Menu

"De stand-upper is geen allesweter"

Redactie Theologie.nl

De Amsterdamse dominee Tim Vreugdenhil onderzoekt belangrijke thema’s in onze maatschappij nauwkeurig. Hij behandelt deze thema’s in een zogenaamde ‘stand-up preek’. Tim heeft er een boek over geschreven die nu voor iedereen te lezen is: ‘Stand-up Theology‘. Verder heeft EO Visie een dag uit de tour van Vreugdenhil bijgewoond. Hieronder kunt u een deel van het interview lezen en het gemaakte filmpje bekijken. 

Een quickscan van de tijdgeest

Stand-up theology - Tim Vreugdenhil


Stand-up theoloog Tim Vreugdenhil schrijft zoals hij praat: toegankelijk en onderhoudend. In ‘Stand up Theology’ beschrijft hij tien kernwoorden uit onze tijd, zoals vrijheid, liefde, angst, grip en stress. Ieder woord voorziet hij van een spirituele dimensie.
Veel voorbeelden uit de populaire cultuur komen voorbij en deze worden gelinkt aan de verhalen en personen uit de bijbel.

Met ‘Stand up theology’ biedt Tim Vreugdenhil een verrassend boek vol verdieping dat de christelijke normen en waarden in een hedendaags licht zet.

    


Bekijk de stand-up theoloog in actie


EO Visie bezocht een voorstelling uit de tour van Tim en maakte er een video van. Hij spreekt in het filmpje over zijn boek ‘Stand-up Theology‘. Wat wil hij hiermee bereiken en hoe is hij op deze stand-up theologie gekomen? Waarom is hij na 15 jaar prediken in Amsterdam en omstreken gestopt

Ik probeer iets over te brengen (…) dat het niet alleen een zeer interessante tijd is, maar dat de bronnen waar ik enthousiast van ben en ook als gelovige veel mee heb, dus de Bijbel en goede theologische bronnen, dat je die echt één op één kunt linken aan bijna alles wat we om ons heen zien.” – Tim Vreugdenhil 

   


“De stand-upper is geen allesweter”

Eerder sprak EO Visie- redacteur Femke Taale de theoloog over zijn tour en stelde hem een aantal vragen.
Hieronder kunt u een klein deel van het interview lezen.

Hoe ben je op het idee van ‘stand-up theology’ gekomen?

In Nederland zijn er veel stand-upcomedians en een paar stand-up filosofen. Ik dacht: daar moet nog iemand bij die zoiets doet vanuit de theologie,” vertelt Tim. (…) 


“Ik ben iemand die ook maar een poging doet. Maar dan wel met ziel en zaligheid, en dat voel je.”

Wat is het stand-up gevoel? 

“Het is flitsend. Stand-up moet direct en permanent boeien, anders verlies je het publiek. Je praat over iets wat mensen herkennen, maar op een stand-up hoort ook dat je jezelf een beetje op het spel zet. De stand-upper is geen allesweter. Ik ben iemand die ook maar een poging doet. Maar dan wel met ziel en zaligheid, en dat voel je.”

   


Meer weten over Tim en zijn stand-up theologie?

De komende tijd tourt Tim Vreugdenhil door het land.
Klik hier voor data en locaties. 

Tim bundelde zijn verschillende stand-up programma’s ook in een boek: ‘Stand-up Theology’.
Zo kun je ook thuis op de bank genieten van de theorie.N.a.v. The Stand-up Theology | Tim Vreugdenhil | Uitgeverij Kok |  Paperback | E-book

"De stand-upper is geen allesweter"

Dominee Tim Vreugdenhil onderzoekt belangrijke thema’s in onze maatschappij nauwkeurig. Hij behandelt deze thema’s in een ‘stand-up preek’.

Boekomslag Stand-up theology van Tim Vreugdenhil
Boekomslag Stand-up theology van Tim Vreugdenhil

Nieuwe boeken