Menu

Basis

Wakker blijven

Wordt er in de bijbel veel gewacht? Het eerste verhaal dat mij te binnen schiet, is de gelijkenis van Jezus over de tien meisjes die de bruidegom moeten opwachten. Vijf meisjes worden ‘verstandig’ genoemd, vijf ‘dwaas’. Waar zit het verschil tussen hen?
Marga Haas is theoloog en redactielid van Open Deur.

De gelijkenis van de tien meisjes ultrakort samengevat: Tien meisjes trekken erop uit, de bruidegom tegemoet. Maar die blijft uit en ze vallen in slaap. Midden in de nacht wekt een kreet hen: ‘De bruidegom komt!’ Ze maken hun lampjes in orde. Vijf hebben reserveolie meegenomen, vijf zitten zonder brandstof. De laatsten gaan op weg om nieuwe olie te kopen, maar ze zijn te laat. De vijf meisjes die klaarstaan, gaan met de bruidegom mee. De deur valt achter hen dicht en de andere vijf komen niet meer binnen. Wees dus waakzaam, laat Matteüs Jezus zeggen, want jullie weten dag noch uur. Hé! Ik dacht dat dit verhaal ging over wachten!? Het hele woord komt er niet in voor. Grappig.

RESERVEOLIE

Vreemd eigenlijk, dat het verhaal eindigt met (in verschillende vertalingen): ‘Wees waakzaam!’ ‘Waakt dan!’ ‘Blijf wakker!’ Het verhaal vertelt dat vijf meisjes ‘verstandig’ handelen en vijf meisjes ‘dwaas’. Maar alle tien vallen ze in slaap. De oproep wakker te blijven kan dus niet betekenen: val niet in slaap! Want dat is niet het verschil tussen de twee groepen. Wat betekent dat ‘Blijf wakker!’ dan? Het enige verschil is, dat vijf meisjes worden overvallen door de komst van de bruidegom. De vijf die verstandig worden genoemd, hebben een kruikje reserveolie meegenomen. Kijk, reserveolie meenemen – dat is ‘verstandig’. Dát is ‘wakker blijven’. Blijkbaar gaat het om een innerlijke houding – los van lichamelijk slapen of waken – van waakzaamheid. En die innerlijke houding zorgt ervoor dat je verstandig genoeg bent om reserveolie mee te nemen. Je bent voorbereid. Alles wat nodig is om klaar te staan, is voorhanden. Je bent niet afhankelijk van iets of iemand buiten jou – van olieverkoper bijvoorbeeld. Je beseft dat jíj het moet doen. De verantwoordelijkheid ligt bij jou.

GELOOFSSPIEREN TRAINEN

‘Heb God lief met heel je hart, heel je ziel en heel je verstand’, zo vat Jezus de Wet samen. Geloof is niet alleen een kwestie van gevoel, je moet ook je koppie erbij houden. Geloof heeft alles te maken met keuzes maken. Waaraan besteed ik mijn tijd en energie? Wat geef ik in mijn leven voorrang? Waar richt ik me op? Ik kan niet meevaren op het geloofsleven van een ander. Net zoals ik er geen grotere spierballen van krijg als mijn buurman naar de sportschool gaat om krachttraining te doen. Ik moet zelf mijn geloofsspieren trainen en blijven oefenen om in conditie te blijven. Het is niet gemakkelijk om telkens weer tijd en aandacht te vinden voor God. Voor bijbelstudie, meditatie, gebed. Dat vraagt echt om een nadrukkelijke keuze. Je moet tijd reserveren en discipline opbrengen.

WAT DRIJFT JE?

De hele dag door maak je keuzes. Alleen gaat dat vaak op de automatische piloot en heb je niet eens door dat je een keuze maakt. Jezus roept ons hier op om je bewust te worden van waaróm je doet wat je doet, waaróm je je tijd vult zoals je die vult. Wat drijft je? Naar welke stem in jezelf luister je? Welke gedachten laat jij je gedrag bepalen? Verlies je niet in zaken die er niet toe doen. Laat je niet opslokken door onbenulligheden. Maar maak een verstandige keuze en houd je daaraan, zodat je voorraad reserveolie op peil blijft.

DE GELIJKENIS VAN DE TIEN MEISJES STAAT IN MATTEÜS 25, VERS 1-13.

Wellicht ook interessant

Portret Rowan Williams
Portret Rowan Williams
None

De acht hartstochten: hoe blijven we opmerkzaam?

In zijn nieuwste boek Hartstochten van de ziel onderzoekt theoloog en voormalig aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, de diepste drijfveren van de mens. Hij buigt zich over de acht hartstochten zoals opgeschreven in vroegchristelijke teksten: trots, woede, gulzigheid, lusteloosheid, hebzucht, wellust, afgunst en wanhoop. Hoe kunnen we deze hardnekkige neigingen in onszelf opmerken? En hoe leren we ermee omgaan op een manier die ons vrijer maakt? Williams vindt richting in de zaligsprekingen van Jezus en opent zo een nieuw venster op geestelijke groei. Redacteur Maartje Amelink ging met hem in gesprek.

Portret Rowan Williams
Portret Rowan Williams
Basis

The passions: eight habits to navigate

In his latest book Passions of the Soul theologian and former archbishop of Canterbury, Rowan Williams, explores the fundamental instincts that shape human behaviour. Delving into early Eastern-Christian theology, he examines eight passions: pride, listlessness, anger, gluttony, avarice, lust, envy and despair. How can we navigate these tendencies in ourselves? Could we move beyond mere ‘passionate’ reaction and grow into a deeper sense of freedom? Williams searches for answers in the eight beatitudes as expressed by Jesus, offering a path towards spiritual maturation.  

Nieuwe boeken