Menu

None

Het onverwachte succes van een bezinningspodcast

Dominee Jan Berkvens wilde altijd al podcasts maken, en begon daar in deze tijd-zonder-samenkomsten gewoon mee: ‘Je kunt een podcast overal beluisteren en dat gebeurt ook, tot tijdens het ramen lappen aan toe. Precies wat ik wil. Het gaat me niet om het statige, het gaat me erom met een gedachte aan te zetten tot bezinning.’

En toen was daar opeens een crisis waar niemand ooit aan had gedacht: van het ene op het andere moment moesten we ophouden met onze zondagse vieringen en konden ook gesprekskringen en andere bijeenkomsten niet meer doorgaan. Niets doen was voor mij eigenlijk vanaf het eerste moment geen optie: het zondagse moment van bezinning en samenkomst is voor te veel mensen belangrijk.
Tegelijkertijd besefte ik dat ik niet de middelen en kennis heb om met beeld te werken, dus stofte ik het oude idee van een podcast maar eens af en ben gewoon begonnen. Dat hoor je in de eerste podcast goed: de spreekstijl is nog wat vlak, de overgangen zijn abrupt en het lijkt nog best veel op een kerkdienst. Dat verandert gaandeweg in de edities die erop volgen: Het wordt afwisselender, mijn stem wordt levendiger en ik permitteer me meer vrijheden.

Je kunt er overal naar luisteren

In het begin wilde ik nog te veel de dingen op hun vaste liturgische plaats hebben. Nu kies ik een thema, muziek en houd mijn gedachte die ik wil delen kort. Dat voelt goed en het wordt gewaardeerd. Mijn bereik is opeens gegroeid tot soms wel 300 mensen. Ik denk dat het karakter van een podcast hieraan bijdraagt: je kunt het overal beluisteren en dat gebeurt ook, tot tijdens het ramen lappen aan toe. Precies wat ik wil: Het statige is niet waar het om gaat, nee, het gaat mij om het met een gedachte aanzetten tot bezinning.

‘We moeten en kunnen weer even door’

Veel mensen zeggen dat ze het gebed heel prettig vinden, omdat je je er zo rustig in kunt laten meevoeren. Dat heeft ook met mijn stem te maken, hoor ik regelmatig. Ik vind het in een gebed wel erg zoeken naar ‘wat leg je neer’ en ‘wat vraag je’. God is geen Wensenbox waar je alles kunt deponeren en dan gebeurt het ook. Dus dat is zoeken naar een evenwicht. Het gebed helpt mensen om aandacht te besteden aan wat ze belangrijk vinden, maar waar ze niet altijd de juiste woorden of een moment voor kunnen vinden.
De zegen wordt heel vaak als wezenlijk benoemd, omdat die sterkt, hoop geeft, kracht, een gevoel van ‘we moeten en kunnen weer even door.’

Woorden die ruimte scheppen

Muziek helpt enorm bij het aanspreken, versterken en oproepen van gevoel en emotie. Daarbij durf ik steeds meer: klassieke muziek is het veiligste, maar ook in pop en modern is er veel spannends en toepasselijks te vinden.
Ik vind het belangrijk dat mensen met allerlei achtergronden mee kunnen luisteren, maar ik kom wel uit een christelijke traditie. Mijn vrijzinnigheid helpt mij om woorden te vinden die ruimte scheppen. Een van de vele reacties sterkt mij in die benadering: ‘Toch wel knap dat je het voor elkaar krijgt dat ik nu elke week naar een dominee luister!’ Een geestig compliment natuurlijk, maar ik hoop dat het mensen helpt hun eigen gedachten te verkennen en naar die innerlijke stem te luisteren. Als ik daaraan bijgedragen heb, dan is mijn doel bereikt.


Luister elk weekend naar de bezinningspodcast van Jan Berkvens: www.domineeberkvens.nl

Jan Berkvens is algemeen geestelijk raadsman en remonstrants predikant (van de Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn, de Remonstranten in Oude Wetering en de jongerengemeente Arminius).


TIPS

  • Laat je niet tegenhouden door de duizend-en-een beren op de weg: begin gewoon.
  • Ik gebruik gewoon mijn oortjes met microfoontje.
  • Ik werk op mijn Mac met het programma Garageband (voor wie in Windows werkt, is er het programma Audacity). Je kunt daarin vrij gemakkelijk fragmenten wegknippen of verplaatsen.
  • Muziek invoegen is niet zo moeilijk, veel is als video te vinden op Youtube en om te zetten naar MP3. (Let op het regelen van de rechten: kijk de regels voor podcasts na bij BUMA-Stemra; bij hen kun je een licentie afsluiten. Op dit moment wordt door verschillende kerken onderhandeld over een regeling m.b.t. online uitzendingen.)
  • Het belangrijkste is om niet je preekstoelstem op te zetten, maar natuurlijk en met een vlotte intonatie te praten. Je moet eerder op een radio-dj dan op een predikant lijken.
  • Staand inspreken helpt enorm.
  • .Je kunt je tekst ook inspreken op je mobiele telefoon en daarna in het programma plaatsen.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken