Menu

Basis

Vergaderopening: Eenzaamheid – Johannes 5:6

Er voor staan. Vergaderopeningen

Kerntekst

‘Hem zag Jezus liggen en daar Hij wist, dat hij daar reeds lange tijd was, zeide Hij tot hem: Wilt gij gezond worden?’
Johannes 5:6

Schriftlezing

Johannes 5:1-9

Uitleg

Op ziekenbezoek. Op bezoek bij iemand, die al 38 jaar lang ziek is! Ongelooflijk, maar waar! Iemand, die niemand heeft, afgeschreven is. Een eeuwige patiënt. 38 jaar lang van je leven ziek. Onvoorstelbaar, wat een triest leven en eenzaam bestaan! Haast een mensenleven. Verspild lijkt het, weggegooid. Maar dan komt Jezus! Jezus, ‘de Here redt’ betekent zijn Naam. Op weg naar Jeruzalem, gaat Hij door de Schaapspoort richting Betesda (betekent: huis van barmhartigheid).

Een groot kuuroord, bestaande uit vijf zuilengangen, vol met patiënten. In het midden een vijver, diep in de rotsbodem uitgehakt. Een overvol ziekenhuis met bijzondere uitstraling.

Het badwater in Betesda is namelijk geneeskrachtig. Af en toe daalt er een engel af en beroert het water. Wie dan als eerste het bewegende water bereikt, wordt genezen. Voor de 38-jarige zieke is dit Godswonder niet weggelegd. Telkens weer te laat. Geen mens om te helpen!

Maar dan komt Jezus. Jezus ziet de mens, die over het hoofd gezien wordt. Hij staat stil bij de zieke. De vraag: ‘wil je gezond worden’ roept een reactie op als een protest tegen de gevestigde orde. De diepste nood en ellende van de zieke is, dat hij niemand heeft die hem helpen wil. ‘Ik heb geen mens’ is een aanklacht tegen de bestaande situatie. Niemand voor mij beschikbaar. Een schreeuw om aandacht. Jezus ziet en weet. Hij komt de werkelijkheid van het geschonden leven binnen. Hij openbaart zich als de heelmeester.

Het wonder van de Heiland aan deze ene mens is een teken dat God niemand wil laten vallen. Het wonder van Betesda is als een goddelijk licht, dat door een kier in de wereld naar binnen schijnt. Met dit ene teken wil Hij laten zien, dat het Hem te doen is om de gehele wereld. Een bekend Joods gezegde luidt: ‘Wie één mens redt, heeft de hele wereld gered’.

Overweging

Een schokkend verhaal. Het laat je in verwarring achter. Geen mens die aandacht voor je heeft, niemand die naar je omziet. Kunnen we ons dat voorstellen? Werkelijk niemand in je nabijheid. Een mens, zoals u en ik, geschapen in relatie tot de medemens, heeft helemaal niemand. Ze zijn er, ook vandaag. Velen die zich eenzaam voelen. Niet begrepen vanwege een diep ingrijpende ervaring in het verleden. Incest bijvoorbeeld. Het blijft je jaren achtervolgen. Je leven verandert er helemaal door. Het besef, dat niemand je begrijpt doet extra veel pijn. In onze tijd is communicatie een belangrijk verkoopartikel.

Wie geen mobieltje heeft, loopt toch wel achter. Veel communicatie garandeert echter niet dat eenzaamheid afneemt in onze samenleving. Integendeel. Eenzaamheid neemt zelfs toe, naarmate het elektronische verkeer toeneemt. Ook al communiceren we dan wel veel, maar communiceren we wel echt. Wat dat is? Een open en eerlijk gesprek van hart tot hart.

Communicatie is ontmoeting. Een wederkerige relatie, waarbij de één er is voor de ander en je aan elkaar je gevoelens, je gedachten prijsgeeft en deelt wat je beweegt. Bij iemand zijn, zelfs zonder woorden, kan van groot belang zijn voor een goede ontmoeting. Beseffen, dat de ander tijd en aandacht voor je heeft en aan jou de ruimte geeft om jezelf te kunnen zijn, maakt communicatie tot een succes.

Gebed

Here, onze God
Wij danken U voor ontmoetingen
tussen U en mensen
tussen mensen onderling.
Wij beseffen, dat onze communicatie
vaak gebrekkig is.
Soms weerstanden oproept en
zelfs haat en nijd kan veroorzaken.
Vergeef ons tekort en leer ons echt
oog en oor te krijgen voor eenzame,
vergeten mensen.
Geef ons geduld en tijd anderen
werkelijk te ontmoeten.
Er voor anderen te zijn,
in de Naam van Jezus, nabij te zijn.
Wees met allen, die niet begrepen worden,
getroffen door ervaringen, die het leven
een schokkende wending hebben gegeven.
Open een weg naar heelheid en
laat uw Koninkrijk van vrede
en gerechtigheid spoedig komen.
In de naam van uw zoon, Jezus Christus,
Heiland en Zaligmaker.
Amen.

Ter bezinning

Wissel enkele persoonlijke ervaringen van communicatie uit.

Deze vergaderopening is eerder verschenen in ‘Er voor staan’, onder redactie van Aart Peters en Arie Romein. Bekijk alle vergaderopeningen.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken