Menu

Basis

Verdrinken?

Mw. drs. C.A. Boonstra is predikant in de Protestantse Kerk in Nederland. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad

Soms zijn er momenten waarbij je ervaart dat de stormen en de watervloeden over je hoofd heen woeden. De kracht van het onrecht, de onmacht, het verdriet is te groot. En als mensen je willen troosten, helpt het niet. Je staat midden in de waterstromen, de stormen woeden in en om je heen.

Mensen in een ernstige crisis hebben het nodig serieus genomen te worden in de wanhoop. Het is belangrijk goed te luisteren waar de pijn, het verdriet of de wanhoop over gaan. Het helpt de ander niet te verdrinken in het verdriet. Het luisterend oor, de aandacht, de verbondenheid ervaren helpt de ander om de chaos in het hoofd te leren hanteren.

De Eeuwige overstijgt ons onvermogen

De woorden van Jesaja zijn van een pastorale warmte. Het is de kracht van de Heilige Woorden van de Bijbel. Niet een zalvend zachte tekst, maar stevige woorden. De woorden die Jesaja ons hier aanreikt hebben die kracht.

Jesaja spreekt hier bemoedigend voor het volk Israël dat in ballingschap is en geen oplossing ziet. Het is te vertalen naar een individueel levensverhaal. Er zijn zware momenten in het leven, meegesleurd worden door rivieren – vergeet niet dat er een Maker, een Schepper is die naar je omziet! Dat is het wat Jesaja ons meegeeft. Je staat niet alleen!

Wanhoop en Warmte

Joop is ten einde raad. Er is bij hem alvleesklierkanker vastgesteld. Het water staat hem aan de lippen. Hij woont alleen en hij weet niet meer waar hij het zoeken moet… De bezoeker namens de kerk kan alleen maar naast hem zitten en zijn verhaal aanhoren. Er is immers weinig te zeggen op zo een groot verdriet. Samen openen ze de Schrift. De bezoeker vraagt aan Joop wat voor hem belangrijk is. Hij weet het goed te verwoorden: Het is in de wereld zo’n zootje, niet alleen bij mij, maar ook overal is het een zootje … Joop stort zijn hart uit. Maar dan zegt hij: Ik geloof toch echt dat God bestaat en of Hij dit alles zo precies leidt, weet ik niet, maar ik weet wel dat Hij om ons heen is… Ik ben een kind van God. Samen lezen ze de tekst van Jesaja…

God, U bent bij ons mensen,

hoe donker de weg ook kan zijn.

Geef Joop de kracht uw nabijheid te ervaren

zodat hij niet alleen deze moeilijke weg moet gaan.

Geef hem mensen om hem heen op zijn toekomstige weg.

Amen

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken