Een onvervulde kinderwens: “Al jouw tranen zijn gezien”
Redactie Theologie.nl
Als je moeilijk of niet zwanger kunt worden, komt er heel wat op je af. ‘Loslaten’ adviseren mensen vaak. Maar kun je je dromen zomaar laten vallen? Misschien kun je ze wel neerleggen bij Iemand die troosten kan, schrijft Marije Vermaas, mede-auteur van het boek Beschuit zonder muisjes. Als je lang moet wachten op een baby. “Iemand die bij je wil zijn. Ook in je verdriet, teleurstelling, boosheid en frustratie.”
“Een van de dingen die ik moeilijk vind, is het gevoel dat mensen me geven als ze (vaak goedbedoeld) zeggen: ‘laat het los en ga eens lekker op vakantie, dan komt het heus vanzelf’ of ‘er zijn toch genoeg medische mogelijkheden die je zou kunnen proberen?’ Alsof zwanger worden en een kind krijgen maakbaar is, en ik het uiteindelijk toch allemaal zelf in de hand heb. Alsof het een keuze is om kinderen te krijgen – of niet. Maar als je man geen zaad heeft – niks, niets, dan is een kind van ons tweeën simpelweg niet mogelijk. Het is waar: kinderen krijg je, je neemt ze niet. En kennelijk is het natuurlijk ouderschap niet aan ons gegeven.”
Aan het woord is een vrouw van eind twintig, enkele jaren geleden getrouwd met haar grote liefde. Er was geen vuiltje aan de lucht: een mooie relatie, een leuke baan, genoeg vrienden en vriendinnen. Als iets tegenzat, dan liep ze gewoon wat harder. Dan investeerde ze wat meer in een relatie met een vriendin of ze zorgde ervoor dat ze door wat overwerk in een goed blaadje kwam bij haar leidinggevende. En zo was het haar hele leven gegaan. Totdat haar man en zij probeerden zwanger te worden. “Toen het na een jaar nog niet was gelukt, stapten we met schroom naar onze huisarts. Natuurlijk hadden we daar liever gezeten met de positieve zwangerschapstest in onze handen.”
Verminderd vruchtbaar
Eén op de tien stellen is verminderd vruchtbaar. Als je moeilijk of niet zwanger kunt worden, krijg je met van alles te maken. Zo staat je relatie onder spanning. De kinderwens neemt een grote plek in. Seks is niet meer iets wat alleen plezierig is, maar waar anderen bij betrokken worden en op vaste tijden moet gebeuren. Je baalt van je lijf, wat niet doet wat het moet doen. De medisch mallemolen roept allerlei (ethische) vragen op en het gebruik van hormonen zorgt voor een extra achtbaan aan emoties. Naast al deze lichamelijke en emotionele ongemakken, stort elke maand opnieuw je toekomstbeeld in. Papa en mama worden van kleine wezentjes die op jou lijken, je kinderen een naam geven, je huis vol vrolijke kinderstemmetjes – misschien zal dat allemaal wel aan jouw neus voorbij gaan.
Lees het volledige artikel op De Bezieling.
Een onvervulde kinderwens: “Al jouw tranen zijn gezien”
Als je moeilijk of niet zwanger kunt worden, komt er heel wat op je af. ‘Loslaten’ adviseren mensen vaak. Maar kun je je dromen zomaar laten vallen? Misschien kun je ze wel neerleggen bij Iemand die troosten kan, schrijft Marije Vermaas, mede-auteur van het boek Beschuit zonder muisjes. Als je lang moet wachten op een […]