Menu

Kijk op de ziel: er mag weer over de ziel gesproken worden

Redactie Theologie.nl

In de kerk klinkt het: “Ziel, gij zijt geboren tot zingen voor den Heer uw God”. De ziel, er mag weer over gesproken worden. Zo schreef Martine Oldhoff een boekje: Kijk op de ziel. Wat is het precies en wat is de geschiedenis van het woord? Is de christelijke woord hetzelfde waar niet-christenen het over hebben? Over het boekje Kijk op de ziel schreef Nico de Waal een recensie. 
Er mag in de kerk weer gesproken worden over de ziel en gevraagd worden naar je ziel. Dat is een opmerkelijke waarneming, daar in de bijbel redelijk vaak het woord ziel gebruikt wordt. In opdracht van de Protestantse Kerk heeft Martine Oldhoff, promovenda aan de PThU op dit onderwerp, daarover een inhoudelijke lezing gegeven op een recente vergadering van de synode. Deze lezing is de basis voor dit boekje (56 pagina’s). De inhoud van het boek is uitgewerkt in vijf hoofdstukken die ieder een aspect van het geloof in de ziel uitwerken. Met daarbij gespreksvragen. Het boek leent zich daardoor voor een goede bespreking in kringen. Ik zou daarbij dan wel nadrukkelijk de predikant als theoloog bij betrekken. En naast praten ook vooral teksten lezen en psalmen zingen waarin de ziel aan het woord komt. Een goede voorbeeld van hoe academie en gemeente elkaar tot een hand en een voet kunnen zijn. Aanbevolen!

Nico de Waal

Dit is een bijdrage n.a.v. Kijk op de ziel

Kijk op de ziel Martine OldhoffKijk op de ziel van theologe Martine Oldhoff is een gespreks- en bezinningsboek dat de betekenis van de ziel in het christelijke geloof verwoordt. De ziel duikt overal op. Van seizoenen lang in ‘Kijken in de ziel’ op de televisie tot in het spirituele tijdschrift Happinez. Tegenwoordig nemen veel gelovigen het woord minder gemakkelijk in de mond. Dat is jammer, want eeuwenlang was de ziel een bekend begrip in kerk en theologie. Oldhoff werpt een nieuw licht op dit oude woord. Kijk op de ziel biedt je theologische verdieping, actuele voorbeelden en veel stof tot nadenken. Een bezinningsboek dat leidt tot diepe geloofsgesprekken met vrienden, familie of gemeenteleden.

button
Meer lezen van Nico de Waal? Lees ook zijn recensie over De wil tot vrijmoedigheid.

Kijk op de ziel: er mag weer over de ziel gesproken worden

Nico de Waal schreef een recensie over het boekje Kijk op de ziel van Martine Oldhoff. Want de ziel, er mag weer over gepraat worden!

Boekomslag Kijk op de ziel van Martine Oldhoff
Boekomslag Kijk op de ziel van Martine Oldhoff

Nieuwe boeken

Lid worden