Menu

Basis

Dominee, dichter, martelaar

Tachtig jaar geleden werd Kaj Munk, luthers predikant in Denemarken en verzetsman, vermoord door de Gestapo. In Utrecht wordt hij dit jaar daarom herdacht in de Dom.

Kaj Munk (1898–1944), predikant, dichter, toneelschrijver, verzetsman, martelaar, staat op de kalender van de geloofsgetuigen in de Utrechtse Dom. Hij was twintig jaar predikant op Jutland en schreef diverse toneelstukken.

Ouderen in Nederland hebben Kaj Munk na de oorlog leren kennen aan de hand van een in 1950 uitgegeven biografie in tekst en 150 foto’s, vertaald door Johan Winkler: Kaj Munk. Dominee / dichter / martelaar. Sindsdien zijn ook veel van zijn preken en toneelstukken vertaald.

Onlangs verscheen in Denemarken een uitgebreide biografie van Per Stig MØller, helaas nog niet vertaald. En op Netflix is in zwart-wit de film Ordet (Het woord) te zien uit 1955, gebaseerd op hØet gelijknamige toneelstuk van Munk uit 1925. De Deense regisseur Carl Theodor Dreyer won er toen de Gouden Leeuw mee op het filmfestival van Venetië.

Standbeeld van Kaj Munk in Maribo, Denemarken
Standbeeld van Kaj Munk te Maribo (Denemarken)
Beeld: Dguendel, CC BY 4.0, Wikipedia Commons

Getuige

Kaj Munk spoorde tijdens de Duitse bezetting van Denemarken moedig aan tot protest en opstand tegen de Jodenvervolging. Hij heeft zijn verzet met de dood moeten bekopen. Op 4 januari 1944 werd hij in de avond opgehaald. Hij nam afscheid van zijn vrouw Lise, moeder van hun vijf kinderen met de woorden ‘Stol paa Gud’, vertrouw op God.

Hij werd doodgeschoten door de Gestapo aan de kant van de weg bij Silkeborg en werd de volgende morgen gevonden in een greppel, 46 jaar jong. Hij werd begraven naast zijn kerk in Vederso, die hij twintig jaar lang gediend had. Ooit schreef Kaj Munk: Eerbied voor U.

Teksten voor elke dag. In zijn leven en sterven heeft hij van zijn eerbied voor Christus getuigd. In liefde willen wij hem tijdens de vespers op de vooravond van zijn tachtigste sterfdag gezamenlijk gedenken. Na ons avondgebed is er gelegenheid om elkaar in het Domcafé te ontmoeten en nog meer te horen over deze markante christen. Wees van harte welkom.

Willem Roskam is predikant in de Dom te Utrecht. Idelette Otten is predikant in de Torenpleinkerk te Vleuten.


Vrede!?
Woord & Dienst 2023, nr. 12

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken