Menu

None

Afscheid van opa

Vandaag, 18 juni, verschijnt het boek Nu jij hier niet meer bent. Als er iemand sterft, dan is dat vaak heel verdrietig. Er moet afscheid genomen worden van iemand die je goed kende en van wie je hield.  Nu jij hier niet meer bent is een herinneringsboek voor kinderen. Waarin ze lezen over wat er allemaal gebeurt als er iemand dood is gegaan. Maar het is ook een herinneringsboek, waarin kinderen kunnen tekenen, schrijven en dingen inplakken. Zo zullen zij degene die is overleden nooit vergeten. Dit is de vierde blog.

Corine de Jong is christen en heeft een eigen uitvaartonderneming. Ze weet vanuit haar werk hoe belangrijk het is om kinderen te betrekken en te begeleiden bij het afscheid van een dierbare. Zij reikt kinderen én hun ouders graag dit boek aan om samen in gesprek te gaan in een periode van verdriet en rouw.

Hij was 4 jaar toen zijn lieve opa plotseling overleed. Met zijn oma en zijn ouders sprak ik erover hoe zij hem het beste konden helpen bij dit onverwachte verlies. Vaak zijn volwassenen terughoudend om (jonge) kinderen veel te betrekken bij het overlijden. Ze zijn bang om hun kind(eren) te confronteren met de dode. Mijn ervaring is dat kinderen meestal heel onbevangen de dode tegemoet treden en daar niet bang voor zijn. Laat ze maar even kijken, voelen als ze dat willen. Dan is het ook makkelijker te begrijpen dat opa, oma of iemand anders waar ze veel van houden, niet meer wakker wordt.

Deze lieve kleine jongen was ook niet bang. Na het overlijden kwam hij kijken bij opa, maakte een mooie tekening voor bij zijn bed waar hij was opgebaard. De dag van het afscheid kwam dichterbij en leek het me belangrijk deze kleine jongen goed uit te leggen wat er allemaal ging gebeuren en hem hierbij te betrekken. Hierover sprak ik natuurlijk vooraf met zijn ouders. Toen de rouwauto kwam om de kist te bezorgen, heeft hij de chauffeur meegeholpen de kist uit de auto te halen en naar binnen te brengen. Ook nadat zijn opa in de kist was gelegd, heeft hij goed gekeken hoe dat er nu eigenlijk uitzag. Al eerder had ik gemerkt dat hij heel geïnteresseerd was in de speciale rouwauto, dus ik bedacht een plannetje. Zou het niet heel mooi zijn als hij zelf voorin de rouwauto naast de chauffeur kon meerijden om zo zijn opa naar zijn laatste rustplaats te brengen? Ik besprak dit met zijn ouders, zij wisten niet dat dit mocht…en vonden het een geweldig idee. Nadat ik het met de chauffeur van de rouwauto had besproken, heeft deze jongen inderdaad met een glunderend en trots gezicht op de dag van de begrafenis zijn plaatsje ingenomen naast de chauffeur.

Wat mooi om dit te zien, zo hielp hij op zijn eigen manier mee aan het afscheid van opa !


Nu jij hier niet meer bent

Nu jij hier niet meer bent - Corine de Jong

Nu jij hier niet meer bent van Corine de Jong is een invulboek voor als er iemand is overleden. Wat gebeurt er allemaal als iemand gestorven is? Kinderen vertellen over hun ervaringen, en ook staat er in dit boek informatie over bijvoorbeeld de rouwkist, de afscheidsdienst en de grafsteen. Verder is er ruimte om over het afscheid te schrijven, foto’s in te plakken en herinneringen op te halen. Met mooie illustraties van Linette Trapman.

Corine de Jong heeft een eigen uitvaartonderneming en weet vanuit haar werk hoe belangrijk het is om kinderen te betrekken en te begeleiden bij het afscheid van een dierbare. Zij reikt kinderen én hun ouders graag dit invulboek aan om samen in gesprek te gaan.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken