Menu

Basis

Eten met Franciscus

Jorge Mario Bergoglio, de huidige paus Franciscus, leerde al jong koken. Toen zijn moeder door een verlamming getroffen werd, moest hij, als oudste, achter het fornuis. Hij bleek er aanleg voor te hebben en had er plezier in. Op zijn zestiende ging hij voedingsmiddelentechnologie studeren.

Een paar dagen nadat hij tot paus gekozen was, wenste hij de menigte op het Sint-Pietersplein op zondag ‘eet smakelijk’. En die wens herhaalt hij iedere zondag. Die is verbonden met zijn aandacht voor de kwaliteit van leven en menselijke relaties, en tegelijk een oproep om voedsel te delen, om geen voedsel te verspillen.

In ‘Eten met Franciscus’ staan recepten van de paus voor een goed leven. Het is een verzameling favoriete recepten van Paus Franciscus met het verhaal van zijn leven en zijn visie op voedsel en eten.

PIZZA MET BUFFELMOZZARELLA EN GELE TOMAATJES

Los 16 gram verkruimelde (verse) bakkersgist op in 250 milliliter warm water. Voeg 1 theelepel suiker en 4 eetlepels olijfolie toe, roer goed met een houten lepel en laat het mengsel een paar minuten rusten. Schep intussen een berg 500 gram gezeefde bloem type ‘00’ op een werkblad en maak een gat in het midden. Doe hier het gistmengsel in en voeg 2 theelepels zout toe. Kneed de ingrediënten eerst met een vork en vervolgens met je handen tot een gladde, elastische bal.

Verdeel het deeg in 4 delen, bestrooi ze met bloem en laat ze onder een doek rijzen totdat het volume verdubbelt (ongeveer 2 uur). Rol het deeg uit tot 4 ronde pizzabodems van ongeveer 22 cm doorsnee. Verdeel ze over goed ingevette bakplaten (of leg ze in pizzavormen).

Verdeel 200 gram tomatensaus over de pizzabodems, beleg ze met 300 gram in stukjes gescheurde buffelmozzarella en 250 gram gehalveerde gele tomaatjes (al op smaak gebracht met olijfolie en zout). Strooi er wat gedroogde oregano overheen en besprenkel met een scheutje olijfolie. Bak ze ongeveer 15 minuten in een oven op 200 °C.

Haal de pizza’s uit de oven en decoreer ze met een paar blaadjes basilicum. Serveer de heerlijk geurende pizza’s direct.

UIT: ETEN MET FRANCISCUS. AARDS ETEN IN HEMELS PERSPECTIEF. KOSMOS/KOK, 2018.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken