Menu

Basis

Provocatief pastoraat

Ik voel me Assepoester

Humor in het pastoraat, mag dat?
Ik denk dat veel pastoraal bezoekers en pastores die al lang dit mooie werk doen dit niet alleen volhouden door hun liefde voor God en mensen, maar ook door hun gevoel voor humor.

Humor mag en is al heilzaam aanwezig in pastoraat. Provocatief pastoraat zet humor bewust in in het contact, om mensen uit te dagen.

Uitdagende humor
Waarom zou je mensen willen uitdagen? Sommige mensen blijven steeds hetzelfde verhaal vertellen, zonder iets aan hun situatie te veranderen.  Andere mensen zouden baat kunnen hebben bij enige relativering van de zwaarte van hun levenslasten. Alle mensen zijn naar mijn mening geholpen met het kijken in een lachspiegel, die een pastor met liefde jou voorhoudt. Uitdaging in een pastoraal contact nodigt uit tot relativering of juist tot het verantwoording nemen voor het eigen aandeel in hoe de dingen zijn.

Uitdagende humor met liefde
Goed contact is het fundament waarop een grap kan ontstaan of een lichte toon gevonden kan worden. De ander moet zich volkomen geaccepteerd voelen. Het mooie van provocatief pastoraat, uitdagende humor met liefde, is dat je veel beter kunt luisteren en kijken naar mensen, als je ze ook grappig mag vinden en mag provoceren. Niet alleen omdat dat heel leuk is om te doen, maar vooral ook omdat je achter de mensen staat en vanuit je warme betrokkenheid ze verder wilt helpen.

Pro-voceren
Provocatief pastoraat komt van het latijnse woord: pro- voceren, wat : “naar voren roepen’ betekent. Kom maar naar voren lief mens met je gekke tinka’s en doe wat aan wat je dwarszit. Of laat het los, ook goed. Dat is de boodschap.

Assepoester
Bij een huisbezoek zegt een vrouw: “Ik voel me net Assepoester.”
Traditionele pastor: “Hm, ja, hoezo?
“Tja, kijk, het is begonnen toen ik….” begint de vrouw en een kwartier later zegt de traditionele pastor:  “Wat naar dat je je altijd zo gekleineerd hebt gevoeld.”

Hier is niks mis mee, het is heerlijk als mensen hun verhaal eens kwijt kunnen en dat daar met meegevoel  op wordt gereageerd. Toch kan je het ook provocatief aanpakken met deze vrouw:
“Ik voel me net Assepoester”
Provocatieve pastor: “Voelen, hoezo voelen, je BENT hier Assepoester!”
Vrouw: “Hoezo ben ik Assepoester?”
Provocatieve pastor: “Wie zet de vuilnis buiten, wie regelt heel het huishouden, wie verzorgt alles en iedereen?”
Vrouw: “Ja, precies, ik – maar dat wil ik niet!!”


Marieke Sillevis Smitt
is predikante voor en met ongedocumenteerden in Utrecht en provokant Onverwacht Opgewekt.Wil je meer weten over de provocatieve benadering van mensen? Ik hoop hier vaker over te berichten. www.onverwachtopgewekt.nl

BewarenBewaren

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken