Menu

Een aanmoediging om te bidden

Redactie Theologie.nl

Tijdens de boekpresentatie van Zeg het tegen God gaf Leendert Torn, redacteur bij KokBoekencentrum en van dit boek een toespraak. De tekst van deze toespraak is hieronder te lezen. 
Zeg het tegen God is een enthousiasmerend boek over het gebed. Het is geschreven door Luigi Gioia, Benedictijner monnik en hoogleraar systematische theologie in Rome en Cambridge. In korte hoofdstukjes neemt hij je mee naar het hart van het gebed. Hij laat zien hoe je kunt bidden zoals Jezus het zijn discipelen leerde. Op verschillende momenten van de dag neemt Jezus tijd om te bidden. Zonder de afstemming met zijn hemelse Vader is het voor hem niet mogelijk om de goede weg te gaan. Biddend geeft hij steeds opnieuw vorm aan zijn vertrouwen dat God het allerbeste met hem voorheeft. Dit vertrouwen maakt het mogelijk om ook de moeilijke weg te gaan, als God dat van je vraagt. Als je in dat vertrouwen leeft, kun je met alles bij God terecht.
Dit boek van Luigi Gioia is aanstekelijke lectuur. Hij nodigt uit, daagt uit om zelf (weer) te gaan bidden, op de manier zoals Jezus het heeft geleerd: spreken tegen God die met alle aandacht naar je luistert en het beste met je voor heeft. Vertrouw op Hem… Zeg het tegen God!
Het boek heeft me veroverd. Naast de aanstekelijke, enthousiaste stijl van Luigi Gioia noem ik een paar opvallende kenmerken van het boek:
Dit boek geeft een prachtig portret van Jezus. Gioia brengt de lezer dicht bij de momenten waarop Jezus zijn discipelen onderwijst en laat zien hoe je kunt bidden. De vertrouwelijkheid, de onvoorwaardelijkheid, het geheim van het gebed dat Jezus met zijn vrienden deelt, brengt Gioia dicht bij de lezer. Als lezer verging het mij alsof ik werd meegenomen dichter bij dat geheim, dichter bij Jezus, dichter bij God.
Wat mij opviel bij het lezen is de bijzondere gave van de auteur om prachtige Bijbelteksten te kiezen als illustraties in zijn verhaal. Zijn keuze is altijd verrassend, vaak ontroerend mooi en wat mij betreft een bewijs van een grote Bijbelse belezenheid en eruditie.
Zeg het tegen God is een boek over Jezus en bidden dat rechtstreeks teruggrijpt naar wat de Bijbel vermeldt. Je hoeft geen theoloog of theologisch geïnteresseerd te zijn om van dit boek te genieten. Maar ik raad het boek ook aan theologen aan. Ook zij zullen te midden van hun wetenschappelijke werk in dit boek de rust vinden en teruggevoerd worden naar de bron van het gebed.
N.A.V. Zeg het tegen God / Luigi Gioia / Uitgeverij Kok / als paperback en ebook
Gerelateerde boeken
[huge_it_portfolio id=”20″]

Een aanmoediging om te bidden

Tijdens de boekpresentatie van Zeg het tegen God gaf Leendert Torn, redacteur bij KokBoekencentrum en van dit boek een toespraak. De tekst van deze toespraak is hieronder te lezen.  Zeg het tegen God is een enthousiasmerend boek over het gebed. Het is geschreven door Luigi Gioia, Benedictijner monnik en hoogleraar systematische theologie in Rome en […]

Boekomslag Zeg het tegen God van Luigi Gioia
Boekomslag Zeg het tegen God van Luigi Gioia

Nieuwe boeken

Lid worden