Menu

Eerste adventszondag – Hoe Gabriël trouw was

Redactie Theologie.nl

Op dag een van de adventscampagne bereiden we ons voor op het kerstfeest. Vandaag kijken we naar de trouw van Gabriël door middel van een stuk uit Bijna elke dagboek over mensen in de Bijbel.
 


Lucas 1 : 26 In de zesde maand zond God de engel Gabriël naar de stad Nazaret in Galilea.
De engel Gabriël beweegt zich voortdurend tussen hemel en aarde. In een ver verleden had hij in Babel Daniël een droomgezicht uitgelegd. Nu, bij de geboorte van de Verlosser en zijn voorloper daalt Gabriël ook naar de aarde af. De hemel is zijn plek. Daar is hij altijd dichtbij God, klaar om zijn bevelen uit te voeren. Hij hoeft maar te gebieden en Gabriël gaat. Zo ging hij op Gods bevel naar de tempel waar hij naast het reukofferaltaar de geboorte van Johannes aankondigde. En zo was hij korte tijd later in het huis van Maria met de blijde boodschap van de komst van de Verlosser. Gabriël verkondigde wereldnieuws uit de hemel. Heel de hemel zag gespannen toe hoe de boodschappen werden ontvangen. Vanaf nu immers zou alles anders worden, zowel in de hemel als op aarde. Hoe zouden Gods kinderen op de aarde reageren? In de voortdurende strijd die in de hemelse gewesten wordt gevoerd zou nu de alles beslissende slag worden geleverd. En Gabriël mocht die aankondigen: de leeuw van Juda zou komen om de duivel en zijn trawanten de nekslag toe te brengen, zoals al eeuwen geleden werd beloofd. Engelen hebben het in deze cruciale fase van de geschiedenis van de wereld druk. Het kwam erop aan trouw de bevelen van hun Heer uit te voeren. Zij vervullen immers een belangrijke rol in die strijd ergens tussen hemel en aarde, een strijd waar wij mensen niets van zien en weinig van weten. De engelen beschermen Gods kinderen zodat ze niet door demonen bij God vandaan worden getrokken. Gabriël is maar een van die ontelbare engelen die God meehelpen in die strijd. Het is goed te weten dat zij in het strijdperk waar wij ons in bewegen, om ons heen staan, ons beschermen en ons Gods woorden doorgeven.
 
Wij zijn benieuwd naar uw reactie. Reageer nu via Facebook.
 
Uit: Bijna elke dagboek over mensen in de Bijbel
Geschreven door: Rolf Robbe

Eerste adventszondag – Hoe Gabriël trouw was

Op dag een van de adventscampagne bereiden we ons voor op het kerstfeest. Vandaag kijken we naar de trouw van Gabriël door middel van een stuk uit Bijna elke dagboek over mensen in de Bijbel.   Lucas 1 : 26 In de zesde maand zond God de engel Gabriël naar de stad Nazaret in Galilea. […]

Boekomslag Bijna-elke-dagboek over mensen in de bijbel van Rolf Robbe
Boekomslag Bijna-elke-dagboek over mensen in de bijbel van Rolf Robbe

Nieuwe boeken

Lid worden