Menu

None

‘Doorbraken komen op een onverwacht moment’

Een preek voorbereiden is zowel hard werken, als iets wat gebeurt.
‘Doorbraken in het voorbereiden van de preek komen op een onverwacht moment. Als je ‘s nachts wakker wordt, bijvoorbeeld. Dat ervaar ik als iets wat God je geeft, zonder dat je daar op dat moment zelf mee bezig bent.’

Vier vragen aan Harrie de Hullu, predikant van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Ommen-West.

 

1 Hoe begin je een preek goed?

Vaak probeer ik eerst iets te noemen wat in de leefwereld van de gemeenteleden bekend is, liefst iets gemeenschappelijks, als dat kan. Of ik verwoord iets wat de tekst kan oproepen – iets vervreemdends, iets wat niet direct opvalt maar wat je blijft bezighouden als je het eenmaal gezien hebt.
Als ik een kindermoment doe (en dat doe ik graag) is dat trouwens ook vaak meteen de inleiding tot de preek. Soms kom ik daar dan op terug als ik de preek feitelijk begin. ‘We hoorden net dit in het kindermoment. Maar is dat wel zo? Is dat niet vreemd?’

 

2 Wat is het belangrijkste bij het voorbereiden van een preek?

Om echt van het belangrijkste te spreken, dat vind ik moeilijk. Ja, het gebed. Op een bepaalde manier is dat wel het belangrijkste.
De meeste tijd besteed ik aan de exegese. Eigenlijk heb ik soms minder tijd dan ik zou willen om van die exegese naar de preek te komen, om bezig te zijn met de vraag: wat betekent dit voor mezelf? wat betekent dit voor anderen?
Doorbraken in het voorbereiden van de preek komen op een onverwacht moment, is mijn ervaring. Als je ’s nachts wakker wordt, bijvoorbeeld. Dat ervaar ik als iets wat God je geeft, zonder dat je daar op dat moment zelf mee bezig bent.
Een preek voorbereiden is dus zowel hard werken – ik besteed er wel zo’n 15 uur per keer aan – als iets wat ik krijg, wat gebeurt.

 

3 Welke reactie op een preek is je altijd bijgebleven?

Van de week zei iemand tegen me: ‘Als jij preekt komt er een goede sfeer in de kerk.’
Dat vind ik wel bijzonder. Ik weet niet goed waar dat door komt, het is haast niet grijpbaar. Ik probeer de sfeer die ik in de tekst heb opgepikt, te delen. Me zo goed mogelijk in te leven in de tekst. Wat zie je, wat hoor je, wat zijn de geuren? Wat laat God hier van zich merken? Maar het blijft een wonder…

 

4 Heb je een tip voor een (beginnende) collega?

Probeer voor jezelf duidelijk te hebben wat je bij je hoorders wilt bereiken met je preek. Dat is iets wat ik zelf heb moeten leren.
Je wilt kennis overbrengen maar de gevoelsmatige kant is ook belangrijk om je hoorder beter te bereiken. Hoe is God er hier op uit om een relatie met je te hebben?

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken