Menu

None

‘Over muren heen’ is het mooiste en belangrijkste brievenboek van het jaar!

Deze week verschijnt een bijzonder boek, een brievenboek van rabbijn Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdelaoui een jonge moslima en VWO scholiere uit Zaandam. Ik mocht het boek al lezen en ben zo onder de indruk. Echt, tegenover al het lawaai en geschreeuw in de media, tegenover al het verdriet en verwarring in de samenleving is dit brievenboek een verademing, een teken van hoop en tegelijkertijd veel meer dan dat.

Lody van de Kamp is een bijzondere man. Hij werkte als rabbijn in Amsterdam, Den Haag en Londen, maar schreef ook prachtige en aangrijpende romans, belangrijke opinieartikelen en werkt in Amsterdam intensief samen met zijn vriend Said Bensallam om de verschillen tussen bevolkingsgroepen te overbruggen, overheden en instanties te adviseren. Het was Said die Lody vroeg of hij bereid was om enkele teksten te lezen van een meisje uit Zaandam, die opmerkelijk goed kon schrijven. Lody herkende snel het talent van Oumaima Al Abdellaoui en niet veel later namen zij samen deel aan een forum ter gelegenheid van een bijeenkomst tussen de Joodse en Islamitische gemeenschap in de As Soennah moskee in den Haag. Uit die kennismaking volgde het plan om elkaar beter te leren kennen, de rabbijn en de jonge moslima uit Zaandam.

In de eerste brieven die zij elkaar schrijven vertellen ze over hun verschillende levens en achtergronden. Lody die kort na de Tweede Wereldoorlog in Enschede werd geboren in een gezin wat getekend werd door de gruwelen van de Holocaust; Oumaima is de dochter van Marokkaanse ouders. De verschillen in tijd en levenservaring worden in de brieven duidelijk, maar hoe hartverwarmend is beider openhartigheid èn wijsheid. Daardoor worden de verschillen, de ‘muren’, onmiddellijk geslecht.

In een volgende reeks brieven worden belangrijke thema’s besproken, de kwestie Israël- Palestina; de criminaliteit en Marokkaanse jongeren, de verschillen tussen de religies en de manier waarop de Nederlandse samenleving omgaat met Joodse en Marokkaanse Nederlanders. Het is zo bijzonder hoe beiden openhartig en vertrouwelijk naar elkaar en de lezer zijn. Dat maakt dat het boek niet alleen de muren tussen beide schrijver slechten, maar ook met de lezer.

Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui hebben iets bijzonders gedaan, ze hebben elkaar leren kennen, elkaar leren vertrouwen en daarmee ons, de lezers, een sleutel gegeven om iemand anders, die ogenschijnlijk onbereikbaar lijkt, tegemoet te kunnen treden. Over muren heen (een hoopvolle briefwisseling is de ondertitel) is een hartverwarmend en geweldig boek; het is het beste medicijn wat je kunt  bedenken in deze verwarrende tijden. Ik hoop van harte dat het door heel veel mensen gelezen wordt, en vertaald kan worden in het Frans, Arabisch en modern Hebreeuws, Ivriet.

Jan Schuurman Hess

Over muren heen, een hoopvolle briefwisseling, door Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdelaoui, wordt uitgegeven door Kok Boekencentrum.

over muren heen lody van de kamp oumaima

Over muren heen van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui is een briefwisseling tussen een rabbijn en een moslima en biedt een boeiende inkijk in twee culturen in onze Nederlandse samenleving. Beiden zoeken ze naar verbinding, maar schromen niet de scheidslijnen aan te geven.  Oumaima en Lody komen uit twee verschillende werelden. Oumaima is moslima en noemt zichzelf een Marokkaanse Nederlander. Lody is rabbijn noemt zichzelf een Nederlandse Jood. 

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken