Aankondiging studiebijeenkomst
![Pastoraat [2;1]](https://www.theologie.nl/app/uploads/2021/10/Pastoraat-21-1140x570.png)

Welkom bij de (studie)bijeenkomst Strijd om de ziel op 12 oktober
Op donderdag 12 oktober 2023 van 13.30 tot 16.00 uur is er in samenwerking met het Kennisinstituut christelijke ggz (Kicg) in Dordrecht een (studie)bijeenkomst met Koen Hilberdink, Gerrit van Meijeren, Ewoud de Jong en Hanneke Schaap-Jonker. Tijdens deze (studie)bijeenkomst staat het boek Strijd om de ziel. Het leven van P.C. Kuiper (1919-2002) in de psychiatrie door Koen Hilberdink centraal.
Het onderwerp van deze bijeenkomst is: ‘in de spiegel van P.C. Kuiper’
P.C. Kuiper (1919-2002) was in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw een invloedrijke Nederlandse psychiater en psychoanalyticus. Zijn leerboeken Neurosenleer (1966) en Hoofdsom der psychiatrie (1973) werden decennialang in de opleidingen geneeskunde, psychologie maar ook verpleegkunde gebruikt. Kuiper werd aan het eind van de twintigste eeuw bij een breed publiek vooral bekend als de psychiater die zelf depressief werd. Hij publiceerde in 1988 daarover ‘Ver heen’. Verslag van een depressie, dat een bestseller werd. Bij Kuiper is de eigen levensgeschiedenis een dominante factor in zijn werk als psychiater en komt vermomd in zijn boeken en artikelen terug. Ook in de behandeling van patiënten liet hij zich vaak leiden door eigen ervaringen.
Meer informatie en aanmelden vindt u op https://www.kicg.nl
U vindt hier het complete programma en meer informatie over de (studie)bijeenkomst.
Of neem voor meer informatie contact op met Agnes Hagenbeek via tel. 088-8921235 of info@kicg.nl.
Contact met prof. dr. Hanneke Schaap-Jonker, rector Kennisinstituut christelijke ggz, loopt via het secretariaat: tel. 088-892 1235 of e-mail info@kicg.nl.
Lees ook het boek Anders voelen, anders geloven van Hanneke Schaap-Jonker
Anders voelen, anders geloven van Hanneke Schaap-Jonker en Gert van den Brink is een psychisch-pastoraal boek voor mensen met autisme met betrekking tot hun geloofsbeleving, en hun naasten. Veel mensen met psychische problemen worstelen met hun geloof: ‘Is het wel echt?’ ‘Kan ik wel geloven met mijn probleem?’ Ook mensen met autisme kunnen last hebben van deze vragen. Autisme heeft invloed op relaties, communicatie, waarneming en gedrag. En dus ook op geloven en de relatie met God. Naast ervaringsverhalen en uitleg over de verbanden tussen autisme en geloofsbeleving gaan de auteurs in op wat Maarten Luther schreef over geloof en genade. De Reformatie blijkt verrassend behulpzaam voor mensen met autisme en hun omgeving.
Lancering online cursus ‘Pastoraat bij psychische problemen’
Volg de gratis cursus ‘Pastoraat bij psychische problemen’ van het Kennisinstituut christelijke ggz (Kicg).