Boeken voor het afleggen van huisbezoek

Het huisbezoek is een kernactiviteit binnen het pastoraat. Voor veel ouderlingen en bezoekmedewerkers vormt het een waardevol moment van ontmoeting, gesprek en bemoediging. Tegelijk roept het afleggen van huisbezoeken ook vragen op: hoe begin je het gesprek? Wat doe je als iemand zich gesloten opstelt? Hoe ga je om met geloofsvragen, levenspijn of stilte?
Goede voorbereiding en bezinning kunnen helpen om met vertrouwen op huisbezoek te gaan. Er zijn een groot aantal boeken beschikbaar die ouderlingen ondersteunen bij de uitoefening van deze taak.
In dit overzicht vind je boeken voor het afleggen van huisbezoek die zowel geschikt zijn voor beginnende ouderlingen als voor ervaren gemeenteleden die hun rol willen verdiepen. De nadruk ligt op toegankelijke, pastorale literatuur met aandacht voor geloofsgesprek, luistervaardigheid en spirituele begeleiding.
Of je nu zoekt naar een praktische gids, een theologisch kader of inspiratie voor gebed en meditatie: deze boeken zijn waardevolle hulpmiddelen om het huisbezoek met zorg en bezieling vorm te geven.
Boeken voor het afleggen van huisbezoek
Handboek voor ouderling & bezoekmedewerker
Ouderling of bezoekmedewerker zijn in de kerk is bijzonder. In de kostbare ontmoetingen met mensen wordt het leven en het geloof in God gedeeld, evenals ongeloof en twijfel. Tijdens vergaderingen bouw je mee aan de toekomst van de gemeente, die soms hoopvol, soms zorgelijk is.
Dit boek biedt zowel de doorgewinterde als beginnende ouderling en bezoekmedewerker handvatten. Het bespreekt de gang van zaken in de kerk: wat is pastoraat, wat doet een kerkenraad, hoe ziet een huisbezoek eruit.
Goed gereedschap is het halve werk
Aan de hand van ervaringen in een ziekenhuis gaan de auteurs na – vanuit hun verschillende disciplines – welke rol theologie vervult in pastoraat, geestelijke verzorging en coaching. En omgekeerd: hoe ontmoetingen inwerken op de theologie. Mensen vertellen hun verhalen, hun angst, hoop en twijfel, en komen met flarden van zin. Hoe reageert de geestelijk verzorger daarop? Wat betekent professionaliteit in die situatie? Is de pastor reisgenoot, vroedvrouw, makelaar in wijsheid, ambtsdrager, gezondene?
Ontmoeting
Pastorale bezoeken afleggen, het is mooi, dankbaar, spannend en soms zwaar om te doen. Dit boek wil pastorale bezoekers inspireren, nieuwe ideeën aanreiken en laten leren van anderen. Voor twintig pastorale doelgroepen en situaties geven de auteurs drie tot vijf fijngevoelige casusbeschrijvingen, met reflectie en een gebed. Het boek stimuleert en inspireert zo nieuwe en ervaren bezoekers, werkt drempelverlagend en geeft inzicht in het eigen handelen.
Pastoraat bij sterven en rouw
Pastoraat bij sterven en rouw biedt pastorale medewerkers, ouderlingen, kerkelijk werkers en predikanten een handreiking voor het vinden van woorden bij ernstige ziekte en rouw. Zij komen in hun dagelijkse praktijk veel in contact met stervenden en hun verwanten en weten hoe belangrijk het dan is om nabij te zijn.
Een voortreffelijk werk
Een compacte en gedegen handleiding voor de ambtsdrager van vandaag, die snel een goed inzicht geeft in alle aspecten van het gemeente-zijn. Wie verlangt naar het ambt, begeert een voortreffelijk werk, zegt Paulus. Maar iedere ambtsdrager weet dat dit werk niet zo eenvoudig is. Daarom is deze handreiking voor ambtsdragers samengesteld waarin allerlei facetten van het gemeenteleven aan bod komen: beleid, pastoraat, catechese, jeugdwerk, diaconaat en evangelisatie. De hoofdstukken zijn geschreven door mensen met veel kennis en ervaring op deze terreinen en zijn gericht op de praktijk van het ambtelijke werk.
Luisteren is een kunst
Luisteren is een kunst van Jan Minderhoud is een praktisch boek over het voeren van pastorale gesprekken. Echt luisteren, de juiste vragen stellen, is best moeilijk. Vooral het voeren van een pastoraal gesprek, waarin elk woord telt, vraagt veel van de gespreksdeelnemers. Wanneer moet je spreken, wanneer is zwijgen beter? Welke vragen kun je beter niet stellen, en welke juist wel? Heb je een goede luisterhouding, hoe herken je emoties? Welke rol spelen emoties en hoe ga je om met het geven en krijgen van feedback?
101 dingen die je moet weten als je ambtsdrager wordt
Gemeenteleden die net bevestigd zijn tot ouderling of diaken kunnen erg tegen hun taak als ambtsdrager opzien. Kan ik dit wel? Houd ik het vol naast mijn werk en gezin? Wie ben ik dat ik mensen de weg wijs? Hoe doe ik dat eigenlijk, zo’n ziekenbezoek? Enzovoort. Zij kunnen daarom wel een steun in de rug, een bemoediging en een beetje advies gebruiken.
Dat wil dit boek zijn. Op lichtvoetige wijze wordt in dit boek de lezer bemoedigd en geïnformeerd. 101 kernachtige en mooie teksten inspireren en sterken de lezer en relativeren soms grote zorgen.
Werken met rituelen in het pastoraat
Ieder mens kent eigen rituelen, De manier waarop wij aan onze dag beginne, verloopt voor de meeste mensen volgens een vast patroon: het ochtendritueel. Op het werk worden we geholpen door werkrituelen. Feestrituelen markeren onze hoogtijdagen. In onze religieuze rituelen reiken we naar een ontmoeting met God, met wat ‘groter dan ons hart’ is. In Werken met rituelen in het pastoraat wordt deze gedachte nader uitgewerkt voor het pastoraat. Als wij in onze rituelen uitdrukken wie wij zijn, liggen daarin ook mogelijkheden om onszelf op het spoor te komen en het leven te ‘hervinden’, of er op een passende wijze afscheid van te nemen.
Liefdevol oog en open oor
Liefdevol oog en open oor onder eindredactie van dr. H.C. van der Meulen is een handboek pastoraat en een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die werkzaam is in het pastoraat, vrijwillig en professioneel. Door de complexiteit en de snelheid van onze samenleving hebben steeds meer mensen moeite overeind te blijven. Dat maakt het pastoraat binnen de kerk tot een van de omvangrijkste werkterreinen, waardoor voortdurend toerusting nodig is. Dit boek biedt een gedegen visie op pastoraat en beantwoordt de algemene vragen rond pastoraat. Daarna komen de persoon van de pastor, het bezoek, het gesprek en de plaats van de Bijbel aan de orde.