Vergaderopening: De dienst van de verzoening – Matteüs 5:24

Kerntekst
‘Ga eerst heen, verzoen u met uw broeder…’
Matteüs 5:24
Schriftlezing
Matteüs 5:20-26
Uitleg
Wie een gave naar het altaar bracht, in de tempel, zocht verzoening. Verzoening met God. Dat het weer goed zou zijn tussen mens en God.
Is dat geen absolute prioriteit? Jezus duidt aan, dat je in een bepaald geval God mag laten wachten. Namelijk wanneer er iets zit tussen jou en je broeder. Dat kan je eigen broer zijn of een volksgenoot, want dat is ook een ‘broeder’. Bij het altaar aangekomen herinnert de offeraar zich dat zijn broeder iets tegen hem heeft. Er is een kloof, een scheiding. Na een ruzie, een geschil, een belediging? Het is mis tussen de één en de ander.
Wie de verzoening met de Here God zoekt, kan die niet verkrijgen als het hart bot en dwars blijft tegen een broeder of zuster. Dan eerst naar die naaste toe. Het proberen goed te maken. Verzoenen. ‘Kom daarna en offer uw gave’, zegt Jezus. Daarna kun je bij God aankomen…
De gave die je dan brengt is niet alleen maar een tastbare bede om vergeving, maar ook een uiting van dankbaarheid. Dankbaarheid om verhoudingen die eerst stukgebroken waren, maar nu door Gods genade hersteld zijn. De verticale relatie tot God kan pas goed functioneren, wanneer de horizontale relatie tot de naaste goed functioneert.
Overweging
Pastor Jezus dringt aan op verzoening. En wijst erop, dat verzoening tussen mens en God samenhangt met die tussen mens en mens. ‘Vergeef ons onze schulden gelijk ook wij…’
Wie pastoraal beschikbaar is in een situatie van wrok en vete tussen twee mensen, stuit op een schijnbaar ondoordringbare muur. Maar een pastor verwacht alles van de Geest van God, die mensen te sterk is. En zoekt in Jezus’ voetspoor naar wegen tot verzoening. Is er schuld? ‘Bij reële schuld is het belijden hiervan voor Gods aangezicht de enige weg van levensvernieuwing’ (G. Heitink). Dan is er een vergevend God! En wil het verloste hart de ander, broeder of zuster, ook gaan bevrijden. Een zeer pastorale boodschap voor mensen in vastgelopen relaties met een medemens. In het bijzonder wanneer er een blokkade is op weg naar het heilig avondmaal.
Verzoening is de weg die Christus ook wijst in wereldverband, waar het tussen volkeren of ethnische volksdelen tot een diepe kloof gekomen is. Er is geen andere weg.
Gebed
Here God
U bent genadig en barmhartig.
Daarom wagen wij het U onder ogen te komen.
Want wij hebben tegen U gezondigd
in ons denken en spreken,
in wat wij doen en wat wij nalaten.
Wij belijden U onze schuld.
Wij erkennen voor U
dat wij onze naaste zovaak niet
de plaats geven die hem toekomt;
we zien hem of haar over het hoofd
en gaan roekeloos en ondoordacht met mensen om.
Ontferm U over ons, Here
en wees ons genadig.
Vergeef ons onze zonden en reinig ons van alle kwaad.
Verzoen onze schuld opdat wij verzoenen kunnen.
Doe ons dapper en onbevangen
de weg naar de naaste gaan,
vergevensgezind en ruimhartig,
om te geven en te vergeven,
zoals Jezus ons heeft voorgedaan.
Amen.
Ter bezinning
‘Bij Lucas (6:29) staat: “Slaat iemand u op uw wang, keer hem ook de andere toe.”
Ik geloof dat we er het dichtst bij komen als we deze tekst bezien vanuit de gedachte: Laat je houding niet bepalen door het gedrag van je tegenstander. Doe niet per se wat hij doet, maar handel vanuit een vrijheid, die ontstaat doordat je weet dat jij tenslotte jezelf niet hoeft te handhaven, maar dat achter jou de Vader staat. Handel vanuit die vrijheid creatief, doe iets anders dan van je verwacht wordt.’
(Feitse Boerwinkel, Meer dan het gewone, 3e druk, Baarn 1977, 67.)
Deze vergaderopening is eerder verschenen in ‘Er voor staan’, onder redactie van Aart Peters en Arie Romein. Bekijk alle vergaderopeningen.