Menu

Van der Vegt – Leren van bomen

Henriëtte Mulder

50 bijbelse meditaties

Mirjam van der Vegt neemt je volgens de methode uit de kloostertraditie, de lectio divina, mee door een heel divers bijbels bomenbos. 50 dagen van bezinning en rusten bij God vormgegeven in boek en gesproken meditaties.

Omslag Leren van bomen van Mirjam van der Vegt

Klokkenspel en vogelgeluiden

Het begin van elke gesproken meditatie wordt ingeluid met klokkenspel, vogelgeluiden en schitterend pianospel van Ronald Koops. Elke week weer een andere melodie. Deze geven je de rust om naar binnen te keren en je hart te openen. Stilstaan bij het licht, stilstaan bij het Woord en wat de tekst bij je oproept. Wat mag er gevoeld en gehoord worden?

Bomen zijn ons gegeven

De bomen staan in de context van het Bijbelverhaal en leren ons hoe bomen ons gegeven zijn. Hoe ze wortelen, ontkiemen, communiceren en meewerken in Gods plan met ons. Mirjam nodigt je uit door de bomen, je eigen reis te maken om God beter te leren kennen. Wat heeft hij je te zeggen? Welke onzichtbare eigenschappen van Zijn liefde mag je ontdekken?

Diepe blijdschap en vrede

Deze reis van vijftig dagen gedeelde gedachten bemoedigen en nodigen uit ze door te geven de wereld in. Ik werd elke dag weer aangenaam geraakt als ik aan het begin van de gesproken meditaties de klokken hoorde luiden. De fluitende vogels en mooie melodie van de piano vervulden me met een diepe blijdschap en vrede. Herinneringen aan zondagochtenden thuis, waar mijn moeder voor de kerkdienst meezong met christelijke liederen van de langspeelplaat en we geroepen werden door de kerkklokken. Mijn hart opende zich voor God om te ontvangen. Ik leerde door de terugkerende lectio divina te luisteren naar wat er leefde in mijn hart en gedachten.

Verlangen

Wat heb ik veel geleerd van de bomen in de Bijbel. Ze riepen mijn verlangen op nog dieper te wortelen. Hechter mijn fundament te bouwen op God, Jezus en geplant aan waterstromen mij overvloedig te laten vullen met Zijn liefde. Ik mocht veel ontvangen. Mijn kijk op bomen is veranderd. Ik verwonder en bewonder nog meer hun aanwezigheid. Wat een mooi geschenk van God aan ons. Ik beveel dit boek van harte aan.

Deze recensie is geschreven door lezer en luisteraar Henriëtte Mulder.


Mirjam van der Vegt. Leren van bomen. 50 bijbelse meditaties. Utrecht: KokBoekencentrum, 2022. 128 pp. €24,99. ISBN 9789043537773 .

Van der Vegt – Leren van bomen

Mirjam van der Vegt neemt je volgens de methode uit de kloostertraditie , de lectio divina, mee door een heel divers bijbels bomenbos. 50 dagen van bezinning en rusten bij God vormgegeven in boek en gesproken meditaties.

Boekomslag Leren van bomen van Mirjam van der Vegt
Boekomslag Leren van bomen van Mirjam van der Vegt

Nieuwe boeken

Lid worden