Menu

Basis

Woelige baren

Mw. drs. G. Kramer-Hasselaar is bezoekmedewerkster in de kerk en psychologe. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad

In het leven kan er plotseling een storm opsteken. Voor die tijd lijkt er niets bijzonders aan de hand en dan gebeurt er iets wat alles doet wankelen. Ernstige ziekte, een ongeluk, ontslag, een relatie die stuk loopt… Opeens worden vertrouwde bezigheden en plannen omgeblazen. Het lijkt alsof je alle controle kwijt raakt. De golven slaan over je heen. In zo’n bedreigende situatie is het moeilijk om rustig te blijven en om te vertrouwen op God. Hoe herkenbaar kan dan dit bijbelverhaal zijn over de storm op het meer.

SOS

Jezus en zijn discipelen zijn in een boot van wal gegaan. Dan steekt er een hevige storm op. Waarschijnlijk onverwachts. Als de boot door overslaande golven vol water loopt, raken de leerlingen – ervaren vissers! – in paniek. En Jezus slaapt. Ze maken hem wakker. ‘Meester, kan het u niet schelen dat we vergaan?’, vragen ze. In deze vertaling klinkt verwondering door; misschien ook wel irritatie dat Jezus zich niets van het gevaar lijkt aan te trekken.

Als Jezus wakker is, grijpt hij meteen in. Hij spreekt de golven bestraffend toe. De storm gaat liggen, de woeste zee kalmeert. Daarna vraagt Jezus de leerlingen waarom ze zo weinig moed en vertrouwen hebben. Misschien verbaast hij zich daarover, misschien wijst hij ze terecht. De leerlingen zijn vooral onder de indruk van Jezus’ macht over de geweldige krachten van de natuur.

Zwaar weer

‘We zijn in zwaar weer terecht gekomen’, zegt Heleen. ‘Na een bevolkingsonderzoek is bij mij darmkanker ontdekt. Ik had nog helemaal geen klachten. Het bericht kwam als een donderslag bij heldere hemel. Daarna is alles in een stroomversnelling geraakt. Volgende week word ik geopereerd.’ Heleen en haar man Rob maken zich grote zorgen. ‘Ik ben bang,’ zegt Heleen. ‘Het is ook spannend allemaal,’ antwoord ik. Wat later in het gesprek zeg ik dat ik aan het bijbelverhaal over de storm op het meer moet denken. Heleen kent het verhaal en glimlacht. We lezen het samen en praten er met zijn drieën over door. Heleen en Rob herkennen zich in de leerlingen die bang zijn. En ze hopen dat Jezus ook in hun eigen leven de storm tot bedaren brengt.

Heer God, wilt u met Heleen en Rob zijn in deze spannende tijd.

Geef hen kracht en vertrouwen.

Wilt u de storm doen liggen en hen bewaren.

In Jezus’ naam, Amen.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken