Menu

Veroordeeld om een glas water

Redactie Theologie.nl

Veroordeeld om een glas water dat onrein was. Dat maakte Asia Bibi mee. Nico Smit schreef een recensie over Bibi’s boek Eindelijk Vrij

Vals beschuldigd

Anne-Isabelle Tollet vertelt het aangrijpende verhaal van Asia Bibi. Anne-Isabelle hoorde van het verhaal van Asia en zij mobiliseerde hoge politici en twee pausen om de Pakistaanse christenvrouw vrij te krijgen. Dat lukte, maar niet nadat er sprake is geweest van mensonterende toestanden.

Asia Bibi werd vals beschuldigd van het beledigen van de profeet Mohammed en van de Koran. Het ging over een glas water; zij dronk uit hetzelfde glas als moslima’s en daardoor was het water haram (=onrein). Er volgden beschuldigingen door jaloerse vrouwen uit hetzelfde dorp, waarbij overduidelijk meespeelde dat Asia christen is te midden van een overgrote meerderheid van moslims. De beschuldigingen liepen zo hoog op dat Asia in de gevangenis belandde, zonder proces. Christenen worden sowieso ernstig gediscrimineerd in Pakistan, vaak zonder proces in de cel gegooid en evenzo vaak beschuldigd van het beledigen van de profeet zonder enige grond. Vaak worden ze vermoord, gelyncht door hysterische moslimfanaten. Of anders: christenmeisjes worden ontvoerd, verkracht, gedwongen bekeerd en uitgehuwelijkt, soms overgoten met zuur.

Een verhaal vol moed en doorzettingsvermogen

De gruwelijkheden die Asia heeft moeten ondergaan in gevangenschap zijn verschrikkelijk. En met gevaar voor eigen leven werd haar verhaal opgepikt door Anne-Isabelle Tollet, een Franse journaliste, samen met een Pakistaanse advocaat. Asia belandde in de dodencel, werd gemarteld, kreeg in de gevangenis enkele vriendinnen die het niet overleefden en ze kreeg in de 9 jaar gevangenschap drie keer bezoek van haar twee dochters. De angst, de moordende onzekerheid, de vertwijfeling: ze werden verwoord door Anne-Isabelle en deze aandacht ging de hele wereld over. Een hoge politicus in Pakistan die Asia verdedigde, werd vermoord door zijn eigen lijfwacht. Er volgden moordaanslagen op christenen in het land door de Taliban en ook Asia ontsnapte ternauwernood aan een moordaanslag. Uiteindelijk, na lang traineren, werd Asia vrijgesproken op 9 mei 2019; ze had bijna 10 jaar gevangen gezeten. Ze ontkwam naar Canada en ook haar advocaat moest vluchten. In Pakistan waren hevige rellen.

Het is een tragisch verhaal vol onrecht en fanatisme, maar ook vol moed en doorzettingsvermogen. Het lijkt een thriller met goede afloop, maar het is geen fictie.

Asia Bibi: veroordeeld om een glas water dat onrein was. Jezus dronk water bij de bron, geput door een Samaritaanse vrouw, die in de ogen van de Judeeërs onrein was. Maar het werd levenwekkend water.

Nico Smit

Dit is een bijdrage n.a.v. Eindelijk vrij

Eindelijk vrij Asia BibiEindelijk vrij is het autobiografische verhaal van de Pakistaanse christin Asia Bibi, die negen jaar gevangen zat om haar geloof. De beschuldiging luidde: godslastering na een ruzie over de vraag of ze als christen het waterglas mocht delen met haar moslimcollega’s. Ze werd veroordeeld tot de doodstraf door ophanging. Het verhaal van Asia Bibi beheerste in 2018 en 2019 regelmatig de voorpagina’s van kranten wereldwijd. Presidenten, regeringen, christelijke organisaties en de paus bemoeiden zich met deze zaak. Maar het Hooggerechtshof sprak haar in oktober 2018 in hoger beroep vrij. Kort daarna vertrok ze naar Canada. In dit boek vertelt Asia haar verhaal. Het is het verhaal van lijden om het geloof en kracht en redding van God.

button

 

Veroordeeld om een glas water

Veroordeeld om een glas water dat onrein was. Dat maakte Asia Bibi mee. Nico Smit schreef een recensie over Bibi’s boek Eindelijk Vrij. 

Boekomslag Eindelijk vrij van Asia Bibi
Boekomslag Eindelijk vrij van Asia Bibi

Nieuwe boeken