Menu

None

Nooit te klein om te rouwen!

Op 18 juni verschijnt het boek Nu jij hier niet meer bent. Als er iemand sterft, dan is dat vaak heel verdrietig. Er moet afscheid genomen worden van iemand die je goed kende en van wie je hield.  Nu jij hier niet meer bent is een herinneringsboek voor kinderen. Waarin ze lezen over wat er allemaal gebeurt als er iemand dood is gegaan. Maar het is ook een herinneringsboek, waarin kinderen kunnen tekenen, schrijven en dingen inplakken. Zo zullen zij degene die is overleden nooit vergeten.

Corine de Jong is christen en heeft een eigen uitvaartonderneming. Ze weet vanuit haar werk hoe belangrijk het is om kinderen te betrekken en te begeleiden bij het afscheid van een dierbare. Zij reikt kinderen én hun ouders graag dit boek aan om samen in gesprek te gaan in een periode van verdriet en rouw.

Corine de Jong

In mijn ogen zijn kinderen nooit te klein om betrokken te worden bij een overlijden.
Het heeft me er zelfs toe gebracht zelf een herinneringsboek te schrijven voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In de aanloop naar de presentatie van dit boek, werk ik aan een  lezing over “kinderen en rouw”.
We kunnen immers nooit het sterven van een geliefd persoon weghouden bij onze kinderen.

Jíj hebt zelf verdriet, dat heeft natuurlijk zijn weerslag op je kinderen. En wat betekent het voor een kind als zijn of haar opa of oma overlijdt ? Of zelfs een eigen vader, moeder, broertje, zusje of klasgenootje ?
Ik heb mogen ervaren dat – als je zelf de kinderen hiervoor de ruimte geeft – kinderen heel onbevangen en puur met de dood omgaan.
We hoeven de dood niet als iets “engs” te zien, maar iets dat ook bij het leven hoort. Je hoeft je eigen verdriet niet verborgen te houden voor je kinderen.

In mijn werk betrek ik ook kinderen altijd zoveel mogelijk bij alles wat er gebeurt. Een kind mee laten kijken in de rouwbus als de kist voor opa wordt gebracht en opa in de kist wordt gelegd.
Vooral jongens blijken de grote rouwauto bijzonder interessant te vinden; ik laat ze samen met de chauffeur alles zien aan de binnenkant en als ze dat wilden reden ze in de rouwauto mee op weg naar de kerk. Stoer zeg, naast de chauffeur in zo’n grote auto!

Of die jongens, die hun eigen strandschep meenamen naar de begraafplaats. Om daar zélf zand op de kist te scheppen.
Dat kleine meisje, die de schroeven van de kist aan iedereen uitdeelde en mee hielp de kist naar de deur te rijden op de baar.

Zomaar wat voorbeelden. Maar als je later aan die kinderen vraagt wat ze zich herinneren, zijn het vaak díe dingen. Waardevolle herinneringen, die helpen in het verdriet en het gemis dat er natuurlijk ook is.

Bij het schrijven van mijn boek heb ik kinderen vragen gesteld over alles wat er gebeurde nadat er iemand was overleden. Prachtig om te lezen hoe zij terugkijken op alle gebeurtenissen. En door hen ernaar te vragen, geeft dit ook weer een kans om er samen over te praten. En dat is het allerbelangrijkst !

Nu jij hier niet meer bent

Nu jij hier niet meer bent - Corine de Jong

Nu jij hier niet meer bent van Corine de Jong is een invulboek voor als er iemand is overleden. Wat gebeurt er allemaal als iemand gestorven is? Kinderen vertellen over hun ervaringen, en ook staat er in dit boek informatie over bijvoorbeeld de rouwkist, de afscheidsdienst en de grafsteen. Verder is er ruimte om over het afscheid te schrijven, foto’s in te plakken en herinneringen op te halen. Met mooie illustraties van Linette Trapman.

Corine de Jong heeft een eigen uitvaartonderneming en weet vanuit haar werk hoe belangrijk het is om kinderen te betrekken en te begeleiden bij het afscheid van een dierbare. Zij reikt kinderen én hun ouders graag dit invulboek aan om samen in gesprek te gaan.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden