Menu

None

Brief aan Joanne

Over grenzen, geschreven door Joanne Nihom, maakt veel in lezers los. Zo bleek ook uit deze ontzettend mooie brief die Joanne heeft mogen ontvangen. Graag delen wij deze brief, en de reactie van Joanne, vandaag op ons blog.

De brief

“Shalom Joanne,

Heel graag wil ik je mijn bevindingen van je boek geven.

Het is een erg mooi en interessant boek. En ik ben erg blij dat je het geschreven hebt. Het heeft mij een ander beeld gegeven van Israël en haar bevolking. Je geeft inzicht over de mooie projecten die er zijn om tot een samenleving te komen tussen twee volken. Soms zo verschillend en soms zo hetzelfde. 

Door een ervaring die ik in Israël heb mogen mee maken was mijn beeld wat vertroebeld. Hopelijk vind je het niet erg dat ik dat even met je deel.

Ik was uitgenodigd voor een Sabbatsmaaltijd. Voor de maaltijd was het gezellig en iedereen sprak met iedereen. Echter aan het begin van de maaltijd vroeg de trotse vader aan zijn dochter om te vertellen van het kamp waar ze geweest was. Ze vertelde enthousiast dat op het kamp zowel Joodse als Arabische jongeren waren. Het was zo fijn geweest om ook de ervaringen van de Arabische jongeren te horen. En dat die ervaringen niet veel verschilde van de ervaringen van de Joodse jongeren. Toen ze nog niet uitverteld was kwam er een hele lading kritiek over haar heen. Dat alles wat ze daar gehoord had een leugen was. Ik schrok hier enorm van. Ook de vader en dochter werden enorm geraakt door deze kritiek. De pijn en negatieve gevoelens naar het arabische volk toe zit erg diep. 

Je kunt je wel voorstellen hoe de maaltijd verder verliep.

Ik heb lang nagedacht over deze gebeurtenis en er enorm mee geworsteld. Hoe ga je hiermee om? Ik kon het niet goed een plaats geven. Ik begrijp dan ook goed jouw worstelingen bij het schrijven van dit boek. Jouw boek heeft mij een antwoord gegeven en daar ben ik enorm blij mee. 

Naast de inhoud vind ik de vormgeving erg mooi en heb ik genoten van jouw dagboekfragmenten. 

Joanne, dank je wel!

-Elisheva

Joanne’s reactie

”Beste Elisheva,

Dank je wel voor je mooie mail.  Dit is precies waar ik mijn boek voor geschreven heb. Het zou mooi zijn als de gasten die er waren tijdens de maaltijd ook toegang krijgen tot mijn boek.

Niets is wit of zwart in het leven, en zeker niet hier in het Midden-Oosten. Zoals ik in mijn boek schrijf: Het begon als een eenzame reis vanuit een diep geloven een tocht van mens tot mens later van heel meer.

Over grenzen (Paperback)

De mensheid is tot veel in staat. Zij reikt het ongelofelijke. Ze overstijgt grenzen en kracht. Wat is goed? Wat is kwaad?

Met warme groet,

Joanne

n.a.v. Over grenzen / Joanne Nihom / als paperback

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken