Menu

None

DR. C. Graafland: solidair en tegendraads

Het was voor mij een feest van herinnering en herkenning om deze biografie over prof. dr. C. Graafland (1928-2004) te lezen. Toen ik in 1973 begon aan de studie theologie in Utrecht startte  Graafland met het geven van zijn colleges in volle collegezalen. Hij was de  docent die op mij de meeste indruk maakte. Ik proefde zijn liefde voor het Woord van God en onze gereformeerde traditie. Ik hoor nog zo zijn stem als hij bijvoorbeeld sprak over ‘de continuïteit en de discontinuïteit van het gereformeerd belijden’. Solidair was hij met die traditie en tegelijk stond hij er tegendraads en kritisch in. Graag gingen wij bij hem naar de kerk. Kansel en katheder waren bij hem op allerlei manieren met elkaar verbonden. Hij begon als predikant in Ameide-Tienhoven.

Sterk beleefde bekering

In zijn tijd werd een letterlijk afgebrande kerk weer opgebouwd.  Intussen werd kerk gehouden in een timmerschuur. Daarna stond hij in Woerden, Veenendaal en Amsterdam. Ik elk van die perioden kreeg hij te maken met een bepaalde context en dus front. Constante leerbronnen bleven voor hem: zijn Christelijk Gereformeerde ouders  in Gouda, vooral zijn  piëtistische moeder (die helaas jong stierf) had invloed op zijn strek beleefde bekering; zijn leermeester ds. G. Boer en zijn vriend  ds. L.Kievit. De polarisatie in de Hervormde Kerk was sterk in de jaren 60 tot 80 en in de aanloop naar de fusie tot de PKN in 2004. Hij had het niet zo op de snel op drift geraakte gereformeerden. Tegelijk was het soms  spannend of Graafland het vertrouwen van de Gereformeerde Bond in hem kon behouden.

Heikele theologische thema’s

Het was –volgens zijn biograaf Arjan Boersema- vooral zijn eerlijke, integere en existentiële manier van theologie bedrijven die bij vriend en critici aansloeg. Boersema (1982; in zijn jeugd sterk aangesproken door Graafland) beschrijft als socioloog! op een heldere en knappe manier heikele theologische thema’s als:  de zekerheid van het geloof; verkiezing en verbond; beïnvloeding door Kohlbrugge en Woelderink; verschillen tussen Reformatie en Nadere Reformatie; verschuivingen in de Gereformeerde Bondsprediking; zijn kritische reactie op de in 1973 verschenen  dogmatiek van prof.dr. H. Berkhof (Christelijk Geloof);  hoe hij het gesprek zoekt met hen die nieuw licht wierpen op de geestesgaven  (charismata) en op het ambt.

Gereformeerde hemeneutiek

Telkens speelt op de achtergrond mee zijn zoeken naar een gereformeerde hermeneutiek. Het enige thema wat ik gemist heb is zijn liefde voor zending en evangelisatie. Hij maakte immers deel uit van het bestuur van de IZB. Hij schreef het fundamentele  hoofdstuk over Waarom zending? en over de ‘Missio Dei’ in het voor generaties zendingspredikanten en evangelisten belangrijke boek ‘Gij die eertijds verre waard’.  Graafland en zijn geliefde vrouw Maaike leefden sterk mee met werkers overzee. T.g.v. mijn intrede in 2003 in De Bilt (waar hij maar kort woonde; hij miste Gouda te zeer!) stuurde hij mij zijn bundel met acht preken getiteld ‘Nalezing’ en schreef  mij in een bijgevoegd briefje: ‘Jij was één van diegenen die mij wel eens gezegd hebben: je moet eens wat preken uitgeven.

Na lang aarzelen heb ik dat nu t.g.v. ons 50 jarig jubileum gedaan.’ In het Ten geleide van dit boekje schrijft hij: het zal de lezer o.a. opvallen ‘dat ik niet zelden mezelf betrek in het uitleggen en doorgeven van de Schrift. De diepste reden daarvan is dat ik Gods Woord niet kan doorgeven aan de gemeente, als ik zelf niet eerst erdoor ben aangesproken met heel mijn bestaan. Ik loop zo niet met mezelf te koop. Het Woord kan ik nu eenmaal  niet prediken buiten mezelf om.’

Ik hoop dat deze toegankelijke biografie over deze begenadigde en begaafde prediker, theoloog en pastor voor velen tot zegen mag zijn.                                              L.W. Smelt

Arjan Boersma / Tegendraads gereformeerd. Biografie prof. dr. Cornelis Graafland / als paperback en e-book

Wellicht ook interessant

Boek De weg van vrede van Stefan Paas
Boek De weg van vrede van Stefan Paas
None

Stefan Paas – De weg van vrede. Een rondleiding door het christelijk geloof

Ergens in de Bijbel staat een verhaal van dorstige mensen die sloten graven. In een woestijn, welteverstaan. Zij graven in opdracht van een profeet met de naam Elisa. Hij heeft namelijk beloofd dat er water zal komen. En dus gaan ze graven. Er staat niet bij dat ze enthousiast zijn. Sommigen voelen zich misschien voor gek staan en anderen steken alleen voor de vorm hun schep in de grond. Maar blijkbaar zijn er toch genoeg die hun best hebben gedaan, want – zo vertelt het verhaal – de volgende ochtend stroomt er water vanaf de bergen naar beneden en in minder dan geen tijd staan alle sloten vol water (2 Koningen 3:15-20).

St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
None

Thema: De katholieke kerk

Wat is katholiek? Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten geeft een inkijk in de katholieke wereld van dit moment en laat zien wat wij hiervan kunnen leren. En dat is nodig, want de huidige cultuur schuurt met de katholieke leer en lijkt er soms haaks op te staan. Van Peperstraten presenteert de belangrijkste overtuigingen van het katholieke geloof en laat zien dat de katholieke kerk heilzaam kan zijn voor onze cultuur. Elsbeth gaat in gesprek met hem n.a.v. zijn boek Katholiek.

Diepgeworteld van Richard Groeneboom
Diepgeworteld van Richard Groeneboom
None

Richard Groenenboom – Diepgeworteld. Groeien in geloof met vervolgde christenen

Hoe kun je als christen staande blij ven in een vijandige omgeving? In Diepgeworteld stelt Richard Groenenboom je voor aan christenen die wereldwijd om hun geloof worden vervolgd. De lessen die hij deelt, helpen je om te groeien in geloof. Het boek laat zien dat jezelf opsluiten in een christelijke bubbel geen oplossing is. Je aanpassen aan de denkpatronen van een seculiere samenleving is ook geen optie. Vervolgde christenen bewandelen een andere weg, die ook Nederlandse christenen kan helpen om standvastig te geloven.

Nieuwe boeken