Menu

Basis

Mistig

Ik vond de mystiek altijd maar een mistig gebied. Vaag. Zweef. Mocht niet.

Ik ging theologie studeren omdat ik verlangde naar antwoorden, naar uitleg. Ik snakte naar begrijpelijkheid, helderheid. De mystiek kan dat alles per definitie niet geven. Gelukkig kwam het ook niet aan bod.

Nu ben ik oud en wijs. Nou ja, aan het worden dan. Ik heb onderweg heel wat oordelen afgelegd. Mijn verlangens zijn veranderd. Waar ik vroeger hunkerde naar grenzen en beperktheid, zoek ik nu de ruimte op. Ruimte waarin ik kan opademen. Waar zachtheid mag. Waar ervaring mag. De mystiek heb ik ontdekt als een gebied om vrij te zijn. Om mezelf te ontmoeten. Om God te ontmoeten. Ze daagt me uit om zonder oordeel waar te nemen en te zien wat zich diep in de werkelijkheid bevindt.

En nu vraag ik mij af waarom ik hier tijdens mijn studie nooit over hoorde. Over deze ruimte, waarin ervaring mág en ik kan opademen. Waarom heeft niemand mij laten zien hoe het geloof kan gaan glanzen? Hoe een beredeneerd en ingekleurd geloof zich kan bekeren en gaan leven? Hoe ik mijn weg kan gaan aan de hand van grote en kleine Godzoekers?

Hoewel… Misschien hééft een hoogleraar of docent het gedaan: mij een mystieke tekst voorgelegd en verteld wat die voor hem of haar persoonlijk betekent. Maar áls dat zo is, heb ik het vast niet gehoord, niet gezien. Kon ik het niet toelaten. Ik was immers een en al oordeel. Mijn hart was gesloten. Niet de mystiek was mistig, maar mijn waarneming.

Marga Haas is theoloog en redactielid van Open Deur.

Wellicht ook interessant

Boek De weg van vrede van Stefan Paas
Boek De weg van vrede van Stefan Paas
None

Stefan Paas – De weg van vrede. Een rondleiding door het christelijk geloof

Ergens in de Bijbel staat een verhaal van dorstige mensen die sloten graven. In een woestijn, welteverstaan. Zij graven in opdracht van een profeet met de naam Elisa. Hij heeft namelijk beloofd dat er water zal komen. En dus gaan ze graven. Er staat niet bij dat ze enthousiast zijn. Sommigen voelen zich misschien voor gek staan en anderen steken alleen voor de vorm hun schep in de grond. Maar blijkbaar zijn er toch genoeg die hun best hebben gedaan, want – zo vertelt het verhaal – de volgende ochtend stroomt er water vanaf de bergen naar beneden en in minder dan geen tijd staan alle sloten vol water (2 Koningen 3:15-20).

Kerk met glas-in-lood ramen
Kerk met glas-in-lood ramen
None

Een gedegen studie over heiligheid

We kunnen niet zonder het heilige, betoogt Jan Martijn Abrahamse in zijn boek Verlangen naar het heilige: Herontdekken wat we verloren hebben. Heiligheid is een ‘onmisbare dimensie’ (12) van het geleefde leven. Onze samenleving is evenwel vergeten dat we het heilige nodig hebben en zo zijn we in een diepe zingevingscrisis verzeild geraakt. Abrahamse is sinds kort lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het boek is een uitwerking van zijn lectorale rede.

Nieuwe boeken