Menu

Basis

Geen sympathie maar solidariteit

In Nederland heeft de stichting Vrienden Tent of Nations Nederland contact met de Palestijns-christelijke familie Nassar. Meta Floor vertelt hoe het deze familie vergaat. Wat denkt zij dat we in Nederland kunnen doen?

Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar. Ondanks de moeilijke omstandigheden en de voortdurende dreiging van landonteigening, zet de familie Nassar zich op een geweldloze en zeer creatieve manier in onder het motto: Wij weigeren vijanden te zijn.

De ogen van de hele wereld zijn gericht op Gaza. Tegelijk bereiken ons berichten van toenemend geweld door zowel het Israëlische leger als de Joodse kolonisten op de Westbank. De toegangswegen naar Palestijnse steden en dorpen op de Westbank zijn gebarricadeerd, het is uitermate ingewikkeld voor Palestijnen om zich daar nu te verplaatsen.

De familie Nassar probeert zo goed en kwaad als het kan dagelijks naar de boerderij te gaan. Soms door het veld, omdat de wegen zijn afgesloten. Ze wordt voortdurend geïntimideerd door Joodse kolonisten die zich op de heuveltoppen naast Tent of Nations bevinden en met machinegeweren al meerdere Palestijnse boeren van hun land hebben verdreven. Daarnaast wordt ze geïntimideerd door het Israëlische leger dat iedere Palestijn nu als een bedreiging lijkt te zien.

Consequent

Hoe houdt de familie Nassar het vol?

Daoud Nassar laat me weten dat hij maar weer honderd druivenranken heeft geplant, de enige manier voor hem om een uitweg te geven aan zijn frustratie. Vanuit Nederland maken wij een diepe buiging voor hem, voor zijn geweldloos verzet: to exist is to resist. In het Arabisch wordt het begrip ‘sumud’ gebruikt: standvastigheid, nooit opgeven.

Tegelijk houdt zijn houding ons een spiegel voor. Wat betekent onze steun voor geweldloos verzet? Zijn wij geloofwaardig als wij vanuit Nederland het geweldloze verzet van de familie Nassar steunen, terwijl we tegelijkertijd niet alles doen wat in ons vermogen ligt, om ons uit te spreken en ons te verzetten tegen het disproportionele geweld van de staat Israël tegen Palestijnen?

Honderd druivenranken planten als uitweg voor frustratie

Als Tent of Nations ons inspireert, laten we dan consequent zijn en ons ervoor inzetten dat Palestijnen niet alleen gewaardeerd worden als ze Daoud Nassar heten, maar dat iedere Palestijn die lijdt onder bezetting, onrecht en onderdrukking tot zijn of haar recht komt.

Palestijnen vragen geen sympathie maar solidariteit. De familie Nassar is actief betrokken bij de Evangelisch Lutherse Gemeente in Bethlehem. Hun voorganger, Munther Isaac, hield recent een preek waarin hij zich afvraagt waar God nu is, waarom God de mensen in Gaza verlaten lijkt te hebben. Hij stelt dan dat God juist bij de slachtoffers is. Dat ook God onder het puin ligt. Dat God zich machteloos voelt. Dat God huilt nu wij er als mensheid zo’n puinhoop van maken.

Zal Tent of Nations het redden? Is er hoop voor Palestijnen, voor Israëliërs ook? Misschien is de urgente vraag nu aan onszelf: zijn wij betrouwbare partners, zijn wij geloofwaardig, zijn wij werkelijk bereid om offers te brengen voor recht en voor vrede? Geweldloosheid vraagt een actieve houding, geïnspireerd door aartsbisschop Desmond Tutu, die zei: ‘Als je neutraal bent in situaties van onrecht, dan kies je de kant van de onderdrukker.’

Meta Floor is voorzitter van Vrienden van Tent of Nations Nederland.


Vrede!?
Woord & Dienst 2023, nr. 12

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken