Menu

Theologie.nl/opinie

Lees hier al onze opiniërende columns, interviews en artikelen op het raakvlak van theologie en maatschappij. Onze auteurs bieden scherpzinnige reflectie op actuele thema's zoals klimaat, technologie, migratie, onderwijs, mentale gezondheid en de interreligieuze dialoog. Laat je verrassen door nieuwe ideeën over kerk-zijn, volg onze vaste columnisten en blijf vooral je eigen mening vormen.

Word abonnee
Je leest Theologie.nl/Opinie als onderdeel van Theologie Basis.

Redactie Opinie
De redactie Opinie is bereikbaar via eindredacteur Kelly Keasberry. 
Reageer of stuur je bericht

Abonnees Woord & Dienst
Abonnees van Woord & Dienst worden per brief geïnformeerd.

Opinie is onder meer de online opvolger van tijdschrift Woord & Dienst. Duik hier in het archief.

Júlia Herku

Júlia Herku

Column Júlia: “Haastend liefhebben bestaat niet”

Júlia Herku is de Jonge Theoloog des Vaderlands 2025. Als tiener wilde ze psycholoog worden, maar dat veranderde toen ze besefte wat haar het meeste had geholpen toen ze het zelf moeilijk had. Dat was God. Als Jonge Theoloog des Vaderlands onderzoekt ze hoe gezinsstructuren de godsbeelden van mensen beïnvloeden. In deze columnserie volgen we wat Júlia meemaakt als Jonge Theoloog.

Lees verder
Column Júlia: “Haastend liefhebben bestaat niet”
Fiets in Amsterdam

Kelly Keasberry

Een bloeiende stad

De stad is altijd in beweging. Mensen komen en gaan, gebouwen verrijzen en verdwijnen, trends wisselen elkaar af. In deze dynamiek is de kerk eeuwenlang een baken van rust geweest: een plek van ritme en bezinning. Maar hoe blijft de kerk van betekenis in een wereld die sneller verandert dan ooit? Die vraag stond centraal op de studiedag Een bloeiende stad, gehouden op 29 januari 2025 in de Amsterdamse buurtkerk Hebron.

Lees verder
Een bloeiende stad
vrouw die voor het liturgisch centrum in een kerk zit

Kelly Keasberry

Kerkcontouren: “De kerk wordt een minderheidskerk”

Wat verstaan we anno 2025 onder ‘de kerk’? Welke contouren tekenen zich af? In deze rubriek interviewen we vernieuwende denkers binnen kerk en geloof. Hoe zien zij de toekomst van de kerk? Hoe blijft de kerk betekenisvol en welke rol zou zij moeten innemen? Journalist Kelly Keasberry sprak met Staf Hellemans, emeritus professor aan Tilburg University.

Lees verder
Kerkcontouren: “De kerk wordt een minderheidskerk”
Korte Metten van Petra Schipper

Petra Schipper

Korte Metten: “Dit loopt letterlijk de spuigaten uit”

Laatst was er een grote betoging tegen het federale regeerakkoord in onze hoofdstad Brussel. De aanleiding waren saneringsplannen die er bij veel mensen diep inhakken. Het gaat over pensioenen, sociale zekerheid, asielprocedures, subsidies voor sociale initiatieven en culturele organisaties. Kortom, veel verschillende invalshoeken om voor op straat te komen.

Lees verder
Korte Metten: “Dit loopt letterlijk de spuigaten uit”
Mobiele telefoon in een broekzak

Lianne Verberkmoes

God in je broekzak

Religie is voor veel jongeren geen vanzelfsprekendheid meer, maar op TikTok duikt geloof op onverwachte plekken op. Tussen dansvideo’s en trends verschijnen vijftien-seconden-preken, storytelling-getuigenissen en snelle Bijbelquotes. Is dit een tijdelijke hype of markeert TikTok een blijvende verschuiving in hoe jongeren hun geloof beleven?

Lees verder
God in je broekzak
Rozemarijn van ‘t Einde in actie

Maartje Amelink

Kerkcontouren: “De kerk zit vast in een dwangmatig midden”

Wat verstaan we onder ‘de kerk’ anno 2025? Welke contouren tekenen zich af? In deze rubriek interviewen we vernieuwende denkers binnen kerk en geloof. Hoe zien zij de kerk? Hoe blijft de kerk betekenisvol en welke rol zou de kerk moeten innemen? Maartje Amelink vroeg het dominee en klimaatactivist Rozemarijn van ’t Einde.

Lees verder
Kerkcontouren: “De kerk zit vast in een dwangmatig midden”

Nieuwe boeken