Eenzaamheid: maatschappelijk probleem nummer één
Redactie Theologie.nl
Eenzaamheid is maatschappelijk probleem nummer één en kan met recht een onmetelijk thema genoemd worden. Eenzaam van journalist Nels Fahner brengt het probleem op een uitstekende wijze voor het voetlicht. Het boek doet verslag van een boeiende en schrijnende zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Tegelijkertijd inspireert het boek tot het zoeken naar oplossingen.
Eenzaam van Nels Fahner inspireert om te zoeken naar oplossingen
Welke invloed heeft eenzaamheid op individuele mensen en op een samenleving als geheel; wat zijn de belangrijkste oorzaken en wat kun je doen om eenzaamheid te voorkomen? Dat zijn vragen die als een rode draad door dit boek lopen.
“Kennis over eenzaamheid kan het besef bijbrengen dat een glimlach een geschenk kan zijn, een blijk van vriendschap tussen burgers dat gekoesterd moet worden, en balsem kan zijn op de eenzame ziel.” – Nels Fahner, pg. 10.
Geïnterviewden
Voor dit boek werden ervaringsdeskundigen, filosofen, psychologen, beleidsmakers en mensen uit de praktijk geïnterviewd. Zie het lijstje hieronder voor een overzicht:
- prof. dr. Anja Machielse, Universiteit voor Humanistiek
- Fred Beekers, Ministerie VWS, kwartiermaker Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en oprichter van Resto VanHarte.
- Ineke van de Rotte, directeur Stichting Senia
- Els J. van Dijk, directeur Evangelische Hogeschool
- Zeki Celikkaya, maatschappelijk werker Ouderen bij SOL netwerk in Rotterdam en actief bij stichting Evenaar
- Jeannette Rijks, eenzaamheidsexpert
- Ton Jorna, auteur Onmetelijke eenzaamheid
- Margriet van der Kooi, ziekenhuispastor
- dhr. Jan Ruyten, Thuis in welzijn
- Ireen van der Lem, Opzoomer Mee
- Stella Kok, vrijwilligerswerk met ouderen en eenzamen, boegbeeld actie Ik laat je niet alleen
- dhr. Ruben Gorter, praktijkondersteuner POH-GGZ bij een huisartsenpraktijk
- dhr. Ad Verbrugge, filosoof
- dhr. Wil Derkse, lekenbenedictijn
- D. van der Ploeg, em. hoogleraar orthopedagogiek Universiteit Leiden
“Kennis over eenzaamheid kan het besef bijbrengen dat een glimlach een geschenk kan zijn, een blijk van vriendschap tussen burgers dat gekoesterd moet worden, en balsem kan zijn op de eenzame ziel. Zo beschouwd is ‘eenzaamheidsbestrijding’ een vreugdevolle zaak, waarmee je elke dag bezig kunt zijn.” – Nels Fahner
Over de auteur
Nels Fahner (Leiden) is freelance journalist en schreef eerder Droef gemoed. In gesprek met Antoine Bodar over depressie.
“[Eenzaamheid] is een taboe, want mensen zijn sociale wezens. (…) Als er geen netwerk is waarin je je vertrouwd en betrokken voelt, ga je je afvragen: Is er iets met mij? Dat knaagt aan iemands gevoel van eigenwaarde en het zelfrespect. Dat gebeurt bij langdurige eenzaamheid. Met dat gevoel ga je niet te koop lopen, want zulke gedachten bespreek je niet makkelijk, maar toch zet die gedachte zich vast in mensen zelf: blijkbaar ben ik niet de moeite waard voor de ander. Het taboe zit dus vooral bij de mensen zelf.” – Nels Fahner, pg. 18
N.a.v. Eenzaam | Nel Fahner | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book
Eenzaamheid: maatschappelijk probleem nummer één
Eenzaamheid is maatschappelijk probleem nummer één en kan met recht een onmetelijk thema genoemd worden. ‘Eenzaam’ van journalist Nels Fahner brengt het probleem op een uitstekende wijze voor het voetlicht.