Menu

None

Preek & liturgie in tijden van corona (1)

‘Houd het klein, kom dichtbij’

Aart Veldhuizen, predikant van de Protestantse Gemeente Langweer:

“Het gaat er voor mij bij bijbelverhalen om dat ze vandaag gebeuren, dat ze in verbinding staan met de actualiteit. Daarom ben ik bij het kiezen van een lezing afgeweken van het rooster. Ik heb gekozen voor een lezing uit Exodus 17, waarin Israël strijdt tegen de Amalekieten en de overhand heeft zolang Mozes zijn handen omhoog houdt. Zodra hij zijn arm laat zakken, is Amalek het sterkste. Maar anderen ondersteunen zijn armen als hij moe wordt.

In de overdenking heb ik het accent gelegd op vertrouwen. Vertrouwen op God en vertrouwen op elkaar. Dat zie ik in de samenleving. Hier in Langweer lag dinsdag na een bliksemactie van dorp en kerk bij iedereen een brief in de bus met telefoonnummers die mensen kunnen bellen als ze hulp nodig hebben, behoefte hebben aan een praatje. Na het hamsteren, haalt zo’n ramp als deze het goede in de mens naar boven.

Ik heb ervoor gekozen om op woensdagmorgen een dienst uit te zenden. Op zondag zijn er diensten genoeg, maar doordeweeks niet. En hier in Langweer wonen veel ouderen die aan huis gebonden zijn. Die hebben op woensdag 18 maart massaal gekeken. We zenden altijd al diensten met beeld en geluid uit, dus dat scheelt. Maar ik heb een vorm gezocht die past. Ik dacht: normaal zijn mensen in de kerk te gast, nu zijn wij in de huiskamer te gast. Dus ben ik niet achter de tafel of lezenaar gaan staan, maar ben ik voor de tafel gaan zitten. Ook heb ik mijn albe en stola thuis gelaten en heb ik de dienst in mijn gewone kloffie gedaan. Dat maakt het intiem, en dat is gewaardeerd, merkte ik aan de reacties.
Dat zou ik collega’s ook mee willen geven: houd het klein, kom dichtbij.

Ook in de overdenking geldt dat. Ik vertelde onder andere een verhaal over een bewoner van het verpleeghuis waar ik ook werk. Daar las ik een tekst die de Raad van Kerken verspreid heeft, die eindigt met ‘Zing’. Die bewoner begon spontaan te zingen.

Voor Witte Donderdag zijn we al aan het nadenken of we met enkele collega’s uit de regio samen een dienst kunnen houden. Met een goede pianist en iemand die goed kan zingen erbij. We delen dan met elkaar brood en wijn, en mensen thuis kunnen dat ook doen.”

De Midweekse viering van woensdag 18 maart uit Langweer is te zien op kerkdienstgemist.nl.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden