Het emotionele levensverhaal van John Lapré
Een gesprek in de kerk over homoseksualiteit blijkt gemakkelijk tot onderlinge verdeeldheid en afwijzing te leiden. Auteur John Lapré heeft meegemaakt hoe hij vanwege zijn geaardheid ‘uit de kast gedwongen werd’ en vervolgens totaal geïsoleerd kwam te staan met zijn vragen rond geloof, kerk en acceptatie van seksuele diversiteit. John heeft er een boek over geschreven: ‘De Veilige Kerk‘.
Het kan ook anders
In het radioprogramma Onderweg van zaterdag 18 augustus op NPO Radio 5 heeft John Lapré verteld hoe het ook anders kan. In zijn gesprek met de presentator Elsbeth Gruteke heeft hij het onder andere over zijn levensverhaal. Hij durfde jarenlang niet met zijn verhaal naar buiten te komen. John is zelf homoseksueel en heeft het niet makkelijk gehad in de tijd dat hij uit de kast kwam.
‘Ik kreeg een uur om mijn koffers te pakken”
John kwam steeds meer in de knel met zijn homoseksualiteit op zijn werk. Op een conferentie van de christelijke stichting waar hij destijds werkte besloot hij met één van de sprekers, een psycholoog, te spreken. De volgende dag riep die spreker de directeur van die stichting erbij en vertelde – in het bijzijn van John – het levensverhaal dat hem de dag daarvoor was toevertrouwd. Dit leidde tot het vertrek van John bij die organisatie.
Toen hij meteen daarna naar de voorganger van zijn kerk ging en zijn verhaal vertelde, verloor hij ook nog zijn huisvesting. “Hij zei dat ik weg moest uit het broederhuis waar ik woonde, diezelfde avond nog. Die voorganger is samen met iemand uit de broederraad naar mijn huis gereden. Ik kreeg een uur om mijn koffers te pakken.” Daarna raakte hij zijn beste vrienden kwijt.
“Ik dacht niets meer te hebben om voor te leven.”
‘Heer, ik houd van U. Wilt U alstublieft voor een oplossing zorgen?’
Alle fundamenten leken weggeslagen. “Ik dacht niets meer te hebben om voor te leven. Het leverde zo veel pijn op, maar ben wel op de knieën gegaan en heb gezegd: ‘Heer, ik houd van U. Wilt U alstublieft voor een oplossing zorgen?’ Daarin heeft God echt laten zien dat Hij van mij houdt. Dat was ook het moment waarop ik al heel snel onderscheid ging maken tussen God en Zijn grondpersoneel.”
De Veilige Kerk – John Lapré
John heeft het het boek Veilige Kerk (Uitgeverij ArkMedia) geschreven, waarin hij kerken een handvat geeft over hoe je met seksuele diversiteit kunt omgaan. Volgens Lapré kan dat op verschillende manieren. Het is in ieder geval belangrijk dat we het gesprek voeren en het verhaal achter het thema ontdekken. Als we dat verhaal gaan zien, gaan we volgens John ook iets meer van het vaderhart van God begrijpen
Misschien vindt u de volgende titels ook interessant?
Vrijspraak voor losers – Nadia Bolz – Weber
In Vrijspraak voor losers houdt Nadia Bolz-Weber een vlammend pleidooi voor religieuze vrijheid. In een eerlijke, verhalende stijl vertelt zij over haar werk als pastor. Zij ontdekt dat God zich laat vinden in alle mensen. Keer op keer ontmoet ze God in mensen die het minst geschikt lijken: een agnost, een travestiet of een criminele bisschop. Door deze onheilige heiligen te ontmoeten, leert ze wat genade is. Dit boek laat zien wat er gebeurt als gewone mensen brood en wijn delen, de Bijbel lezen en elkaar hun levensverhalen vertellen.
God is goed en ik niet – W. Paul Young
In ‘God is goed en ik niet’ gaat W. Paul Young in op 28 wijdverspreide gedachten over God. Gedachten die ons, hoe onschuldig ze ook lijken, ervan weerhouden om een liefhebbende relatie met God te hebben. Aan de hand van persoonlijke anekdotes daagt Paul Young ons uit om met een frisse blik te kijken naar thema’s als zonde, religie, hel, politiek, identiteit, schepping en mensenrechten, en helpt hij ons om Gods diepe en eeuwige liefde te ontdekken.
In goed vertrouwen – Ever van der Veen
Geloven doe je op je eigen manier en wie daar gezamenlijk mee bezig wil zijn, vindt hier een leerzame ontdekkingstocht naar de uitgangspunten van het christen-zijn.
In 17 pakkende hoofdstukken zet Van der Veen de kernpunten van het christelijk geloof neer. Met handzame info, gespreksvormen en creatieve verwerking vanuit de geloofsbelijdenis. Daarmee is dit boek een prachtige hulp voor gespreksgroepen en belijdeniscatechese.
Zie de regenboog en prijs zijn maker – Wielie Elhorst en S.J. van der Woude
Zie de regenboog en prijs zijn Maker is een praktische handreiking voor roze vieringen. LHBT-predikant en theoloog Wielie Elhorst en theoloog en predikant in opleiding Stijn van der Woude stelden dit boek samen. Het belang van roze vieringen is groot, omdat LHBT-ers vaak een kloof ervaren tussen hun geaardheid en hun geloof. Maar wat is een roze viering? Hoe organiseer je zo’n bijeenkomst? Welke Bijbelverhalen en liederen zijn daarvoor geschikt? Dit boek geeft antwoord op deze vragen en is praktisch en toegankelijk. Met voorbeeldliturgieën, ervaringsverhalen en veel tips en uitleg kan iedere gemeente hier direct mee aan de slag.