< Terug

Agenda

Bij het thema

Taal is een luisteraar

Workshop voor iedereen die graag gedichten schrijft of het nog niet eerder heeft gedurfd. Begeleiding: Lidwiene Vermeij en Lia Vergouwen.
15 en 29 maart, 14.00-16.30 uur, Karmelitaans Centrum voor Spiritualiteit, Parkstraat 1, Haarlem, € 20, www.kcs-haarlem.nl

Aan de haal met het verhaal

De Franciscaanse Beweging bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met franciscaanse verhalen. Eén keer per maand, op vrijdagmiddag, wordt via Zoom verteld over vreugde, hoop, geduld, dragen en verdragen. Vervolgens is er gesprek aan de hand van een vraag.
25 maart, 29 april, 20 mei, 24 juni, 15.00-16.15 uur, via Zoom, gratis, www.franciscaansebeweging.nl

Kennismaken met stilte

Tijdens deze retraite is er gelegenheid (opnieuw) kennis te maken met dat wat de stilte brengt. Tweemaal per dag is er gebed in de kapel. De begeleiding geeft suggesties voor de eigen geestelijke weg: een meditatieoefening, een stiltewandeling of een creatieve gebedsvorm. Camera, schetsboek en ander creatief materiaal mogen mee! Begeleiding: Marianne Groen & Didi Letanche.
4-6 april, Stichting De Spil, Het Koetshuis, Diependaalsedijk 17, Maarssen, € 240, tel. 0346 56 14 46. despil@retraitecentrum.nl

Jouw verhaal doet ertoe

Een meerdaagse met creatieve en expressieve werkvormen rond eigen ervaringen en levensverhalen voor mensen die in het circuit van de psychiatrie terecht zijn gekomen. Begeleiding: Pete Pronk en Margreet Roos.
4-8 april, 22-26 augustus, 21-25 november, Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen, vanaf € 150, aanmelden: m.roos@anteszorg.nl of petepronk@compaqnet.nl, tel. 026 326 44 22, www.kloosterhuissen.nl

Vastentijd t/m Pinksteren

Pesach: een OJEC webinar

Opperrabbijn Jacobs legt uit hoe het werkt om een tekst op vier verschillende niveaus te bespreken. Het hoogste niveau is de kabbala, waar elke letter een betekenis heeft. Ook de kerk heeft aan het aloude landbouwfestival en het latere uittochtsfeest een laag toegevoegd. Gespreksleider: dr. Michael Mulder.
22 maart, 20.00 uur via Zoom, aanmelden via info@ojec.org

De Johannes-Passion van J.S. Bach

Bach componeerde zijn Johannes-Passion zes jaar eerder dan zijn Matthäus-Passion, bovendien duurt de Johannes-Passion bijna een uur korter. Maar wie zich laat raken door de ‘binnenkant’ van Bachs muziek, ontdekt dat de Johannes-Passion met niets te vergelijken is. Begeleiding: Ad de Keyzer.
25 maart, 11.00-16.00 uur (ongeveer), Karmelitaans Centrum voor Spiritualiteit, Parkstraat 1, Haarlem € 20, www.kcs-haarlem.nl

Opgang naar de Goede Week

Bezinning op de lijdensweek aan de hand van tekst, stilte en gesprek. Begeleiding: Hettie Berflo o.carm.
27 maart, 10.30-16.00 uur, Karmelklooster Boxmeer, Steenstraat 39, Boxmeer, € 12,50 (incl. koffie/thee en soep, brood zelf meenemen), tel. 0485 56 21 56, karmelkringboxmeer@karmel.nl

Paasretraite

Elke dag komt het verhaal van Pasen dichterbij. Vrijdagavond is er een eenvoudige maaltijd en een wandeling door het kloosterbos, zaterdag is een dag van rust en inkeer. Tijdens de paaswake wordt de nieuwe Christuskaars de kapel binnengebracht. Dan begint het Paasfeest. Begeleiding: Emma Kraaijeveld, Cora van der Vliet en Joost van der Hee.
15-18 april, stichting De Spil, Het Koetshuis, Diependaalsedijk 17, Maarssen, vanaf € 219, tel. 0346 56 14 46, https://www.retraitecentrum.nl

Pinksteren in het nieuwe Liedboek

Roept de Geest muziek op en welke dan? Na het volgen van deze cursus ben je helemaal klaar voor de tijd van Pinksteren. Docent: prof. dr. P.M. Wisse.
16-17 mei, Maartenskerk, Koningshof, Brandpunt te Doorn. € 720, https://www.pthu.nl/onderwijs/nascholing/cursusaanbod-2021-2022/de-theologie-van-pinksteren/

Feest van de Geest 2022

De wens in haar hand
  komt tot volle wasdom
  door het vuur
  wat in haar brandt
(beeld: Zwaantje ten Have)

In de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren zijn de kerken die meedoen aan het Feest van de Geest, open voor het publiek. Kunstenaars presenteren en exposeren nieuw gemaakte kunst, geïnspireerd op het Pinksterfeest en de architectuur van kerkgebouwen. Het thema is: In Vuur en Vlam.
26 mei-2 juni, https://feestvandegeest.nl/

Nijkleaster Pinksterpaad

Het Pinksterpaad, een wandeltocht door het weidse Friese landschap, is inmiddels traditie bij Nijkleaster. Onderweg bezoek aan bijzondere locaties.
6 juni, vanaf 9.30 uur, slotviering rond 15.30 uur, Nijkleaster, Sluytermanwei 4, Jorwert, € 15, www.nijkleaster.frl

Pelgrimstochten

Walk for Homs

Met de Walk for Homs, een pelgrimstocht van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch, wil Anne Claire van der Lugt, jongste nicht van Frans van der Lugt, de inwoners van Syrië helpen met de wederopbouw van hun land. Dat doet zij samen met de Raad van Kerken in Nederland en vele andere organisaties. Pater Frans van der Lugt s.j. (1938-2014) was jezuïet en gaf zijn leven voor de mensen Syrië. Voor de oorlog organiseerde Frans voettochten waarin duizenden christelijke jongeren en moslimjongeren meeliepen.
5-10 april, www.walkforhoms.nl

Pelgrimstocht Walk of Wisdom

Een zesdaagse tocht over Nijmeegse heuvels. Gemiddelde afstand: 20 km per dag. Alles wat je achterlaat, is mooi meegenomen. Onderweg wordt gewerkt met storytelling, kleine opdrachten, ervaringsgerichte oefeningen, stilte of juist een goed gesprek. Begeleiding: Annemieke Oost (DailyPilgrim) en Jennecke Stradmeijer (KO’AN Training).
18-23 april, AvantSpirit, € 750 all-in, tel. 06 47 41 05 05, http://www.avantspirit.nl/programmas/retraites-en-retreats/2022-04-18-pelgrimstocht-walk-of-wisdom, jennecke@koantraining.nl

Peerkepad

Pelgrimeren van Wittem naar Tilburg (of andersom). Het Peerkepad is een pelgrimsroute van 160 km.
Gezamenlijke tochten: 24-30 april en 8-14 mei, www.peerkepad.nl, www.kloosterwittem.nl, tel. 043 450 17 41 (pater Erinkveld)

Overig

Titus Brandsma, een blijvende bezieling

‘Het water moge troebel zijn en door de stromen van het leven zo vaak vertroebeld wezen, dat eerst na enige rust en bezinning de blik tot die diepte kan boren, waar wij God ontmoeten in de grond van ons bestaan, niettemin bezitten wij het vermogen tot dat zien.’ Twee avonden waarop korte teksten van Titus Brandsma worden gelezen en besproken. Begeleiding: Hettie Berflo o.carm.
8 en 29 maart, 19.45-21.30 uur, Kerkpad 1, Boxmeer, €5, www.karmelboxmeer.nl

Retraite met beweging

Riëtte Beurmanjer en Leonie van Straaten verzorgen een vijfdaagse stilteretraite. Opening en afsluiting van de week zijn gezamenlijk, iedere avond is er een meditatieve dagsluiting met ruimte om te delen. Dagelijks is er persoonlijke begeleiding in dans en gesprek. Bijbelse teksten, mystieke teksten, poëzie of afbeeldingen kunnen daarbij behulpzaam zijn.
15-19 maart, Hooge Berkt, Bergeijk, https://hoogeberkt.nl/retraite-met-beweging/

De oost-westmystiek van Odilon Redon

Odilon Redon (1840-1916) was een symbolistisch kunstenaar, vanaf eind 19e eeuw verbonden met de visionaire kunstenaarsgroep Les Nabis (de profeten). Deze middag is onderdeel van de cursus Kunstgeschiedenis van Michel Didier.
18 maart, 12.15-14.15 uur, Plein van Siena, Rijnstraat 109hs, Amsterdam, € 20 tel. 020 442 20 09, https://www.pleinvansiena.nl/event/de-oost-westmystiek-van-odilon-18-mrt

Vrijzinnige Lezing 2022

Spreker is de Duitse theoloog Jörg Lauster, de titel van zijn lezing luidt: The Idea of a Religion. Prospects of a Liberal Christianity Today. Voertaal is Engels. Op 26 maart is er mogelijkheid om met hem in gesprek te gaan tijdens een ochtendseminar aan de PThU.
25 maart, 20.00 uur, Geertekerk Utrecht, www.devrijzinnigelezing.nl

Zorg voor de aarde, herstel van de wereld

Conferentie van de Classicale Werkgroep Kerk & Israël Overijssel-Flevoland, geïnspireerd door het gelijknamige boekje van Stichting Pardes. Lezingen: Bas van den Berg over tikkun olam en Frans Verkleij over joodse en christelijke wortels van Laudato si’, vijf workshops en kleinkunst.
28 maart, 9.30-16.00 uur, Kerk en Leerkamer, Dorpsstraat 39, Hellendoorn, reiniergosker@gmail.com, aanmelden: jldehoop11@kpnmail.nl

Menselijke waardigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid

Studiedag van stichting PaRDeS rond het boek Menselijke waardigheid en mensenrechten in Nederland. De bijdrage van levensbeschouwelijke tradities, samen met stichting NieuwWij, de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en het FAHM Instituut. Bijdragen van Willemijn van der Zwaard, Kamel Essabane, Erik Borgman e.a. Gottfrid van Eck en zijn trio Kathske zorgen voor de muziek.
31 maart, 10.00-17.00 uur, De Thomas, Prinses Irenestraat 36, Amsterdam. € 25, stichtingpardes@gmail.com

Goed leven tijdens crises

Een internationale conferentie van de Protestantse Theologische Universiteit getiteld ‘Negotiating Good Life in Times of Crisis: Voices of Theology and Religious Studies´. Hoe wordt in tijden van crisis door christenen en anderen gesproken over een ´goed´ leven? Sprekers: dr. Cynthia Rigby (USA), dr. Allan Boesak (Zuid-Afrika), dr. Aruna Gnanadason (India) en rabbi Awraham Soetendorp (Nederland). In het panel ´jonge theologen´ participeren ds. Ruben van Zwieten, Martijn Stoutjesdijk en Thandi Soko – de Jong.
4-7 april, De Thomas, Prinses Irenestraat 36, Amsterdam, www.pthu.nl/actueel/agenda

