Menu

Basis

Tips voor videobellen in het pastoraat

1.  Zorg dat u van tevoren weet welke videodienst of app de ander gebruikt en hij/zij een telefoon, tablet of laptop gebruikt.

2. Beeldbellen gaat via internet. Belt u niet via wifi, dan verbruikt u mb’s van de internetbundel van uw smartphone.

3. Zorg voor oortjes of een headset en een achtergrond die niet te veel afleidt.

4. Zet bij een groepsgesprek uw microfoon uit op de momenten dat u niet praat (en vraag de anderen dit ook te doen). Dit voorkomt achtergrondgeluiden.

5. Bekijk hier tips hoe een telefoongesprek een pastorale ontmoeting kan worden.

Overzicht van de meest gebruikte videodiensten:

 • Skype – kunt u ook gebruiken als de ander geen Skype heeft. Zo nodigt u een gast uit voor een Skypegesprek
 • Whatsapp – videogesprek. Meer hierover. 
 • Messenger- video bellen: app van Facebook (maar ook te gebruiken zonder Facebook-account).
 • Facetime –  voor iPhone en iPad gebruikers, voor gebruik op een Mac-desktop of  Macbook.
 • Google Hangout – voor mensen met een gmail/Google-account.
 • Zoom – voordeel: anderen hoeven geen Zoom-account te hebben voor een gesprek of vergadering; de initatiefnemer deelt een link, anderen hoeven daar alleen op te klikken; nadeel: Zoom lijkt onvoldoende beveiligd en gaat niet goed om met de privacy van gebruikers (ze zeggen dat dat laatste opgelost is). Gebruik in ieder geval de meest recente versie. Een op een gesprekken zijn gratis, en tot 100 mensen kunnen maximaal 40 minuten gratis aan een gesprek meedoen. Voor meer mogelijkheden is een betaald abonnement nodig.
  Een gesprek plannen en hosten: maak een account aan  (klik op Sign up rechtsboven); na het aanmaken van een account staat links in uw profiel My meetings, daar plant u ook een nieuw gesprek. Kies een naam en beschrijving voor het gesprek en selecteer datum en tijdstip. (Let op: Zoom staat ingesteld op de Amerikaanse tijdzones, kies als tijdzone CET+1 voor een gesprek in de Nederlandse, Centraal-europese tijdzone).
  Een simpele Zoom-handleiding in het Nederlands, voor deelnemers vindt u hier.
 • Jitsi – werkt simpel, scoort vrij hoog qua veiligheid/privacy. Maak een eigen domein aan via:  https://beeldbellen.vc4all.nl/  Mogelijkheden voor groepschat en privé chat. Nadeel: Jitsi werkt het beste met de browser Chrome of Microsoft Edge. Gebruik op een tablet of smartphone de app.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken