Column Júlia: “Haastend liefhebben bestaat niet”
De Jonge Theoloog der Nederlanden over ‘haast’

Júlia Herku is de Jonge Theoloog der Nederlanden 2025. Als tiener wilde ze psycholoog worden, maar dat veranderde toen ze besefte wat haar het meeste had geholpen toen ze het zelf moeilijk had. Dat was God. Als Jonge Theoloog der Nederlanden onderzoekt ze hoe gezinsstructuren de godsbeelden van mensen beïnvloeden. In deze columnserie volgen we wat Júlia meemaakt als Jonge Theoloog.
Een paar maanden later als Jonge Theoloog der Nederlanden en de aanslag is te zien op mijn agenda. Kleurrijke blokken met titels vullen de dagen en regeren over mijn tijd. Mijn Google-agenda vertelt me waar ik moet zijn, hoe laat, en met wie. Alles is tot in de puntjes gepland.
Allergie
Die volle agenda klonk ook door in mijn antwoorden aan mensen die vroegen hoe het met me ging.
“Goed, druk.”
Nog geen milliseconde later voelde ik de allergie in me opkomen, zo een cliché als antwoord wil ik helemaal niet geven. Net zo haastig als mijn leven soms is, haastte ik mij om mijn eigen antwoord te ontkrachten:
“Wel druk met leuke dingen, hoor!” of “Ik houd het nog wel even vol.”
Gekleurde blokken
Een van die gekleurde blokken in mijn agenda besloeg twee dagen: een retraite met het voorgangersteam van mijn stagegemeente. Terwijl ik de afspraak bekeek, schoot er al een lijstje door mijn hoofd van dingen die ik had kunnen doen als ik niet twee dagen weg ‘moest’.
Na wat wikken en wegen besloot ik mijn laptop mee te nemen—misschien kon ik in de avond nog wat werken in het klooster. Hopend dat de wifiverbinding net zo sterk was als de geestelijke verbinding daar.
Hopend dat de wifiverbinding net zo sterk was als de geestelijke verbinding daar
Ogen als vensters van het hart
Daar zaten we dan, in het klooster. Buiten klonk de carnavalsmuziek uit Den Bosch, maar binnen werden we omgeven door rust. We werden begroet door een van de broeders, een vriendelijke man met van die “ik ken Jezus”-ogen. Soms zie je het meteen bij bepaalde christenen—hun ogen verraden dat ze Jezus kennen en liefhebben. Ogen zijn dan toch de vensters van het hart.
Deze broeder nam de tijd voor ons. Hij voorzag ons van eindeloze kopjes koffie, maakte grapjes en gaf ons een royale rondleiding. In alles werden we voorzien.
Deze broeder nam de tijd voor ons
God is een gentleman
En wij namen de tijd voor God en gebed.
Keer op keer verbaast het me: als je de tijd neemt voor God, komt Hij opdagen. Hij stelt niet teleur.
“God is een gentleman,” hoorde ik ooit iemand zeggen. Hij eist je tijd niet op. Hij dringt zich niet op en doet geen irritante agendasuggesties in je online planning. Hij stelt geen Teams-meeting voor, terwijl je hoopte dat een lange reistijd je daarvan zou vrijwaren.
Hij neemt de tijd die je Hem geeft.
Maar dan moet je Hem wel die tijd geven.
Gemaakt zijn om lief te hebben
Onze tijd is niet zacht, niet teder. Alles moet snel komen, sexy zijn, gevangen kunnen worden in een TikTok van dertig seconden.
Als er iets over het bijzondere schepsel ‘mens’ gezegd kan worden, is het dit: wij zijn gemaakt om lief te hebben.
Maar hoe kun je liefhebben in de haast?
Hoe kun je de schepping bewonderen als je ogen alweer op het volgende eindpunt zijn gericht?
Hoe kun je de ander liefhebben als je geen tijd neemt om haar gelaat te observeren?
God, die liefde is, is ook tijd. De Eeuwige kan ons volledig kennen en liefhebben. Bij Hem zijn, is het tegengif voor gehaastheid. Hij leert ons wandelen en kijken, zoals Hij deed met Adam en Eva in de tuin van Eden—niet sprinten over Zijn bloemen heen.
Maar hoe kun je liefhebben in de haast?
De broeder in het klooster
De ander liefhebben—de broeder in het klooster maakte dat tastbaar door te dienen.
Tijdens de ochtendspits bij het ontbijt kwam hij plechtig bij ons staan met zijn Bijbel onder zijn arm, en vroeg of hij iets met ons mocht delen.
Hij wilde ons bemoedigen als ‘herders’ en herinnerde ons eraan dat we altijd terecht mogen bij de Opperherder. Met een stem vol pure emotie en een serene rust over zich heen, bad hij het priestergebed van Aäron over ons uit:
De HEERE zegene u en behoede u!
De HEERE doe Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig!
De HEERE verheffe Zijn aangezicht over u en geve u vrede!
— Numeri 6:24-26 (HSV)
Het bemoedigde mij om te blijven vechten tegen de krachten in de samenleving die gehaastheid tot norm hebben verheven.
HEERE, help ons om de zegeningen die U ons geeft, lief te hebben en niet te verspillen. Behoed ons voor gehaastheid. Want haastend liefhebben bestaat niet.
Júlia Herku is vierdejaarsstudent Theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede. In 2025 is ze de Jonge Theoloog der Nederlanden. juliaherku.nl