Kijk op de ziel
Boek van Martine Oldhoff over de ziel
De ziel is een gouden kleinood waar je met hart en ziel uit kunt putten om op waarde te schatten dat we een ziel hebben en een ziel zijn; een ‘ik’, een levend wezen dat in relatie met God kan treden.
- Heeft een dier ook een ziel?
- Is de ziel van het menselijk lichaam en diens geest te (onder)scheiden?
- Waarom is schade oplopen aan je ziel is vele malen erger dan dat je auto blikschade oploopt?
- Blijft de ziel bestaan als je sterft?
Je hoeft maar één filosofische of theologische vraag over de ziel aan te snijden of je kunt met een Happinez-lezer en een Bijbel-lezer een boeiend geloofsgesprek hebben. Op een vergadering van de Protestantste Kerk in Nederland hield theologe Martine Oldhoff een lezing over de ziel. Daar is dit boekje een uitwerking van. De ziel is een onderwerp waarmee zij duidelijk kan maken dat theologie en ethiek, leer en leven, kennis en bevinding bij elkaar horen. Orthodoxen, evangelischen en vrijzinnigen kunnen elkaar verrijken met ieders ‘kijk op de ziel’. Wat zingen we met ‘Ja, mijn ziel, verlangt naar God’? Of met ‘Stil mijn ziel, wees stil’? Is de ziel een soort goddelijke vonk in jezelf? Maar wanneer loop je dan het risico dat het onderscheid tussen God en mens vervaagt?
Zielsgelukkig ben ik met een kerk die ‘oefenplaats voor ziel en zaligheid’ is en die zich door dit soort boekjes laat inspireren. Laten we in de zielzorg vaker en directer aan elkaar vragen: ‘Hoe is het met je ziel?’
Meer lezen?
Kijk op de ziel van theologe Martine Oldhoff is een gespreks- en bezinningsboek dat de betekenis van de ziel in het christelijke geloof verwoordt. De ziel duikt overal op. Van seizoenen lang in ‘Kijken in de ziel’ op de televisie tot in het spirituele tijdschrift Happinez. Tegenwoordig nemen veel gelovigen het woord minder gemakkelijk in de mond. Dat is jammer, want eeuwenlang was de ziel een bekend begrip in kerk en theologie. Oldhoff werpt een nieuw licht op dit oude woord. Kijk op de ziel biedt je theologische verdieping, actuele voorbeelden en veel stof tot nadenken. Een bezinningsboek dat leidt tot diepe geloofsgesprekken met vrienden, familie of gemeenteleden.