Menu

Recensie Over muren heen – Hanan Cheaibi

Redactie Theologie.nl

Als thrillerlezer probeer ik mezelf zo nu en dan uit te dagen om eens een andere genre te lezen. Dit keer trok het boek Over muren heen van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui mijn aandacht. Hij is een rabbijn en een Nederlandse jood, zij is een vwo-leerling en een Marokkaanse Nederlander. Nieuwsgierig maar tegelijkertijd bang om in clichés terecht te komen ben ik aan dit boek begonnen.

Dit boek leest heerlijk! Je hebt het gevoel alsof je stiekem in een briefwisseling tussen twee vrienden mag meelezen. Waarom vrienden? Vanwege het wederzijdse respect en de durf om eerlijk naar elkaar te zijn. Mooi ook om te lezen dat er parallellen zijn in twee verschillende levens ondanks het grote leeftijdsverschil en het verschil in identiteit en religie.

De briefschrijvers nemen elkaar en de lezer mee in hun familiegeschiedenis, religie, visie over het huidige Nederland en visie over het Palestina-Israël conflict. Ondank de soms wat zware onderwerpen is het boek hier en daar met een vleugje humor geschreven. Het boek geeft een kijkje in twee werelden die ver van elkaar af lijken te staan maar uiteindelijk kom je als lezer tot de conclusie dat zolang er respect en dialoog is, de afstand dan eigenlijk toch niet zo groot blijkt te zijn is.

Voor mijn gevoel is dit boek nog maar een korte kennismaking en zou ik graag zien dat deze vrienden meer de diepgang opzoeken. Niet alleen op religieusvlak maar ook over het Nederland van vandaag de dag en hoe zij de toekomst zien en welke uitdagingen daarbij horen.

Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst nog veel van de jongste van deze twee schrijvers zullen horen, zien en lezen. Wat een visie en intellect op zo’n jonge leeftijd!

Ik kan niet wachten op een deel 2!

Over muren heen

Over muren heen - Lody van de Kamp

Over muren heen van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui is een briefwisseling tussen een rabbijn en een moslima en biedt een boeiende inkijk in twee culturen in onze Nederlandse samenleving. Beiden zoeken ze naar verbinding, maar schromen niet de scheidslijnen aan te geven.  Oumaima en Lody komen uit twee verschillende werelden. Oumaima is moslima en noemt zichzelf een Marokkaanse Nederlander. Lody is rabbijn noemt zichzelf een Nederlandse Jood. Oumaima staat als vwo-leerlinge aan het begin van haar carrière. Lody is als rabbijn al meerdere jaren met pensioen.  De buitenwereld ziet de moslim en de jood vaak als een soort natuurlijke vijanden. Lody en Oumaima schrijven elkaar echter brieven omdat ze, ondanks de grote verschillen, oprecht geïnteresseerd zijn in elkaars wereld. Die brieven gaan over hun leefwereld en godsdienst, over Israël en Palestina, over feminisme en vreemdelingen, over successen en dieptepunten in hun leven. 

Recensie Over muren heen – Hanan Cheaibi

Recensie over het boek Over Muren heen; Je hebt het gevoel alsof je stiekem in een briefwisseling tussen twee vrienden mag meelezen.

Boekomslag Over muren heen van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui
Boekomslag Over muren heen van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui

Nieuwe boeken