Natuurmystiek met Thomas Merton

De natuurmystiek van de Amerikaanse trappistenmonnik Thomas Merton groeide uit tot ecologische ethiek, zeer actueel in deze tijd van klimaatcrisis en aantasting van de biodiversiteit. Met inleidingen van Kick Bras over Mertons groene spiritualiteit, mediteren over Mertons teksten, meditatief wandelen, schilderen en schrijven.
5-7 april, De Huijberg, Boomstraat 28, Huijbergen, € 180, tel. 06 55 80 23 91, www.dehuijberg.nl/programma

Groene retraite

Een programma rond schepping dat verder voert dan hoofd en lijf alleen. Trees van Montfoort biedt bezinning en inspiratie vanuit groene theologie. Riëtte Beurmanjer brengt groene dansmeditaties. Marjan Bosch en de bewoners van De Huijberg verzorgen de basis met een natuurlijk dagritme, eerlijke maaltijden en ontspannend tuinwerk.
21-25 april, De Huijberg, Boomstraat 28, Huijbergen, € 360, tel. 06 55 80 23 91, https://dehuijberg.nl/groene-retraite/

Denken over eenzaamheid

Cursus van de Internationale School voor Wijsbegeerte waarin Marjan Slob denkers als Pascal, Dennett en De Beauvoir bespreekt. In hoeverre is eenzaamheid een bijzonder menselijk vermogen?
28 april-1 mei, Landgoed ISVW, Dodeweg 8, Leusden, € 675, https://isvw.nl

De geest van de Psalmen

Cursus over de theologische en muzikale rijkdom van de Psalmen. Welke vormen en nieuwe toonzettingen zijn toepasbaar in de liturgie? Met speciale aandacht voor psalmen waarin Gods Geest een rol speelt. Docent: prof. dr. K. Spronk.
9-10 mei, Maartenskerk, Koningshof, Brandpunt, Doorn, € 720, https://www.pthu.nl/onderwijs/nascholing/cursusaanbod-2021-2022

Oecumenelezing 2022

Theoloog prof. dr. Peter Nissen gaat in op de vraag waarom de toekomst van de mensenwereld en van de aarde de kerken ter harte moet gaan. De lezing wordt vervolgd door een forumgesprek onder leiding van Christien Crouwel.
13 mei, 15.00-18.00 uur, Geertekerk Utrecht, € 12,50, rvk@raadvankerken.nl

Van God los? De onstuimige jaren zestig

De eerste tentoonstelling ooit over de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig. Met bijvoorbeeld een interview met Freek de Jonge op 20 maart.
T/m 5 juni, Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht, tel. 030 231 38 35, www.catharijneconvent.nl

Stilteretraite

Retraite in Gent volgens de weg van de jezuïet Franz Jalics, met volledige stilte, gezamenlijke meditatie, een dagelijkse instructie, een dagelijkse eucharistieviering, persoonlijke begeleiding en een aanbod van eenvoudige lichaamsoefeningen. Begeleiding Kitty Bouwman en Pieter-Paul Lembrechts SJ.
5-14 augustus, € 715, https://www.oudeabdij.be/contemplatieve-retraite.html

Fruitful City

Voor de Floriade werken de Stichting Kerken op de Floriade en haar vrijwilligers hard aan een duurzame Tiny Church en de inrichting van een beeldentuin. Thema is: de pracht van Gods schepping.
Kerkelijke groepen zijn welkom om de tuin en de 12 beelden te bekijken en aan de hand van vragen een spirituele test doen. Ook kunnen groepen een eigen programma invullen, zoals een liturgische afsluiting vanhet bezoek.
14 april-9 oktober, 10.00-19.00 uur, Floriade, Almere, info@fruitfulcity.nl

Berichten en activiteiten op het gebied van spiritualiteit kunnen worden aangemeld bij de redacteur van de agenda: Joanne Seldenrath, Kerkstraat 20a, 6006 KP Weert, tel. 0495 74 52 14, s-en-taal@ziggo.nl.

De redactie beslist over opname in de rubriek. Stuur uw inzending op tijd, 3-4 maanden vooraf.


< Terug