Menu

Basis

Kleurrijk avontuur

Een reis door de wereld van kleur, langs de 26 letters van het alfabet. Simpele impulsen om je leven meer kleur te geven. Om bij te kleuren. Om op te frissen. Je hoeft niet ver weg.

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is’, dichtte K. Schippers. Zo simpel kan het zijn.

Bloemen. Dit is de tijd van het jaar dat ze je overal toelachen. Ongekend zo veel schakeringen in kleur. Laat je verrassen, en verwonder je.

Citroengeel. Loopt bij jou ook het water in de mond van die zure klank? Of denk je aan een vlinder? Een kleur roept heel wat op. Hoe proef jij kleur?

Doen. Kun je kleuren doen? Groen in ieder geval wel. Groen doen betekent doen wat goed is voor de Aarde. Waar je het milieu mee helpt. Groene stappen zetten.

Extra veel kleur vraagt je leven als het te veel zwart-wit wordt. In je denken, of in je ritme, of in je inrichting. Waar wil jij kleur toevoegen?

Fris. Zo worden sommige kleuren genoemd. En ook plekken die pas zijn gekleurd, geschilderd. Er waait daar een nieuwe wind, je kunt er ook je geest mee opfrissen. Het proberen waard.

Gevoel bij een kleur? Wat roept een kleur op aan stemming, emotie? Veel theorieën zijn er over de werking van rood, blauw of groen in je ruimte. Maar hoe werkt dat bij jou? Tijd om te experimenteren?

Hemelsblauw: laat die kleur maar eens goed op je inwerken. Op een zonnige dag languit in het gras. Staar naar boven. Mijmer over de afstand, de kleur, de betekenis, de warmte van zo’n blauwe hemel. En je geborgenheid daaronder.

Intensiteit van kleur is een interessant fenomeen. Hoe verzadigd, gevuld, intens zijn ze? Ga eens op zoek naar intense kleuren en kijk hoe jij die waardeert.

Joost Zwagerman schreef in 2011 het boek ‘Alles is gekleurd’ (met als motto het gedicht van K. Schippers bij de A). Als je niet op vakantie gaat maar wel een reis wilt maken langs kunst, boeken, muziek dan is dit een kleurrijk palet vol impulsen. Tip: pak je laptop erbij om beter in beeld te krijgen waar hij het over heeft.

Kleur! De hele samenleving zit vol kleur: scholen, mensen, verhalen. ‘Kleur op school’ is een methode voor het basisonderwijs, die de kleurrijkheid en speelsheid van levensbeschouwing wil ontwikkelen bij kinderen (Levendig Uitgever). Aanrader!

Lievelingskleuren kunnen veel zeggen over wie je bent en waar je van houdt. Wat is jouw lievelingskleur? Scheur alle flardjes die je kunt vinden uit oude tijdschriften (kringloopwinkel!) en maak je eigen lievelingskleurcollage.

Mandala’s zijn er in soorten en maten. Boeken en websites vol. Print of kopieer er een en dompel je onder in rust en aandacht. Mindful kleuren, met je lekkerste potloden. De stille tijd vliegt.

Natuur nodigt uit tot waarnemen. Wandelend, fietsend, zittend op een bankje of boomstronk: neem alles eens in je op. Kleur, vorm, beweging, contrast, energie.

Open je ogen, kijk rond, zie iedere kleur, benoem, geniet.

Pimpen vraagt om lef, maar waarom niet? Kies iets uit je huis wat je eigenlijk te saai vindt. Schilder, trek er een kleurig stofje omheen, en laat je verrassen.

TurQuoise is een blauwgroen mineraal, waar een kleur naar vernoemd is. Wat is jouw favoriete steen- en kleurcombinatie? Wikipedia heeft een boeiend edelstenenalfabet.

Regenbogen roepen altijd weer verrassing op. Als je een kristal voor je raam hangt kun je dagelijks worden verrast door regenbogen in je kamer. Met de uitnodiging om naar binnen te keren en je te laten verrassen door kleurrijke stilte, gevoelens en gedachten.

Schemer maakt kleuren anders. De intensiteit verandert. Rood en groen krijgen een andere waarde dan overdag. Als je er eens rustig voor gaat zitten in dat uurtje tussen donker en licht beleef je het mee.

Terra – kleur van de aarde. Maar is die aarde wel overal dezelfde kleur? Ga in gedachten maar eens op reis langs al die plekken die je in je leven al hebt gezien. Welke kleur had de aarde daar? En het zand op het strand?

Ultramarijn is een blauwe verfstof die van oudsher wordt gewonnen uit de lapis lazuli, en van over de zee (ultra – mare) in Venetië aan land werd gebracht. Tegenwoordig wordt dit pigment ook synthetisch gemaakt.

Vogels verdienen het ook om eens goed bekeken te worden. Wondertjes van kleur en vorm, hoe beter je kijkt hoe meer je ziet.

Wit is een onmisbare kleur. Wit licht herbergt alle andere kleuren in zich, en wit vermengd met welke kleur dan ook maakt die lichter, pastel. Probeer eens om een tolletje te maken met ‘alle’ kleuren – als de frequenties goed mengen wordt het wit als je het ronddraait.

X als teken van vermenigvuldigen nodigt uit om meer kleuren te creëren. Mengen en kleurkaarten maken, met potlood, krijt of verf, is een mooie activiteit voor een grijze dag.

IJverig al deze 26 stappen langslopend, kom je nu bijna aan het eind. Welke stappen vragen nog meer aandacht, waar wil je meer tijd aan besteden, waar wil je nog eens naar terug? Dat kan steeds opnieuw.

Zeegroen, zeeblauw, zeegrijs… ‘De zee kun je horen met je handen voor je oren, in een kokkel, in een mosterdpotje, of aan zee’ (Judith Herzberg). Kun je je hem voorstellen? Of ruiken? Of tekenen? Zentangle is een manier van aandachtig tekenen die je mee neemt op reis naar binnen, door je gedachten, in stilte en aandacht.

Marjan Bosch woont en werkt in leefgemeenschap De Huijberg, plek met aandacht voor aarde en adem. Ze organiseert daar onder andere stilte- en natuuractiviteiten.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken