Menu

'Durf te denken!' – Hans Alderliesten

Redactie Theologie.nl

Op maandag 1 oktober werd het boek Grote denkers over grote dingen van Hans Alderliesten gepresenteerd. Ds. Gerrit Vreugdenhil, wethouder Corine Dijkstra en stadsfilosoof Dennis de Gruijter hebben hier het boek in ontvangst genomen en een korte talk gehouden. Deze sprekers vertelden vanuit hun expertise wat de levensvragen van nu zijn en op welke wijze filosofie daarbij helpt.
Maar ook heeft de auteur van het nieuw verschenen boek zelf een mooi verhaal verteld als inleiding van de avond. In dit artikel kunt u deze mooie inleiding doorlezen.


Filosofie voor beginners

Benedictus van Nursia leefde ergens in de eerste eeuwen na Christus en is bekend geworden als een stichter van een invloedrijke kloosterorde.In een klooster, dames en heren, is alles even belangrijk, aldus Benedictus van Nursia. Het klooster dat hij stichtte moest natuurlijk goed georganiseerd zijn. Een klooster is tenslotte een soort bedrijf. Daartoe schreef hij een Regel. De Regel van Benedictus. Wij zouden zeggen: een huisstijlhandboek, of zo je wilt: een Code Goed Bestuur.
In die Regel beschrijft hij minutieus hoe het klooster gerund moet worden. Benedictus komt over als een strenge, doch barmhartige docent. In de Regel passeert van alles de revue: hoelang er geslapen mag worden, de wijze waarop gegeten wordt en met welke werkzaamheden monniken zich wel en niet bezig dienen te houden.
Wat zou er in een klooster allemaal gedaan moeten worden? Monniken en nonnen leiden toch een ingetogen en teruggetrokken leven in godvruchtige meditatie? Niets daarvan. Er wordt gewerkt, het eten moet worden klaargemaakt in de keuken, in de nooddruft der armen moet worden voorzien. Zelfs in een klooster komt het leven je niet aanwaaien. En dan zijn daar natuurlijk de heilige werkzaamheden die betrekking hebben op de dienst aan God. Nu zou je verwachten: vooral die gewijde werkzaamheden zijn belangrijk. Dat staat hoger dan bijvoorbeeld de vloer dweilen in de keuken. Zou je denken.
Wij denken inderdaad zo. Denken…. Bij ons staat de functie van directeur hoger aangeschreven dan die van schoonmaker. Het werk van een vuilnisman, nee, dan liever beleidsmedewerker. Onze samenleving gedijt bij hiërarchie, de beweging van zelfsturing ten spijt. Positie. Invloed. Aanzien. Dat zijn begrippen waar je mee thuis kunt komen.
(…)

 


Grote denkers over grote dingen – Hans Alderliesten

 
Grote denkers over grote dingen - Hans Alderliesten

Het boek bevat 365 citaten van filosofen van alle tijden over thema’s als eenzaamheid, gastvrijheid, leiderschap, liefde, omgangsvormen en verantwoordelijkheid. Veel van hun ideeën blijven toepasselijk, ook al zijn ze soms duizenden jaren oud. Goede ideeën begeesteren en krachtige quotes inspireren om aan een mooiere wereld te werken.

Dit fraai gebonden boek geeft voor elke dag nieuwe inspiratie.

 

 
 


N.a.v. Grote denkers over grote dingen | Hans Alderliesten | Uitgeverij Meinema | Als hardcover

'Durf te denken!' – Hans Alderliesten

Op maandag 1 oktober werd het boek Grote denkers over grote dingen van Hans Alderliesten gepresenteerd. De auteur heeft zelf een mooi verhaal verteld als inleiding van de avond. In dit artikel kunt u deze mooie inleiding doorlezen.

Boekomslag Grote denkers over grote dingen van Hans Alderliesten
Boekomslag Grote denkers over grote dingen van Hans Alderliesten

Nieuwe boeken

Lid worden