Menu

Filters

Van onze redacties

Soort materiaal

Bron

Lidmaatschap

Geschiedenis

None

“Ongeveer een derde van de mensen had een koopgraf in een kerk”

Celine Oldenhage is cultuurhistoricus en werkt voor Museum Catharijneconvent in Utrecht. Ze schreef haar masterscriptie over ‘graven en begraven worden’ in Amsterdamse kerken na 1578; een belangrijk historisch onderzoek waarmee ze de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs won. Momenteel wordt in Museum Catharijneconvent de zevendelige lezingenreeks ‘God in Nederland’ gehouden, in aanloop naar het gelijknamige symposium dat op 25 april zal plaatsvinden aan de Vrije Universiteit. Oldenhage verzorgt een van de lezingen en zal de luisteraars meenemen naar het jaar 1725: hoe zag religieus Nederland er toen uit? Als voorproefje ging redacteur Maartje Amelink alvast met haar in gesprek over wijnbekers, kroonluchters en grafzerken.

None

Speech Joanne Nihom voor de Vredesduif

De Duif heeft schrijver Joanne Nihom uitgekozen voor de vredesduif, omdat zij met haar boek Over grenzen zo goed weergeeft dat de gewone mensen geen oorlog willen. Nee, ze willen vreedzaam naast èn met elkaar leven, ook al zijn er veel verschillen in geloof en cultuur.  Juist in deze tijd van oorlog, van onrecht en alle vreselijke gevolgen daarvan is haar boek dubbel zo belangrijk om te laten zien dat het ideaal wèl mogelijk is!

None

Verlangen naar het heilige 

Deze doorwrochte studie, door de auteur nederig “essay” genoemd, biedt een indrukwekkend overzicht van de problematiek van het heilige in de hedendaagse cultuur. In zes hoofdstukken analyseert Jan Martijn Abrahamse de plaats van het heilige als categorie die toelaat om God te denken en te ervaren in het begin van de 21ste eeuw. Het werk van talrijke theologen wordt er op een beknopte maar bevattelijke wijze samengebracht

None

Reactie op het boek Christus door Myriam Klinker-De Klerck

Onder de titel “Christus” schreef Henk Bakker een mooi vervolg op zijn boek “Jezus” dat enkele jaren geleden uitkwam. Deze keer ligt het hoofdaccent op de Paulusbrieven en het Johannesevangelie. Een centrale gedachte die als een refrein door het boek wordt uitgewerkt is de sterke verwevenheid van openbaring en ervaring. De ondertitel van het boek luidt: “Hoe het geloof in Jezus zich ontwikkelde in het vroege christendom”. Bakker laat zien dat dit geloof zich ontwikkelde dwars door die verwevenheid heen, in het zich aan elkaar opschuren van Joodse en christelijke overtuigingen en heel concrete geleefde geschiedenis. Theologische uitspraken komen op uit het leven zelf en liggen daarmee in de levens van mensen verwikkeld, zo verwoordt hij het op pp. 23-24.

Nieuwe boeken