Het licht van voren
Rond de grote christelijke feestdagen pak ik altijd heel graag het werk van dr. O. Noordmans (1871-1956) uit mijn boekenkast. Nu was er dit jaar een extra reden om Hemelvaart en Pinksteren te vieren met Noordmans.
Rond de grote christelijke feestdagen pak ik altijd heel graag het werk van dr. O. Noordmans (1871-1956) uit mijn boekenkast. Nu was er dit jaar een extra reden om Hemelvaart en Pinksteren te vieren met Noordmans.
‘Verlangen naar veiligheid’ – een notie waar Beatrice de Graaf ons in haar boek Heilige strijd bij bepaalt – is misschien voor geen tijd zo kenmerkend als juist voor de onze. In deze tekst maakt De Graaf meer dan duidelijk hoe dominant de vraag naar garanties voor onze veiligheid in onze samenleving is geworden.
Het schemert. Voor ons ligt het strand. Wegstervend klokgelui achter ons ver-raadt dat de stad niet erg ver weg is. Steeds donkerder weerspiegelt het eindeloze water de rode en paarse tinten van de lucht, de uitlopers van de rotsen links en rechts in de verte zijn blauwzwart – straks zullen ze niet meer te zien zijn. Ver voor ons wandelt een gestalte, een man. Aan zijn gang en houding is te zien dat hij loopt te denken. Het machtig schouwspel van kleuren en verten neemt hem in het landschap op alsof hij erbij hoort. Daar verandert zijn gepeins niets aan.
Eind 2015 verscheen postuum de dichtbundel Wakend over God van Joost Zwagerman. Deze bundel maakte meteen een diepe indruk op een breed publiek. Tot in het televisieprogramma De Wereld Draait Door werd er over gepraat, en kwam God ter sprake als een serieus en relevant gespreksthema.
Het is nu drie jaar geleden dat ik aan de Protestantse Theologische Universiteit begon als seminariedocent (zoals het toen nog heette). Mijn nieuwe werkgever vindt het voor docenten in sommige vakgebieden noodzakelijk dat ze de Klinische Pastorale Vorming hebben afgerond. Volkomen terecht, wat mij betreft. Ik zou het vele anderen ook best gunnen.
Dr. E. van ’t Slot vertaalde twee preken van Dietrich Bonhoeffer over ‘Nu u bent opgestaan’. De twee preken hield Bonhoeffer in 1932 n.a.v Kolossenzen 3:1-4. Ook de preken staan op PreekWijzer: Preek I: Nu u bent opgestaan en Preek II: Nu u bent opgestaan. De preken zijn opgenomen in het boek De levende kerk. […]
In 1932 hield de 26-jarige Dietrich Bonhoeffer een collegereeks over het wezen van de kerk. Tegelijkertijd was hij beginnend predikant in een seculariserend Berlijn. In deze collegereeks, maar ook in lezingen en preken uit deze jaren komt hij tot verrassend actuele observaties over wat er met de kerk in zo’n tijd gebeurt. En hij geeft […]
Navolging, eschatologische existentie en kerk Een groot deel van dit artikel is gebaseerd op een referaat dat ik hield in antwoord op een lezing van N.T. Wright bij zijn bezoek aan Groningen op 28 en 29 oktober 2014. Ik dank mijn vrouw Lucie van ’t Slot-Wierenga voor het vertalen van mijn Engelse tekst. Eschatologische Existenz […]
Wir müssen durch viel Trübsal Het woord ‘zelfverloochening’ is in de andere bijdragen al enkele keren ge- vallen. Dat gebeurde soms met de suggestie dat we het in de kerk liever over ‘zelfverloochening’ hebben dan over ‘zelfontplooiing’. Nu biedt de traditie daar ook genoeg aanleiding toe. De grote Bach, bijvoorbeeld, heeft in minstens twee van […]