Menu

None

Een kind is ons geboren

‘De kalender van het kerkelijk jaar wordt intenser beleefd, is mijn indruk. Adventsteksten krijgen in zo’n lockdown een andere dimensie. Het hoopvolle van: ooit komen we hieruit. Jesaja: ‘Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht.’ Er is licht aan het einde van de tunnel. Dat miste ik in de speech van Rutte, toen hij deze harde, tweede lockdown aankondigde: perspectief.
Ik merkte zelf wat het me deed toen de derde adventskaars werd aangestoken. Hoe donker het buiten ook is, hoezeer het aantal corona-besmettingen stijgt – bij ons stijgt het licht, als tegenpool.

Bemoediging

In diensten kies ik nu bewust teksten uit die bemoediging geven. Ook in het gebed in het begin geef ik daar woorden aan.
Mensen zoeker bewuster naar houvast in deze adventstijd. Ze willen geïnspireerd worden door verhalen die laten zien dat het kan. Het geboorteverhaal van Jezus heeft op alle mogelijke manieren een sombere achtergrond: er was geen plek, er was alleen een kribbe, ze moesten op de vlucht. Toch ontkiemt daar iets nieuws.
Ook doordat allerlei poespas, allerlei geregel voor Kerst wegvalt – wat gaan we eten en met wie, ontstaat er meer ruimte voor het verhaal van Kerst, de betekenis klinkt sterker door.

Geboortelijkheid: een nieuw begin

Ik ben uitgenodigd om iets te vertellen over Advent op een bijeenkomst van een 40-tal bestuursleden uit het bedrijfsleven. Dan wil ik het hebben over de nataliteitsgedachte van Hannah Arendt, de ‘geboortelijkheid’ – die voor haar staat voor het vermogen om opnieuw te beginnen. ‘For unto us a child is born’, uit de Messiah. Een kind is ons geboren. Een nieuw begin. Die geboorte kunnen we telkens weer gestalte geven in het leven van alledag.
Maar hoe doe je dat? Hoe ga je verder na corona? Terug naar hoe het was, want het ging toch goed? KLM en Schiphol in oude glorie herstellen? Of kan het ook anders? Durf je te zeggen: dit is het moment om eens na te denken over onze rol in het geheel.

Bij een nieuw begin denk ik ook aan vergeving, een nieuw begin voor mensen die een verkeerde keuze hebben gemaakt. In het bedrijfsleven wordt sterk vanuit compliance gedacht, vanuit het volgen van wetten en regels. Maar hoe ga je met elkaar om als het is misgegaan?

Het is niet voor niets dat deze bestuurders voor hun bijeenkomst dit jaar zo’n onderwerp kiezen. Dat heeft met corona en met dit tijdsgewricht te maken. Mensen voelen: dit is het moment om stil te staan bij wat we doen. Er is veel verlangen om het ‘goede’ uit deze coronaperiode mee te nemen.

Dit jaar hebben we een unieke kans om een hele grote groep te bereiken. Mensen hebben zoveel behoefte aan bemoediging, zoeken in de donkerste dagen inspiratie. Als het de kerk nu niet lukt, wanneer dan wel?

Joost Röselaers is predikant van Vrijburg (Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten) in Amsterdam en van de Remonstranten Oosterbeek. De kerstavondviering vanuit Vrijburg (24 december 22 uur) is online te zien op KerkTV.

Deze tekst is opgetekend door Esther van der Panne.

Wellicht ook interessant

Bloem als teken van heiligheid
Bloem als teken van heiligheid
None

Heilige madeliefjes: een reactie op Verlangen naar het heilige

Heiligheid, wat is dat eigenlijk precies? En verlangen we daar echt naar, zoals Jan Martijn Abrahamse lijkt te stellen in zijn nieuwste boek? In deze korte respons onderzoek ik of zijn gedachten over het opnieuw verwonderen en heiligheid richting kunnen geven aan het nadenken over mens en ecologie. De afgelopen jaren zijn er talloze analyses verschenen van de verwoestende omgang van christenen met de natuur in verleden en heden. Daartegenover staat de fragiele ontwikkeling van hoopvolle eco-theologie die nog steeds in beweging is. Kan Abrahamses visie op heiligheid daar een nieuwe impuls geven?

Witte roos als teken van rouw
Witte roos als teken van rouw
None

De 4 beste pastorale boeken over rouw en verlies

Rouw en verlies zijn ingrijpende ervaringen die diepe sporen nalaten in het leven van mensen. Voor pastors, begeleiders en iedereen die troost wil bieden, is het van onschatbare waarde om de juiste woorden en handvatten te hebben. Gelukkig zijn er boeken die helpen om het rouwproces beter te begrijpen en mensen op een liefdevolle manier bij te staan. In dit artikel bespreken we de vier beste pastorale boeken over rouw en verlies—boeken die niet alleen inzicht geven, maar ook bemoediging en hoop bieden.

Kerk met glas-in-lood ramen
Kerk met glas-in-lood ramen
None

Een gedegen studie over heiligheid

We kunnen niet zonder het heilige, betoogt Jan Martijn Abrahamse in zijn boek Verlangen naar het heilige: Herontdekken wat we verloren hebben. Heiligheid is een ‘onmisbare dimensie’ (12) van het geleefde leven. Onze samenleving is evenwel vergeten dat we het heilige nodig hebben en zo zijn we in een diepe zingevingscrisis verzeild geraakt. Abrahamse is sinds kort lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het boek is een uitwerking van zijn lectorale rede.

Nieuwe boeken