Menu

Basis

70 jaar Geredja Indjili Maluku in Nederland

De Geredja Indjili Maluku (GIM) is als Molukse kerk in Nederland opgericht op 25 november 1952. Het is het historisch gevolg van de dekolonisatie van Nederlands-Indië en de proclamatie van de Republik Maluku Selatan, Republiek van de Zuid-Molukken, op 25 april 1950.

Door de ontstane politieke situatie na de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie was een demobilisatie van Molukse KNILmilitairen op de Molukken onmogelijk. Zij konden niet meestrijden in de oorlog tegen de Indonesische strijdkrachten. In het voorjaar van 1951 kwamen uiteindelijk de bijna 4.000 Molukse militairen met hun familieleden – in totaal ongeveer 12.500 mensen – in Nederland aan. De toevlucht zou tijdelijk van aard zijn, maar is uitgemond in een permanent verblijf. Bij aankomst in de havens van Rotterdam en Amsterdam kregen ze hun ontslag aangezegd, waarna zij in aparte kampen en woonoorden werden gehuisvest.

De Gereja Protestan Maluku (GPM), de Protestantse Kerk op de Molukken, distantieerde zich van het ideaal van de Molukse bevolkingsgroep in Nederland, die bleef strijden voor een bestaan in vrijheid en onafhankelijkheid. Dat zette de met de Molukse militairen en hun gezinnen meegereisde legerpredikanten aan om een eigen kerkgenootschap op te richten. Daarbij maakten zij gebruik van de traditie van de Indische Kerk. De GIM heeft een presbyteriaanssynodale structuur met vier classes en 59 gemeenten in Nederland.

In onderstaand overzicht van de zeven decennia van het bestaan van de Geredja Indjili Maluku zien wij de spanning en ontwikkelingen, die het verblijf heeft opgeroepen binnen de Molukse (kerk)gemeenschap.

In de kerk las men uit de Maleise Bijbel. Ook gebruikte men diverse zangbundels, met gezangen die uit het Nederlands waren vertaald. De geloofsleer van de GIM was gestoeld op de Nederlandse calvinistische traditie. De liturgie van de zondagse diensten en de Molukse rituelen hebben in afgelopen decennia voor veel geestelijke steun gezorgd.

GIM Geredja Indjili Maluku
– Molukse Evangelische Kerk in Nederland, in 1952 opgericht
GPM Gereja Protestan Maluku
– Molukse Protestantse Kerk, opgericht in 1935 op Ambon
KNIL Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger
– het Nederlandse koloniale leger in Nederlands-Indië, van 1814-1950
RMS Republik Maluku Selatan
– Republiek der Zuid-Molukken (in ballingschap), in 1950 uitgeroepen op Ambon

De kerk werd in de afgelopen zeventig jaar een vrijplaats, waar op basis van geloof en cultuur de weg naar verzoening en vergeving werd gezocht. De relatie met de Nederlandse overheid werd hier ook door getekend. Door de tijd heen heeft de GIM geleerd om het verblijf in Nederland te omarmen. Zij is van ver gekomen en heeft zich verzoend met de lotsbestemming van het Molukse volk in Nederland.

Lees meer op: https://zendingsraad.nl/publicaties/tussenruimte/ U vindt daar ook filmpjes en impressies via het NZR-YouTube-kanaal.

Dit artikel is geschreven door: Verry Patty

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken