Menu

De voorgeschiedenis van Palestina en Israël in het land van de Bijbel

Redactie Theologie.nl

Meindert Dijkstra, auteur van het reeds verschenen boek Palestina en Israëlheeft op dinsdag 16 oktober 2018 een lezing gegeven over datzelfde boek. Het is een voordracht over zijn persoonlijke voorgeschiedenis. Hoe is Dijkstra ertoe gekomen om het boek te schrijven? In dit artikel kunt u zijn gehele lezing doorlezen. 
 
Mijn boek gaat niet over vandaag of gisteren in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het vertelt de lange voorgeschiedenis van Palestina en Israël in het land van de Bijbel. Mijn boek heeft ook een lange voorgeschiedenis. Vanavond vertel ik eerst over die persoonlijke voorgeschiedenis. Ik wil jullie laten zien hoe ik ertoe gekomen ben dit boek te schrijven over de geschiedenis van Palestina en Israël in het omstreden land. Ik geef jullie geen samenvatting van mijn boek. Mijn boek is al een samenvatting van meer dan dertig eeuwen in ruim 300 bladzijden, zeg maar gemiddeld tien bladzijden per eeuw. Wie wil weten waar de naam, het land en het volk van Palestina vandaan komen en hoe er door al die eeuwen heen ook Palestijnen in het Heilige Land woonden naast Israëlieten, Judeeërs en Joden, die adviseer ik gewoon mijn boek te gaan lezen! Het gaat niet over de bekende geschiedenis, maar de vaak verzwegen geschiedenis van het land. In dit boek komt eigenlijk het land zelf aan het woord met allen, die er woonden door de eeuwen heen.

Het begin

Dit boek komt niet uit de lucht vallen. Het begin was er al 45 jaar geleden. Als jong theoloog schreef ik in 1973 mijn eerste boekje, eigenlijk een brochure: 25 jaar Eretz Israël. Een kleine dokumentaire over het ontstaan van een staat (Verkenning en Bezinning 6,4) Kampen 1973. Verkenning en Bezinning was destijds een reeks geschriften over de verhouding van de kerk en het Joodse volk. Ik begon deze brochure met de woorden: “14 mei 1973 bestaat de moderne Staat Israël (Medinat Jisra’el) vijf en twintig jaar.” En even verderop staat: “Niet wat er in die vijf en twintig jaar gebeurd of bereikt is, maar de voorgeschiedenis vormt het onderwerp van deze brochure.”
(…)

“Ik verwacht geen wonderen van mijn boek. Het biedt geen directe oplossing van het conflict. Maar misschien wijst het indirect een weg.”

 

Lees de tekst hier verder.

 


Palestina en Israël – Meindert Dijkstra

Palestina en Israël - Meindert DijkstraEen verzwegen geschiedenis

 
Dit boek is een wetenschappelijke historische studie over de onbekende geschiedenis van Palestina en Israël vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Het is een verzwegen geschiedenis van winnaars en verliezers in hetzelfde land, van de 13e eeuw voor Christus  tot aan de Eerste Wereldoorlog.
Dit boek helpt te begrijpen waarom de Palestijnen, wat ook hun herkomst is geweest, al eeuwenlang geworteld zijn in hun erfgoed Palestina en nog altijd recht hebben op een eigen land, volk en staat.
 

Bestel het boek hier

 


Verkrijgbaar als paperback en als e-book.

De voorgeschiedenis van Palestina en Israël in het land van de Bijbel

Meindert Dijkstra, auteur van het boek ‘Palestina en Israël’, heeft op 16 oktober 2018 een lezing gegeven over dit boek. Het is een voordracht over zijn persoonlijke voorgeschiedenis. Hoe is Dijkstra ertoe gekomen om het boek te schrijven? In dit artikel kunt u zijn gehele lezing doorlezen. 

Boekomslag Palestina en Israël van Meindert Dijkstra
Boekomslag Palestina en Israël van Meindert Dijkstra

Nieuwe boeken

Lid worden