt er ook een vraag die hem zijn leven lang zal bezighouden: de vraag naar het wezen van de kerk. Na de reis naar Italië studeert hij verder in Berlijn. In 1927 promoveert hij op Sanctorum Communio, ‘de kerk als gemeenschap der heiligen’.
En dan ontdek je plotseling een rode draad in het boek van Schlingensiepen. Het sleutelwoord valt al vroeg (p. 64).

Dietrich Bonhoeffer 1906-1945

Dietrich Bonhoeffer - Ferdinand Schlingensiepen

Dietrich Bonhoeffer 1906-1945 is de meest betrouwbare biografie over Bonhoeffer. Ferdinand Schlingensiepen is een eminente kenner van Bonhoeffers leven en werk. Wie was deze theoloog? De auteur put uit vele bronnen: brieven, gedichten, gebeden, liederen en aantekeningen. Zijn werk is het resultaat van jarenlang systematisch onderzoek en het gebruik van nieuw bronmateriaal. Hij zet een compleet beeld neer van Bonhoeffer als theoloog, schrijver, verzetsstrijder en persoon. Gerard Dekker en Gerard den Hertog vertaalden deze biografie, zij staan bekend als toonaangevende kenners van Bonhoeffer.

N.a.v. Dietrich Bonhoeffer ,1906-1945 / Ferdinand Schlingensiepen / Uitgeverij Kok / als hardcover en als e-book

Dietrich Bonhoeffer: Geloven betekent beslissen

RECENSIE Dietrich Bonhoeffer is één van de invloedrijkste theologen van de 20ste eeuw. Luthers theoloog, geboren in 1906, in 1945 opgehangen vanwege zijn rol in het verzet tegen Hitler en de nazi’s.

Boekomslag Dietrich Bonhoeffer 1906-1945 biografie van Ferdinand Schlingensiepen
Boekomslag Dietrich Bonhoeffer 1906-1945 biografie van Ferdinand Schlingensiepen

Nieuwe boeken