Menu

None

Interview met auteur Nieske Selles-ten Brinke

Lees hier het interview met Nieske Selles-ten Brinke naar aanleiding van het verschijnen van Gods liefde doorgeven, een gespreksboek bij de geloofsopvoeding van onze kinderen.

Wat was voor jou de aanleiding tot het schrijven van je boek?

Regelmatig geef ik in kerken of op scholen workshops en lezingen over ‘Geloofsopvoeding’ en thema’s die hier mee te maken hebben.
Vaak kwam dan ook de vraag of ik een boekje wist met thema’s, waar mensen na mijn lezing zelf mee verder konden. In een huiskring van moeders of ouders, of tijdens thema-avonden.

Ook kreeg ik twee keer een mail van een predikant met de vraag of ik materiaal kende voor doopkringen. Groepen ouders, die na de doop van hun kindje verder wilden verdiepen in de geloofsopvoeding.

Ik ontdekte dat er niet iets concreets was op dit gebied. Wel voor moeders alleen, maar niet voor ouders en doopouders.
Daarom besloot ik, na overleg met Arjen van Trigt van KokBoekencentrum, zelf zo’n boekje te schrijven.

Voor wie heb je dit boek geschreven?

Ik heb het boekje geschreven voor moedergroepen, ouderkringen en doopkringen. Ik hoop dat ouders elkaar onderling zullen bemoedigen, aanscherpen en onderwijzen als het gaat om de geloofsopvoeding aan onze kinderen. We hebben elkaar nodig. We houden elkaar ‘bij de les’, maar we hebben elkaar ook nodig omdat we in een tijd leven waarin we een kleine minderheid zijn geworden.

Het is niet vanzelfsprekend dat ouders hun kinderen willen opvoeden bij het geloof in God en volgens de waarden en normen van Gods Woord, de Bijbel. Ouders moeten zich steeds vaker verdedigen, wanneer ze keuzes maken voor hun kinderen die anders zijn dan de keuzes die de wereld voor hen wil maken. We hebben elkaar nodig, meer dan ooit. Door samen te bidden, te zingen, te onderzoeken in Gods woord en te praten over de mooie en moeilijke kanten van de geloofsopvoeding, zijn we sterker. We gaan dan ook iets merken van wat het betekent om Lichaam van Christus te zijn. Samen weten we meer dan alleen, samen kunnen we meer dan alleen. Samen ontvangen we ook meer vreugde, van de zegen die God geeft in de gezinnen, door erover te delen met elkaar.

Geloofsopvoeding aan je kinderen: Wat zijn voor jou wezenlijke aandachtspunten?

Veel ouders denken dat ‘Geloofsopvoeding’ iets is dat we inplannen in onze dagen. We lezen bijvoorbeeld een paar vaste momenten per dag uit de Bijbel en bidden dan. Verder vinden we het belangrijk dat kinderen op een school zitten of op een bijbelclub van de kerk, waar Gods Woord kinkt. Deze dingen zijn belangrijk en waardevol, maar ik geloof dat ‘Geloofsopvoeding’ de hele dag door gebeurt. Het is een ‘rode draad’ die door onze opvoeding heen loopt. Ons geloof in God bepaalt hoe we leven, hoe we praten, hoe we met elkaar omgaan, hoe we God betrekken bij het alledaagse.

Onze kinderen merken aan ons als ouders, of en hoe het geloof ons leven bepaalt. Het is voor mij een wezenlijk aandachtspunt wat ook in dit boekje naar voren komt. Ik hoop dat ouders met elkaar in gesprek raken over de vraag: ‘Hoe mag het geloof als een rode draad de hele dag door in mijn leven zichtbaar zijn? Wat zien mijn kinderen daar van en hoe kan ik hen leren God ook in hun leven de grote aanwezige te laten zijn?’

Daarnaast biedt het boekje praktische handvatten voor vraagstukken in de opvoeding, die ook alles te maken hebben met ons geloof en ons leven tot eer van God. Hoe ga je om met media en computerspellen? Hoe leer je kinderen bidden? Welke manier van Bijbel lezen past bij je gezin? Hoe geef je inhoud aan christelijke feesten en hoe ga je om met moeilijke geloofsvragen van kinderen? Wat betekent het dat je je kind hebt laten dopen? Hoe ga je om met rouw en verlies…

Thema’s waar elke gelovige ouder mee te maken heeft, maar waarbij ook elke ouder zo nu en dan stuit op weerstand, om de weerbarstigheid van de drukte van het leven en op de vraag: ‘Maar hoe dan?’

Wat heb je zelf geleerd/ontdekt tijdens het schrijven van Gods liefde doorgeven? Oftewel: heb je een paar tips?

Eigenlijk wist ik het al, vanuit de vele gesprekken met ouders over geloofsopvoeding, die ik de afgelopen jaren had. Tijdens het schrijven werd ik bevestigd in hoe belangrijk het is dat elke gemeente opvoedkringen heeft, of moedergroepen, waar ouders samen kunnen delen in opvoedingsvragen. We willen onze kinderen christelijk opvoeden, dichtbij het Woord van God. Maar wat is dat moeilijk, mede ook doordat onze maatschappij daar niet meer op is ingericht. Ik realiseerde mij opnieuw dat we met z’n allen kwetsbaar mogen zijn door toe te geven: Ik kan het niet alleen!

Is er in jouw gemeente of woonplaats nog geen ouderkring/ opvoedkring? Misschien ben jij dan degene die zo’n kring kan starten. Het boekje ‘Gods liefde doorgeven’, kan hierbij concreet een hulpmiddel voor je zijn.

Door elkaar de hand te rijken en ons in verbondenheid met elkaar hard te maken voor de geloofsopvoeding van onze kinderen, staan we sterker.

God geeft gelovige ouders aan elkaar, om samen inhoud te geven aan de grote opdracht: ‘Breng je kind bij Jezus!’

Vaders en moeders deden het ons in Markus 10 al voor: Ze brachten hun kinderen bij Jezus, opdat Hij ze zegenen zou.

Hij deed het! Hij zegende de kinderen, en dat wil Hij ook nu nog doen.

Wij als ouders hebben de prachtige roeping om onze kinderen bij de hand te nemen, en ze naar Hem toe te leiden.

We kunnen onze kinderen het geloof in God niet geven, maar we kunnen het ze wel voorleven! Niet in eigen kracht, maar door de genade van onze goede God.

Gods liefde doorgeven

Gods liefde doorgeven - Nieske Selles-ten Brink

Gods liefde doorgeven van Nieske Selles-ten Brinke is bijbelstudieboek voor opvoedkringen en moedergroepen biedt acht themahoofdstukken om je samen met andere ouders te verdiepen in de geloofsopvoeding aan je kinderen. Bijbelstudie en praktijksituaties, die voor elke ouder herkenbaar zijn, wisselen elkaar af. Door samen in gesprek te gaan vind je herkenning bij elkaar, mag je elkaar bemoedigen en opscherpen in je eerste en grootste roeping: je kinderen bij de hand nemen en naar Jezus leiden.  Thema’s: Het christelijke gezin, doop en doopbelofte, bijbellezen/bijbelstudie in het gezin, bidden met en voor kinderen, vieren van christelijke feesten in het gezin, geloofsgesprekken, getuige zijn binnen en buiten je eigen gezin.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken