Menu

Basis

Bezield leven

Beste lezer(es),

Graag wil ik u een brief schrijven over die vraag: hoe krijg ik (weer) contact met mijn ziel? Door mijn ziel weet ik met mijn hart wie ik mag zijn, door alles heen. Het is de plaats in mijzelf waar ik Degene die onuitsprekelijk groter is dan ik, kan ontmoeten. Direct schoten me allerlei praktische vormen te binnen om bezield te raken. Maar eerst stel ik de vraag waarom dat nodig is, die bezieling. Op het gebied van spiritualiteit verschijnt er heel wat op de markt. Aandachtig leven, mindfulness bijvoorbeeld, verkleint de kans op burn-out. Je vindt meer rust, kunt beter slapen enzovoort. Bezield leven heeft misschien dezelfde uitwerking, maar daar gáát het niet om. Voor mij is contact met mijn ziel nodig om te groeien in onderscheidingsvermogen. Het is nodig dat ik leer onderscheiden wat het belangrijkste is, waar het op aankomt. Het gaat bij bezield leven om de vruchten daarvan in mijn dagelijkse leven. Ik noem vijf vormen waar ik zelf ervaring mee heb.

AANDACHTIG LEVEN

Uw ziel ervaart u, als u met aandacht dingen doet. In uw werk, als u wandelt of geniet van kleine en grote dingen. U raakt bezield als u met verwondering kijkt naar een blad, iets proeft op uw tong.

STILTE EN GEBED

Dat kan ook gebeuren als u met regelmaat werkelijk stil wordt. Je kunt dat biddend leven noemen. Als ik bid, word ik me ervan bewust dat de wereld niet om mij draait. Ik mag me richten op wat werkelijk belangrijk is.

MET AANDACHT DE BIJBEL LEZEN

U kunt een plaats zoeken waar u een kwartier niet gestoord wordt en ontspannen kunt zitten. Eerst neemt u de tijd alles los te laten. Daarbij kan het helpen op uw in-en uitademen te letten. U leest een kort gedeelte uit de Bijbel langzaam hardop. Daarbij let u erop welk woord of welk beeld u op de een of andere manier raakt. Vervolgens vraagt u zich af welke associaties, herinneringen opgeroepen worden. Wat wil God u kennelijk zeggen? U verwoordt dat spontaan in een gebed en ten slotte neemt u tijd dit alles te laten bezinken.

GEESTELIJK DAGBOEK

Een geestelijk dagboek kan een voedingsplaats voor uw ziel zijn. U schrijft spontaan over wat u beweegt en bezighoudt. Al schrijvend richt u zich op Degene die u in liefde geboren liet worden. Er kunnen dan al schrijvend luikjes in u opengaan die misschien dicht zouden blijven als u niet zou schrijven. U kunt daarover ook in gesprek gaan met iemand die u uw ‘soulfriend’ kunt noemen.

‘SOULFRIENDSHIP’ -ZIELSVRIENDSCHAP

In een regelmatige ontmoeting kunt u ook groeien in aandacht voor uw ziel. Dat wordt wel geestelijke begeleiding genoemd. U kunt bijvoorbeeld met iemand een wandeling maken door een rustig gebied. Het eerste kwartier bent u samen stil en geeft al uw zintuigen aandacht: luisteren naar vogelgeluiden, de zon op uw huid voelen. Daarna begint u of de ander te vertellen wat in uw hart naar boven kwam. De ander luistert met liefdevolle aandacht. Na enige tijd wisselt u van rol.

Er zijn in uw omgeving vast mensen die meer kunnen vertellen over de vorm die u aanspreekt. Ook is over al die vormen de laatste tijd veel geschreven. U vindt vast wat goed is voor uw ziel, als u daarnaar verlangt.

Gideon van Dam is gepensioneerd predikant en geeft geestelijke begeleiding.

In de Bijbel gaat het bijvoorbeeld in Filippenzen 1 vers 9-11 over onderscheidingsvermogen.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken