Menu

None

Wim Beekman: de lhbt-thematiek

Veel gelovigen worstelen met de lhbt-thematiek. Recente voorbeelden hiervan zijn de discussie in de Protestantse Kerk in Nederland en ook binnen de ChristenUnie, over gelijkstelling van het homohuwelijk. Vorige week verscheen rond dit thema de roman Praat er maar niet over, een boek over het leven van Mart van Bunnik in het midden van de vorige eeuw.
Op Koudum.nl verscheen een column van Wim Beekman over het boek. Een deel van deze column kunt u in dit artikel vinden. (De link naar het artikel is inmiddels verlopen.)


Het schrijnt

Praat er maar niet over heet het boek dat Teus Dorrepaal schreef over de worsteling van een jonge homo binnen de kerk. De titel schrijnt. Zoals eeuwenlang geloof schrijnde in de ziel van homo’s.
Misschien dat Teus daarom mij als classispredikant een eerste exemplaar heeft aangeboden deze week. Praat er maar niet over voert mij terug naar mijn eigen jeugd. Bij ons thuis praatte men niet over homoseksuelen.
Eén keer wel. Mijn moeder vertelde over mannen die andere mannen liefhadden zoals mannen en vrouwen. Dat het niet erg was dat zij zo waren, maar dat je er niet naar mocht leven. “Wie bijvoorbeeld?”, vroeg ik. “Ik ken niemand van hen”, antwoordde ze. Ik denk naar waarheid, want wie het aanging, sprak er niet over in die dagen.
Toen ik ging studeren maakte ik deel uit van een introductiegroep onder leiding van een ouderejaarsstudent. Een frisse jongen die veel wist van studeren, de stad, theologie en God. Ik keek spoedig tegen hem op.
Verderop in de week vertelde hij ons dat hij homo was. Hij was voor mij de eerste die er openlijk over sprak. Later ontmoette ik twee vriendinnen die samenwoonden, we raakten goed bevriend. En vierden de geboorte en de doop van hun zoontje mee.
Inmiddels heb ik twee lieve zwagers die gelukkig getrouwd zijn met elkaar, en onlangs samen ouderling zijn geworden binnen onze kerk. En heb ik gemeenteleden meegemaakt die minder of meer openlijk uitkwamen voor hun homoseksualiteit. Ik leerde hoeveel dit soms schrijnt.

(…)

Wim Beekman

Lees de column van Wim Beekman hier verder.


Praat er maar niet over

Praat er maar niet over

Een leven van verwerping en aanvaarding
Een roman over het leven van de homoseksuele christenjongen Mart van Buren.Als Mart van Buren op school wordt uitgescholden voor ‘homo’, moet hij de betekenis opzoeken in het woordenboek. Een tijdje later vertelt hij aan zijn ouders dat hij ook zo is, dat hij anders is. Daar moet verder maar niet over gesproken worden, vinden ze. Bovendien moet hij zich laten behandelen door een arts in Amsterdam.Gaandeweg ontdekt Mart dat hij zichzelf niet meer kan ontkennen. Het is het begin van een eenzame strijd. Is er voor hem als gelovig mens een begaanbare weg te vinden? Hoe kan hij de keuzes waar hij voor staat verantwoorden voor God en mensen? Een aangrijpend verhaal over eenzaamheid en liefde.
Bestel het boek hier

N.a.v. Praat er maar niet over | Teus Dorrepaal | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden