Menu

Basis

Van appel tot zwavel

Een klein lexicon van geuren in de bijbel

Marga Haas is theoloog en geestelijk verzorger in een hospice.

Aart Mak is pastor bij Kerk Zonder Grenzen, het omroeppastoraat van Radio Bloemendaal. Beiden zijn redactielid van Open Deur.

…zoet is de geur van je huid, je naam is een kostbaar parfum…

Zijn wangen zijn als balsemtuinen die overheerlijk geuren .

…je adem als de geur van appels…

(HOOGLIED 1:3, 5:13 EN 7:9)

FEESTELIJKE GEUR

Genoemd in Prediker (9:8) als manier om het leven glans te geven. Aan dierlijk vet werden, na bewerking met melk of honing, geurige kruiden of bloemblaadjes toegevoegd. In kleine, vaak albasten kruikjes werd zulke zalf bewaard voor bijzondere dagen. De Prediker pleit ervoor om elke dag als bijzonder te zien.

HOOGLIED

Alles geurt in dit boekje over twee verliefde mensen. Tegen wat zij bij elkaar opsnuiven, kan geen parfum, kostbaar kruid of balsem op. Volgens de mysticus Johannes van ’t Kruis gaat het niet om twee mensen, maar om de ziel die zich als een geurend bloembed opent voor Christus.

MIRRE

Mirre is genoemd naar zijn geur: het betekent ‘bitter’. Die geur maakt dat mirre symbool staat voor het lijden en de dood van Christus. Leuk kraamkadootje dus van de wijzen uit het Oosten! Nicodemus neemt een rijke hoeveelheid mirre mee om Jezus’ lichaam na zijn dood mee te balsemen.

NARDUS

Een destillaat van de wortelstok van het narduskruid, oorspronkelijk afkomstig uit de Himalaya. In de vorm van amberkleurige olie gebruikt in parfums, zoals ook genoemd in het Hooglied. In zuivere vorm uiterst kostbaar. Toen een vrouw dat uitgoot over Jezus (Marcus 14:3), herinnerde dat aan een ander gebruik van nardusolie: bij een begrafenis.

VELD

De geur van het veld wordt genoemd in het verhaal waarin zoon Jacob vader Izaäk bedriegt door zich te hullen in de kleren van broer Esau (Genesis 27). Esau bracht dag en nacht door in het veld. Hij zal niet geroken hebben naar de wilde frisheid van limoenen, maar eerder naar dieren – dus naar urine, drek en zweet.

Laat onze woorden stijgen voor uw gezicht als wierook zie in ons het verlangen een mens te zijn van U. Kom, adem ons open!

WIEROOK

Wierook is de hars van de wierookboom; die beschermt zich met deze geur tegen insecten. In de kerk staat wierook symbool voor het ten hemel opstijgende gebed. Maar er was nog een reden om het te branden: tegen de ‘rijke stinkerds’, die begraven lagen in de kerk. De wierook maskeerde de lijklucht prima.

WIJZELF

Verrassing! Wij mensen zijn zelf een bijbelse geur. ‘God verspreidt door ons de kennis over hem als een aangename geur. Wij zijn [namelijk] als de wierook die Christus brandt voor God.’ (2 Korintiërs 2:14-15) nodig – en dat in ruime hoeveelheden. Ook Aäron en zijn zonen moesten ermee geheiligd worden, zodat ze als priester konden dienen.

ZALFOLIE

De hele ontmoetingstent van het oude volk Israël, met alles wat erin is, moest geheiligd worden met zalfolie. Kosten noch moeiten werden gespaard: mirre, kaneel, kalmoes, kassia en olijfolie waren

ZWAVEL

Wij associëren het waarschijnlijk eerder met lucifers, maar laat een middeleeuwer zwavel ruiken en hij denkt dat de duivel in de buurt is. Ook de toorn Gods geurt hiernaar – denk aan de steden Sodom en Gomorra . Toch heeft zwavel ook een positieve kant: het zuivert. .

Tip:

Drogisterij Van der Pigge, Gierstraat 3 in Haarlem is een paradijs voor je neus. Als je ernaar vraagt, is er zwavel, kaneel, kalmoes, saffraan, wierook en mirre en nog veel meer te krijgen. Nardusolie is voor € 17,95 te koop, maar – let op – in een minuscuul flesje van 2,5 milliliter!

Wellicht ook interessant

Boek De weg van vrede van Stefan Paas
Boek De weg van vrede van Stefan Paas
None

Stefan Paas – De weg van vrede. Een rondleiding door het christelijk geloof

Ergens in de Bijbel staat een verhaal van dorstige mensen die sloten graven. In een woestijn, welteverstaan. Zij graven in opdracht van een profeet met de naam Elisa. Hij heeft namelijk beloofd dat er water zal komen. En dus gaan ze graven. Er staat niet bij dat ze enthousiast zijn. Sommigen voelen zich misschien voor gek staan en anderen steken alleen voor de vorm hun schep in de grond. Maar blijkbaar zijn er toch genoeg die hun best hebben gedaan, want – zo vertelt het verhaal – de volgende ochtend stroomt er water vanaf de bergen naar beneden en in minder dan geen tijd staan alle sloten vol water (2 Koningen 3:15-20).

St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
None

Thema: De katholieke kerk

Wat is katholiek? Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten geeft een inkijk in de katholieke wereld van dit moment en laat zien wat wij hiervan kunnen leren. En dat is nodig, want de huidige cultuur schuurt met de katholieke leer en lijkt er soms haaks op te staan. Van Peperstraten presenteert de belangrijkste overtuigingen van het katholieke geloof en laat zien dat de katholieke kerk heilzaam kan zijn voor onze cultuur. Elsbeth gaat in gesprek met hem n.a.v. zijn boek Katholiek.

Diepgeworteld van Richard Groeneboom
Diepgeworteld van Richard Groeneboom
None

Richard Groenenboom – Diepgeworteld. Groeien in geloof met vervolgde christenen

Hoe kun je als christen staande blij ven in een vijandige omgeving? In Diepgeworteld stelt Richard Groenenboom je voor aan christenen die wereldwijd om hun geloof worden vervolgd. De lessen die hij deelt, helpen je om te groeien in geloof. Het boek laat zien dat jezelf opsluiten in een christelijke bubbel geen oplossing is. Je aanpassen aan de denkpatronen van een seculiere samenleving is ook geen optie. Vervolgde christenen bewandelen een andere weg, die ook Nederlandse christenen kan helpen om standvastig te geloven.

Nieuwe boeken