Menu

Dus kijk omhoog… Dankdag 2014

Redactie Theologie.nl

Dus kijk omhoog…
Op je bureau liggen stapels ‘nog uit te zoeken’-papieren. Je mailbox zit vol met onbeantwoorde mails. Je maakt je zorgen om je kinderen. Je relatie is al lang niet meer wat het ooit geweest is. Je weet niet zeker of je je baan wel kunt behouden. Je beste vriendin is ernstig ziek. Je wordt gepest of voelt je buitengesloten.

Marije Vermaas spreekt over Dankdag:

Zomaar wat chaotische situaties waarin je je kunt bevinden. Hoe kun je dan vandaag dankdag vieren? Hoe kun je elke dag tot dankdag maken? Voor mijn boek DANK zocht ik naar verhalen in de Bijbel waar dankoffers worden gebracht. Het eerste verhaal dat mij opviel, was het overbekende verhaal over Noach. Een dramatisch verhaal. Het lijkt zo leuk, een boot met al die dieren. Maar stel je het eens voor: alles wat God met zoveel toewijding en liefde gemaakt had, waarvan Hij had gezegd dat het goed was, moest Hij vernietigen. Omdat het zo’n rotzooi op aarde was geworden. Noach gehoorzaamt, stapt vol vertrouwen met zijn familie en de dieren in de boot (en dan maar hopen dat hij er geen vergeten was) en ziet voor zijn ogen gebeuren dat alles op aarde wordt weggevaagd.  Wat zal de aarde er chaotisch uit hebben gezien toen hij na de zondvloed de deur van de boot open deed! Alles moest opnieuw worden gemaakt: natuur, huizen, dieren, mensen…

En wat deed Noach te midden van de chaos? Hij bouwde een altaar en bracht een dankoffer. Een dankoffer! Noach stond daar met zijn voeten in de modder, maar met de ogen gericht op hemel, om dank te zeggen. En daar zag hij… de regenboog! Gods belofte van trouw en liefde. Gods belofte voor een nieuw begin. Voor nieuw perspectief, een uitkomst uit de chaos.

Steeds weer komt deze houding (voeten in de modder, ogen gericht op de hemel) in de Bijbel terug. Ik noem er hier een paar. Denk aan Abraham, op weg naar een vreemd land. God belooft hem zoveel nakomelingen als de sterren – Hij vraagt Abraham omhoog te kijken, om op Hem te vertrouwen. Of denk aan Jezus, omringd door hongerige mensen. Hij kijkt omhoog, dankt, en er is uitkomst: genoeg te eten voor iedereen (Matteüs 14). En dan is er nog Stefanus, de eerste martelaar: hij ziet niet de haat en woede van de mensen die hem stenigen. Hij kijkt omhoog – en de hemel wordt voor hem geopend. Hij ziet God en Jezus! En zijn gezicht straalt als dat van een engel… (Handelingen 7).

Zit jij momenteel in een chaotische situatie? Kijk omhoog. Dank. En ervaar dat God nieuw perspectief geeft.

‘Dus kijk omhoog… en zie wat nog verborgen is.’ (Opwekking 585)

Inspiratieboek DANK biedt 52 weken lang inspiratie om een dankbaar leven te leiden.

Klik hier voor de Facebookpagina bij DANK.

Dank

Dank - Marije Vermaas

Inspiratieboek DANK daagt je uit om bewust te ontvangen, te danken en te verwonderen. Het biedt een verzameling van waardevolle inzichten over dankbaarheid en inspiratie tot dagelijks danken. 52 weken lang stof tot nadenken door inspirerende teksten, uitdagende oefeningen en prikkelende vragen. Leer, lees, oefen, dank en… geniet!

Dus kijk omhoog… Dankdag 2014

Zit jij momenteel in een chaotische situatie? Kijk omhoog. Dank. En ervaar dat God nieuw perspectief geeft.

Boekomslag Dank van Marije Vermaas
Boekomslag Dank van Marije Vermaas

Nieuwe boeken

Lid worden