Menu

Basis

Heilige plaatsen

Ook in Nederland kun je pelgrimeren: naar eeuwenoude bedevaartsoorden, langs gloednieuwe paden van wijsheid en plekken van bezinning.

Een pelgrimstocht ondernemen, alleen of in groepsverband, te voet of op de fiets, is een oud gebruik dat sinds enkele decennia in de lift zit. Het is ook niet meer specifiek katholiek, hoeft zelfs niet aan één bepaalde religie verbonden te zijn. En wie lichamelijk niet in staat is om lopend of fietsend afstanden af te leggen, kan ook innerlijk pelgrimeren.
Er zijn vele mogelijkheden om in de polder te pelgrimeren. We kunnen hier niet meer dan een paar tips geven.

Bedevaartsplaatsen

Nederland telt meer dan 600 bedevaartplaatsen. De meeste daarvan zijn al eeuwen oud. Ze liggen vaak in oude steden en dorpen, maar ook op de meest onverwachte plekken in het buitengebied. Vele ervan zijn verrassende en unieke kunstwerken en de moeite waard om te bezoeken voor mensen die van kunst en architectuur houden.

Pelgrimeren in Nederland
Foto: www.flickr.com

Nederlandse pelgrimspaden

  • Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant. De tocht kan worden gelopen in vijftien etappes, van klooster naar klooster. Het pad biedt de mogelijkheid om kennis te maken met de diversiteit van het kloosterleven.
  • Walk of wisdom is een nieuwe pelgrimsroute, die onafhankelijk is van een religie, en klassieke levensvragen verbindt met moderne thema’s: de zoektocht naar authenticiteit en de uitdaging om met miljarden mensen te leven op één planeet. Keuzes die ieder van ons afzonderlijk maakt, beïnvloeden het geheel en het geheel beïnvloedt ieder van ons afzonderlijk. Niemand heeft de wijsheid in pacht. Het is mogelijk om van elkaar te leren. 136 kilometer rond Nijmegen.
  • Door zuid-west Friesland loopt het St. Odulphuspad, genoemd naar de ‘Apostel der Friezen’, bestaand 15 etappes, 4 ‘pareltjes’ (rondwandelingen).
  • Het Pelgrimage HIlligenpad is een vijfdaagse bezinningstocht door Twente Onderweg kom je op zo’n 50 plekken in het landschap die te maken hebben met geloof, bijgeloof en spiritualiteit door de eeuwen heen.
  • Het Peerkepad loopt van het geboortehuis van Peerke Donders in Tilburg (nu ‘Museum van Naastenliefde’) naar het redemptoristenklooster in het Limburgse Wittem. Langs kloosters, kerken en kapelletjes. Met aan het einde van iedere etappe een speciaal ‘etappebiertje’.
  • Bij de ‘pelgrimsdeur’ in Amersfoort begint het Gelukkigerwijspad. Zes etappes in het midden van het land. Met inspiratiemomenten onderweg: schrijfboeken op ‘meldpunten geluksmomenten’, geluksmunten om weg te geven, ‘GelukkigWijzers’  met vraagstukken om over te mijmeren en plekken waar je geluk kunt ontvangen.
  • Vele pelgrimsoorden hebben een bijzondere waterput of bron. In Noord-Holland vind je op korte afstand van elkaar drie historische bronnen: de Adelbertusput in Egmond-binnen, de Willibrordusput in Heiloo en de Runxput net buiten Heiloo, van het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw Ter Nood. Een van de verhalen over het ontstaan van de Willibrordusput vertelt dat St. Willibrordus (die in de 8e eeuw een periode verblijf zou hebben gehouden in Heiloo) op een dag dorst kreeg. Hij sloeg daarom met zijn staf op de grond, waarna er water uit de grond opborrelde.
    De route langs deze drie bijzondere waterbronnen is ruim twintig kilometer, ook zeer geschikt voor een fietstocht. Voor een interreligieuze benadering van deze tocht: driebronnenpelgrimsroute.nl
  • Voor overzichten en gidsen: Op vrije voeten of Wandelnet

Samen pelgrimeren

Organisaties die begeleide pelgrimages organiseren in Nederland of plekken waar een pelgrim-maatje te vinden is:

Holkje van der Veer is dominicanes en redactielid van Open Deur.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken